Srpski tehnički list

ОТРАНА 88.

прихватио и на остварењу његовом почео је да ради. У тој цељи изабрат је нарочити одбор који је израдио упутства за купљење прилога. Но како ће се и колеге из унутрашњости морати за ову ствар заузети, а сам начин прикупљања прилога је чисто рачунски и код нас још никад непримењиван, мислим да ће добро бити да чујете упутства, која је одбор у тој цељи израдио.

Г. В. Вуловић. Чита извештаји упутства, које скуп са задовољством прими.

Г. Председник. Сад је па реду, да скуп изда, разрешницу, старом управном одбору. Пристаје ли скуп да управном одбору да раврешницу пре него што благајник, — који сад није овде поднесе контролном одбору тачне рачуне о примању и издавању у прошлој години.

Г. Љ. Марковић. Мишлења сам да би стари управни одбор требао да остане и за ову годину из ових разлога: што је управни одбор већ започео да ради на неким стварима, које ће се на идућој скупштини решити, па ако би дошао нов управни одбор требало би му доста времена, да се само упозна са оним, што је до сад рађено и онда тешко да би били готови са претресом појединих закона до састанка идуће скупштине. Даље, да овај предлог изнесем руководило ме је и то, што обично они који су били чланови управног одбора, престану после тога да раде у удружењу и не долазе на дружинске састанке, а често пута је се десило да недоласком само њих двојице тројице није се скуп могао одржати и на послетку мислим, да би требали да изобичајимо то, да без разлога сваке године мењамо управу, јер ми изгледа да је до сада главноме скупу једина цељ и била да смени стару и избере нову управу, то у будуће, мислим не би требало тако да буде.

Г. Н. Манојловић. Не могу да се сложим са предлогом г. Марковића с тога, што у старом управном одбору има чланова, који нису више са седиштем у Београду, па би требало бар њихова места другима попунити Но ја имам једну листу у коју су за чланове повог управ одбора ушли већином они, који су билиму старом управ. одбору, и ако јескуп вољан, ја ћу ту листу прочитати.

Г. Н. Стаменковић. Предлог о смељивању старе и избору нове управе дошао је сувише рано. Скуп треба најпре да реши, даје ли разрешницу старој управи, па тек се онда може приступити избору нове управе.

Г. М. Јосимовић. Збор треба најпре да реши, оће ли се на овоме скупу изабрати контролни одбор, који ће прегледати рачуне благајпика и првом редовном састанку поднети извештај, који

ЗАПИСНИК ГЛАВНОГА СКУПА УДРУЖЕЊА СРПСКИХ ИНЖЕЊЕРА.

БРОЈ 4.

ће и разрешницу старој управи дати, ако рачуни буду исправни. Кад ово питање скуп реши, онда се тек може приступити избору нове управе.

Г. Председник, ставља на гласање предлог Јосимовића, који скуп једногласно усвоји и изабра, на, предлог председников за чланове контролног одбора: Милана Милашиновића, Светозара Ивачновића и Милоша Дамјановића.

Г. Председник заблагодари г. министру, што је изволео посетити скуп, и даде 10 минута одмора, да се чланови споразуму о избору нове управе.

После одмора председник предложи, да се приступи гласању по до сад уобичајеном начину са листама, а за контроливање и примање гласова предлаже тројицу чланова глг. Н. Стаменковића, М. Милашиновића и К. Јовановића што скуп једногласно усвоји. После свршеног гласања председник саопштава резултат гласања. На скупу је било свега 57 чланова а гласало је 54 Бећином гласова изабрата су ова господа: за председн. Миша Марковић, за потпред. Милан Ј. Андоновић а за чланове : Влада Тодоровић, Велислав Вуловић, Коста Јовановић. Јован Ковачевић, Јоца Станковић, Коста Живковић и Светозар Ивачковић.

Г. Председ. М. Марковић захваљује скупу на поновном поверењу и позива чланове пове управе да заузму своја места.

На дневном је реду, да се одреди место где ће се идуће године држати главни скуп.

Г. Ј. Јовановић, предлаже да сеглавни скуп идуће године држи у Ћуприји, како би и они чланови, који до сад нису били на сењској прузи том приликом могли је видети.

Г. К. Јовановић, мисли да је најподесније да се скуп опет држи у Београду, јер већини колега из унутрашњости, то је једина прилика да преко године дођу у Београд где многи од њих имају и својих сродника.

Г. Председник стави на гласање оба. пред лога и скуп једногласно реши, да се главни скуп идуће године држи у- Београду.

Г. Председник Молим вас да саслушате један меморандум, који је упућен од колега из унутрашњости унравном одбору, о преустројству грађевинске струке и побољшању инжењерског положаја, и који је штампан у прошлом броју.

Г. К. Јовановић чита меморандум.

Г. Председник. О овој ствари већ је вођена реч на једном редовном састанку. Тада је решено, да се меморандум прочита на главноме скупу, да колеге даду своје мишлење о њему, да га потпишу, па онда управни одбор да чини корак код г. министра грађевина, те да се ови захтеви