Srpski tehnički list

БРОЈ 6

ШАМБЕРЛАНОВ ФИЛТЕР

СТРАНА 168

опис. Филтер у вези са водоводом.

Филтер садржава шупље, печене, неглазиране порцуланске цеви по облику ваљка, на горњем су крају затворене, на доњем крају су снабдевене са глазираним прстеном у средини зашивеног, он је у средини пробушен за отидане Филтриране воде. Ове се цеви, чији се број одређује по количини потребне чиств воде смештене су у једном металном из нутра калајисаном затвореном суду, у који се уведе вода од озго која се жели да чисти, а на доњем његовом делу чиста отиче и то ив врхова ваљка, који су се каучковим прстеном и металним навртњима добро запушени. На доњем крају Филтра налази се скупљач за воду, у који чиста вода кроз ваљке цури, и који се лако може скинути и наместити.

ЧИШЋЕЊЕ. Филтра у вези са водоводом.

Чишћење се врши на најлакши начин. Чишћење воде бива у ваљку и то од спољног обима, ка средини, због тога је само спољна њена, површина нечиста. Због тога се скине доњи део (скупљач), изваде се ваљци из Филтра и добро четком очисте, после чега је потпуно чиста и може се даље употребити, пошто су свеће од порцеланске масе начињене, могу се у кључалу воду метути, да би се бактерије које су у поре ваљка, продрле уништиле; у овој последњој цеви Могу се на огњишту жарити или се може гасни или шпиритусни пламен употребити. На овај се начин сви органски делови, који су носиоци отровних и заразних болести, уништавају и вафак осе после таквог чишћења може употребити.

На, горњој површини филтра налази св завртак; у случају ако се који ваљак повреди, да се лако изменити може.

Општи домаћи Филтер

У многим варошима особито по селима нема водовоса а са наше ни воденог притиск, с тога је био задатак, да се конструише један Филтар који ће и у оваким случајевима дати здраву и чисту воду.

Овај специјални апарат, назван је домаћи Филтар (Наџзћабипег Неј), дејствује без притиска, материјал за Филтирање такође су порцулански ваљци (као код индустријског Филтра сл. Ш и ТУ),

Овај је Филтар одређен за куће, по варо-

шима и селима, за школе, болнице и касарнви у опште за неговање Фамилија.

Апарат св састоји из једног округлог, на горњој страни воденог суда (Филтар НЊ), једног доњег скупљача за воду О, обадва од метала, и једног постоља од кованог гвожђа Р, фино лакованог.

У првом горњем апарату, у који се ипа водо за Фолтрирање, намештени су ваљци Вопеје —, које су среством завртања и једне металне плоче учвршћене. Ваљци су онакви, као што је горе описано.

У доњи део — скупљачу — излива, со чиоста вода из ваљака, која се среством једне славино може отакати. Филтар има поклопац да би се вода поклопљена држала. У средини Филтра намештено је метално сито, једно да чува ваљке а друго да би се у летње дане лед могао метути; на тај се начин добија не само чиста вода, без бактерија већ и студена. Може се лед метути и у скупљач да. би се чиста вода расхладила. Дејство на дан:

1. Филтар са 7 ваљка 30— 40 дит. 36 Фор. 2. » » 9 « ој) 70 » 46 » 3. > МИ 90—100 _,„ 60, А % »18 _„ 160—4170 ., 15, Цене су рачунате |гапсо — моја Фабрика,

без завоја. Код ових Филтра нужно је приметити, кад се чешће пуне онда им дејство расте са 20',. : Фиалтри са већим дејством од ових горе наведених, могу се према поруџбини начинити. Апарати се могу добити и без постова, пошто се у свакој прилици лако наместити могу

Чишћење општег домаћег Филтра (сл. У.)

Исто се врши на пређашњи начин: скине се горњи део Н, у коме су ваљци, испразни се и преокрене, потом се скине метална плоча, поваде се ваљци и очисте на пређашњи начин.

Примедба.

1) Чишћење ваљци чини се онда, када им је дејство престало, а одређује се према количини нечистих делова. у води.

%) Кад се употреби огњиште, пламен од гаса, или шпиритуса мора се прстен од гуме претходно скинути, да се не би повредио.

3) Кад се ваљак понова намешта ваља па зити да прстен дође на своје место.

4) Ради лакшег руковања уз сваки апарат придодат је по један кључ за навртке.