Srpski tehnički list

БРОЈ 4

НЕКОЛИКО РЕЧИ ВИШИМ СТАРЕШИНАМА

ОТРАНА 91

НЕКОЛИКО РЕЧИ ВИШИМ СТАРЕШИНАКА

од ишкЕњеРА М,. Павлићевића,

(Прилог ка запибнику главнога скупа).

Предмет о коме ћемо рећи неколико речи, изгледаће на први мах да не улази у круг данашњих наших дискусија. Изгледаћо на први мах, али ако му се обрати озбиљнија пажња, видеће се да, и ако не директно а оно посредно утиче на развој техничке струке. А то је довољно да би му се могао оправдати који тренутак. Прећи ћемо одмах на ствар, а овде смо сви: и велики и мали и није згорег да се објаснимо.

Нема сумње да израда каквог посла зависи између осталог и од воље онога који га ради. Нећемо много грешити ако кажемо, да добра воља има пресудне вредности: она се треба да огледа у сваком послу, а то је истиче на прво место. Не вели се узалуд: «воља ствара земље и градове».

Чини нам се, да ниу једном раду не треба, толика оданост послу, колика је нужна у техничкој грани. Она је центар из кога треба да се развија све остало. У техничкој струци нужна, је скрупулозна тачност, која одводи педантерији: нужна је крајња савесност, издржљивост. Ничим се то не да тако добро савладати као искреношћу ка послу.

Па колико се води рачуна о овоме: Да ли оншџ са чијих усана радо лете наредбе млађима ма у чему подгревају вољу за рад; Да ли њиховим понашањем и радом не одводе српско иносињерство на странајтицу, на терен са кога вам најзад омране посао, са кога сте често пута принуђени да се латите нечег другог: да напустите посао који сте дотле љубили и на коме сте утрошили сву снагу:

Ето та питања и жалосна Факта покренуше нас, да вам одузмем неколико тренутака, да вам обратим пажњу, у брвим цртама, на нгке кобне последице по инжињерство.

Да се на горња питања отсудно одговори, нужна су акта — нужна је званична преписка из које би се могло видети опхођење старијих према млаћима, њихов рад, њихови погледи. Износити званичну преписку забрањено је нашим законима. — Молим поштов. колеге, да нам у недостатку ових позитивних доказа, верују, да је слика старијих према млађима, а коју ћу овде изнети, истинита; да су њихов тон и њихова гледишта црпљена из њихових пера.

Ништа горе не утиче на човека, на његову вољу. но багателисање његовог положаја, његовог рада, његовог самосталног гледишта. По данашњим појмовима виших старешина, ви не смете њихов рад да аналишете озбиљном критиком, не смете да се браните кад вас нападну, и шта више кажњавају вас за то. А зашто! За то што се млађи; што се, по њиховим појмовима, ваша егзистенција удаљује од нуле за бесконачно малу количину: што виу ошште не треба да сте способни да мислите.

Прецењивати себе, багателисати другог убија вољу за рад Ничије мишљење нео сме ником да буде на одмет, ако смо ради добром раду. Спрема у неком послу не оснива се само на годинама: и млађи човек може добро да суди; — од заједничког рада пре ће бити добра.

Тон којим се служе старији према млађима, граничи се са арогантношћу. Он нам даје повода да мислимо, да су инжињери српски коло људи, према којима је нужно драконско понашање.

Инжињер се сматра у целом образованом свету као човек, који по спреми, послу и кретању заузима место угледно: убраја се у интелигептне људе. И српски инжињер не сме се другојачије сматрати. Његов здрав појам о његовим дужностима довољна су гаранција за ма какав рад. Њему нису нужни преисторијски појмови, не тражи, да кад старији пише млађем види у сваком атому оног мастила колико се подцењује. Он тражи да старији од млађега са пуно права захтева да се накав посао изврши, али да има на улиј, да то пише образованом човеку. кога не сме гледати са Олимпијске висине, већ као једног раденика, за. човечанство као интелигентна човека.

Један инжињер врло често изложен је и неразложним нападима. Појамно је што ће се он бранити, што ће тражити сатисфакције за нанесену неправду. Али колико му мора бити тешко, кад се и. његова одбрана презире. Не сматра се за нужно, да се каже зашто је тако учињено. Просто се вели: ви сте млађи, немате права ни на одбрану. Ароганција и старешинство удара тешку плочу па његову реч.

Врло често посматрате извесно питање са свога гледишта, одмерено п објективно. Браните га искрено, улажете сву снагу, јер вам је оно драгоцено. Тежите добром решењу, јер тако