Srpski tehnički list

БРОЈ 4.

и остваре. Моли скуп да да своје мишлење о овој ствари.

Г. Ј. Јовановић. Ми не можемо бити противни овоме меморандуму, јер су захтеви у њему изложени праведни. За српскога се инжињера од његовог постанка па до данас — са малим изузетком — готово пико није постарао да му његов тежак положај поправи. Ми можемо само желети, да заједничким радом допринесемо да се жеље наших колега и остваре.

Мени је позпато да је бивши министар грађевина г. Велимировић,- спремио био пројекат вакона за изравнање инжињера окружних са инжељерима желез. дирскције у погледу плата и година службе, иви ћете ми дозволити да вам тај законски пројекат прочитам (чита пројекат закона)

Овоме скупу била би дужност, да изабере један нарочити одбор. који ће у име удружења учинити претставку код г. министра грађевина да овај законски пројекат још овој скупштини поднесе на решење.

Мин. грађевина г. Станковић. Ја сам већ раније о томе премишљао, да уклоним ту разлику која је железничким законом створена између железничких и окружних инжињера. Ње не треба да буде кад се од свију тражи иста спрема. Но, господо, ви и сами знате, да је ова скупштина сазвата да реши само извесна питања, дакле и круг њенога рада је ограничен, па се бојим, да пе би имали успеха, ако би предлог г. Јовановића усвојили, да још овој скупштини поднесем овај пројекат на одобрење. Но ја вам могу дати моју реч, да ћу идућој скупштини поднети законски пројекат, који неће у себи садржати само ове три тачке о побољшању инжињерског положаја, које су овим пројектом обухваћене, него мислим да израдим такав законски пројект, којим ће се извршити преустројство целокупне грађевинске

струке. Кад буде овај пројект готов, радо ћу.

га дати и инжињерском удружењу, да га и оно проштудира и своје примедбе стави.

Г. В. Павловић моли да се меморандуму приложе и молбе оних инжињера, који нису могли доћи на скуп, кад је се овај меморандум писао.

Г, Чађевић. Знајући добру вољу владе и данашњег министра грађевина, изгледа ми да би

ми себе ис увише понизили, ако би од 6. министра ,

тражили да поднесе овакав предлог, као што га је г. Јовановић прочитао. Мипистру је остављено четири месеца да ради на законском пројекту, који ће обухватити преустројство целокупне грађевинске струке, и он нам је то сад обећао да ће и учинити, а и бивши министар Велимировић, спремио је био овакав један пред-

ЗАПИСНИК ГЛАВНОГА ОКУПА УДРУЖЕЊА ОРПСКИХ ИНЖИЊЕРА

ОТРАВА 89.

лог, који би требало сад у споразуму са инжињерским удружењем прокритиковати. Зато сам мишлења да ову ствар оставимо г. министру, те да он спреми пројекат за идућу скупштину, јер би га иначе довели у неприлику ако би тражили да «н овакав предлог какав г. Јовановић изпоси поднесе овој скушитини.

Г. Ј. Јовановић. Одустаје од свога предлога пошто је г. министар изјавио, да ће идућој народној скупштини поднети предлог о преустројству грађевинске струке. У име своје и у име удружења изјављује захвалност г. министру на заузимању, да се стање наше техничке струке побољша.

Г. Ивачковић, ми можемо само желети, да се испуни оно што нам је г. министар овом приликом обећао. Налази да је умесније да се поднесе целокупан закон о преустројству грађевинске струке, где би ушао у пројекат закона за побољшање инжињерског положаја.

Мин. грађевина г. Станковић. Мислим да је боље да се цео пројекат изради и поднесе идућој скупштини на одобрење, но ако је ваша жеља, да још овој скупштини подпесем предлог за изједначење свију инжињера, ја ћу и то учинити, али држим да ће опо прво бити боље.

Г. Председ., пита скуп слаже ли се са мишлењем г. министра. Скуп једногласно изјави да. усваја мишлење г. министра да идућој скупштини поднесе законски пројект о урвђењу грађевинске струке и поздрави г. министра са узвиком живио !

Г. Председник саопштава, скупу да ће г. Нестор Манојловић држати после подне предавање о «Панамском каналу». закључи састанак у 12 сати и заказа други за после подне у 3 сата.

Г. Председник отвара састанак у 8 и по сата и позива скуп да саслуша честитке, које су

| скупу стигле од колега из унутрашњости.

Ј. Ковачевић, чита честитке од Владе Тодоровића из Крушевца, Мите Станковића из Пирота, ЖКивадина Димитријевића из Крагујевца, Денића и Гагића из Ужице и Козлића из Трс-

| теника, нашто се скуп одазва са живели.

Председник Изволите чути молбу сталпог одбора округа подринског којом моле да им инжињерско удружење помогне својим саветима при исушивању «Мачве».

К. Јовановић, чита, молбу.

Бојић. Мени као инжињеру онога краја, позпата је намера сталног одбора у овоме предузећу, па би имао скупу да објасним само то, да стални одбор жели, да му управни одбор инж. удружења прецоручи једно или два лица вична у овоме послу, који би им израдили пројекат за канализацију «Мачве»,