Srpski tehnički list

ша

ара ИН ЈА

пер ли ша. ---тЕз

СТРАНА 162

(«, отицање течности из скупљача, Н, затварање на горњем делу.

Ј, цев за довођења течности | делови који

К, славина за затварање и ре- служе за гулисање притока. везу са воГ, Т—део за постављање. дру-| доводима

гих цеви.

М. славине за отакање воде из самог водовода. ; Због безбројних микроба, или бактерија које се у води налазе, ова игра знатну улогу у распростирању заразних болести код: колере, грознице, тифуса и т. д.

За време епидемије препоручује се за пиће минерална вода или вода која је претходно кувана, пошто се на тај начин клице болести утамањују ; но минералне воде неподноси сваки стомак, не обазирући се на то што су скупе, док кувана вода губи своја својства и отежава сваривање.

Сви досадашњи апарати за Филтрирање воде ограничавају се само на чишћење воде од чврстих делова — премда се и то у свима приликама не постиже — а још мање да удари бактерије или микробе из воде.

Професор Сћатђепапа, директор лабораторије Луја Пастера у Паризу, усвојио је на општу корист начин Филтрирања воде, помоћу кога се све микробе, бактерије и споре из исте удале, и вода која се на тај начин прочисти сасвим је слободна од свију микроба и бактевија, као најчистија изворна вода, која је, нао што је познато, слободна од честица здрављу шкодљивих Овај систем преставља мали извор у самој кући

Ради знања.

Професор Др. Јосиф Фодор, директор хигијенског завода у Пешти пише од 4 Маја 1885 год:

«Кроз један нов сћашђемога—Разеиг-ов филтер протицала је вода из водовода 6 недеља непрекидно, и на основу испитивања могу вам са задовољством писати, да на крају тог времена ни једна бактерија кроз апарат није могла продрети, ма да у садањем нашем водоводу има 100 до 120.000 бактерија у једном литру воде».

Професор Валин на хигијенском иституту у Уаће де Стазе између осталога каже:

«Филтер Сћатђетапда—Разђецг-ов постигао је на најпростији начин оно, што се до јуче као непостижни идеал сматрало; тиме се добија вода, са свим слободна од бактерија, а у згоднијем времену не би могао пронађен бити».

Суд интернационалне хигијенске изложбе у

ШАМБЕРЛАНОВ ФИЛТЕР

Број 6

Лондону 1881 год., бејаше у таквој мери изненађен дејством филтера, да су му једногласно златну медаљу подарили,

Францеска, академија наука и академија медецине, изрекла је Филтру као и њеном проналазачу највећу хвалу.

После исцрпних проба Пастерових постале су две врсте ваљака. Ваљан В; за јан притисак израмчунат пи Ваљак Е; без притиска или за притисак од ! до 2 атмосфере.

Дејство.

Филтер за мале притиске до % атмосвере у непосредној вези са водоводом а са Ваљком Е.

Дејство на дан:

! Филтер са 3 ваљка Е. 500—600 лит. 94 Фор. « « 700—800 « 30 « « „ 1000—41200 « "40 « » 1500—1800 „ 56 ; % „ 9600—4000 „ 115. «

сто и~ о2 ко со 402 Ср и~

» >» 1

Филтер за јаке притиске, од 2 атмосвере на више у непосредној вези са водоводом а са ваљком В:

Дејство на дан:

а Филтер са 4 ваљка В. 160—900 лит, 30 фор.

)

в) . « « 6 « « 240—300 « 40) « 0) » к 95 и » 960—450 „ 56 « д) ~ с 20 а пне Од 900 о

При јачем притиску јаче је дејство.

Ако се жели и један скупљач за воду, онда се за њега рачуна 10", од цене филтра. За монтирање рачуном — без обзира на величину Филтера — 2:50 Фор.

Цене се рачунају Кансо моја Фабрика, без завоја.

Индустријски филтер (сл. || и !|М) у вези са директним водоводом.

Овај је филтер подесан за даљи индустријске болнице, касарне, школе, јавне кладенце и за друга предузећа јаче размере. Он је састављеи у металног огртача по облику Филтра сл. Г и П. Садржи 920 ваљака, помоћу којих се преко 4000 литра Филтриране воде на дан добити може од прилике 3 литра чисте воде у минуту.

Овај Фидтер има славину на доњем делу свог огртача, за испуштање талога. Такви апарати на Форму батерија сложени, могу чистити воду за целе делове вароши.