Srpski tehnički list

МИНИ РРА

БРОЈ 1. ОРО ЈЕ КЊ ЗА ко на

8, служитеље, сталне и привремене; и 4. помоћно особље (чиновнички и званичнички при-

_ правници, дијурписти, занатлије, радници п надничарп).

Члан 99. Општи услови за стално особље.

Отални чиновник, званичник п служитељ може бити само српски грађанин, којп је одслужпо свој рок у стајаћој војсци или је од тога ослобођен; који је навршио 91 годину; који је доброг владања; који нпје под старатељством пли стециштем ; који није осуђован, нити је ослобоћен из недостатка доказа, нити под истрагом за, злочине и преступе, који су пзвршент из користољубља илп повлаче зл собом губитак грађанске частп.

Члан 40. Услови за привремено особље.

Лица, која ипсу српеки грађани, илп која су српски грађани а немају потпупе квалификације за сталне

службенике — могу се примити само за привремене служ- |

бенпке, под условима, којп су озпачени у овом закону.

Члан 41. Посебни услови за све овобље. а) спрема

За пнжењерску, лекарску п правну службу. важе прописи који о томе постоје у посебним законима за, државне чиновпике тих струка, као и прописи у закону о чиновницима грађанског реда, за државну службу у опште.

У свима осталим струкама железничке чиновничке службе, могу бити за чиновипчке приправнике постављена опа лица, која су са добрим успехом сврштла, најмање пет разреда средње школе.

За званпчшке пи званичиичке прпшравнике могу бити постављени они, који су свршили целу основну школу од 6 разреда пли осповну школу од 4 разреда и два разреда средњих школа.

За служитеље могу добвти по она лица, који знају само да читају ин да пишу.

Изузетак од предходних правила, може се учинити само према онима, који се већ налазе у служби српских државних железница.

Члан 42. 6) стручни испит

На она места, за која се тражи извесна стручна спрема, могу се поставити само они, који поред опште спреме поднесу још п уверење, да су положили дотичне стручне пешште п испунили све остале услове, који се посебице траже за-та места.

Министар грађевина прописаће, на предлог дирекције, нарочити правилник за подагање тих испита, а тако исто и услове, који се траже за та места.

Од полагања ових испита могу се ослободити, по одлуци железничког одбора, она лица, која су положила такве испите на страни.

Члан 48. в) телесна сповобност

За егзекутивну службу не могу бити постављени они, који нису здрави и правидно тедесно развијени, који

СТРАНА 87.

су неми, глуви, кратковиди, или који не могу да распознају боје.

Члан 44.

г) доба живота

За приправиншке п дијурнисте могу бити постављени само они, који су навршили 18 години,

За сталне службенике у егзекутивној служби не могу се поставити они, који су старији од 95 година,

Овај услов не важи за оно особље, које се затече у служби кад овај закон ступи у живот.

Члан 45. д) сродство

Сроднтци по крви или тазбини у правој линији ма у ком степену, у побочној линији по крви до четвртог степена, а по тазбини до другог степена закључно, као п лица, која стоје међу собом у односу усвојатеља и усвојеника, пе могу општи у непосредно потчињепом службеном односу вата у таквим службеним положајима, на којима би један другога пмали да контролишу. Ако би се у току службовања два службеника браком пили усвојењем ородпла у означеним степенима, онда се млађи мора преместити. дЗатајивање оваког сродства казниће се дисдиплпнарно.

Члан 46. Првенство за примање у службу.

Џри једнаким способностима пмају српски грађани првенство према странцима. Од српских грађана пак имају првенство онп, који су служили већ при железници, пили као нижи чинови у војсци. Од нижих чинова у војсци имају првенство онн, који су се одликовади у рату или ако овог није бидо, у војсци.

П. ОДЕЉАК

Члан 47. Постављање и унапређење.

Стадни чиновници постављају се и унапређују краљевеким указом на предлог министра грађевина.

Привремене чиповнике и све званичнике поставља, и унапређује министар грађевина, на предлог дирекц је, издајући им о томе декрет.

За свако постављење и унапређење сталних и привремених чиновника и званичника, нужно је претходно мњење железничког одбора.

Прпправнике, дијурнисте, сдужитеље и занатлије поставља, и унапређује директор, издајући пм о томе уверење; ну за постављање сталних служитеља, нужно је претходно мњење железничког одбора.

Остало особље поставља шеф одељења,

Члан 48 Услови за унапређење.

Особље се унапређује поступно, према спремности за рад и доказаној марљивости у дужности. При једнакој спреми и марљивости, унапређење бива по реду.

Члан 49. Таксе за декрете и уверења, Све железничко особље при постављању и унапре-

ђењу плаћа за указе, декрете и уверења таксе, по закону о таксама.