Srpski tehnički list

Нов елентрични ветромер.

За науку као и за праксу од велике је важности тачно мерење брзине и јачине ветра. Досадањи апарати са клатећом површином окренутом правцу ветра, или са Вођзоп-овим кашикастим крстом, у вези са мерачем обртаја и времена нису се показали као тачни и подесни за све прилике.

Нови апарат, који израђује фирма Мах Коу Хемницу а по датима (Свуст-а, показао секао врло тачан и подесан. Овај апарат у вези са Кођштзоп-овим крстом даје врло тачне брзине ветра како тренутне тако и просечне. Он се састоји из једне вертикалне осовине, која на горњем крају носи Вођзоп-ов крст, а на доњем има утврђен мали анкер магнето-електричне машине. Осовина је утврђена у два кугласта лежишта., П и окретању крста производи се у анкеру електромоторична сила, која је у сваком тренутку пропорционална брзини окретања. Произведени електрич-

ни напон мери се једним миливолтметром, чија су

скретања зависна од тренутних вредности напона. Да ба се обрачунавање избегло, подељена је скала волтметра тако, да се одмах чита брзина ветра у метрима. Рад који производи Кођтвоп-ов крст за кретање магнето-електричне машине тако је мали, да ни у когико не утиче на резултате мерења.

При употреби треба апарат поставити на што већу висину, да теренски односи не би могли утицати на мерење. Скала мерећег инструмента, као и региструјући волтметар могу се поставити на произвољном месту даље од апарата. Да овим региструјућим волтметром могу се знати тачно тренутне и просечне вредности брзине ветра у извесним временим размацима. Ако се са мерећим инструментом веже сигнални апарат, онда овај јавља аутоматски и прекорачење извесне јачине ветра.

РА Ја 125 906.

Вести.

Нов пут, Пут од Алексинач«ке железничке станице преко Доње и Горње Оухотне, и даље косом између Шурића, Лознаца, Чукуровца и Каменице до Кулине, где се везује са путем Д. Андровац — Црква Рајевског—-Кулина—Вукања, оглашен је за срески указом од 6. јула ове године.

Пропуст од ојачанога бетона. У округу подринском а на путу Ваљево — Лозница саградиће се преко потока Клењевца нов пропуст по пројекту инжењера г. иго: Бојића. Пропуст има 2 мет. отвора, стубови су згдани, а озго премоштени — покривени плочом од ојачанога бетона. Предрачунска је вредност 4857.% динара, и већ је одобрено, да се по истоме држи лицитацаја за уступање у извршење.

Појачање осветљења у Народном Позоришту, Пошто је садање осветљење у Народном Позоришту недовољно а нарочито на самој позорници, то ће се инсталаљија и број сијалица знатно повећати. По предрачуну архитекта г. ]. Букавеца, ово појачање осветљења коштаће 5696, динара.

Бојење Љубичевског моста. У овој години извршиће се пововно бојење гвоздене конструкције Љубичевскога моста. Овај посао узтупиће се предузимачу јавном пицитацијом по предрачуну, који је израдио виши инжењер г. Свет. К. Русидес. Предрачунска је сума 4500, динара.

Калдрмисање на кеју у Смедереву. Веома је велика вероватноћа, да ће знатан део извоза домаћих производа ове године бити упућен на Смедерево а одатле за Радујевац. У Смедереву су продужени железнички колосеци и на кеј ради лакшег претоваривања, али између колосека нема калдрме, те је при ружном времену и киши веома отежан рад претоваривања по блату. Да се избегне ова незгода и олакша претоваривање наређено је, да се сав простор између колосека калдрмише, и овај посао већ уступљен у израду предузимачу Николи Пукићу, те има изгледа, да ће калдрмисање бити готово пре но што настане јак извоз.

Нови оропусти. У округу Крагујевачком преко Димине Воде код Отрагара саградиће се нов привремени пропуст од 3 метра отвора по пројекту вишег инжењера г. Луке Ивковића. Предрачунска је вредност 856,20 динара.

На путу Зајечар—Жагубица у округу тимочком а преко Ђаниног потока саградиће се нов привремени пропуст од 5 мет. отвора по пројекту инжењера г. Стевана Бурмазовића. Предрачунска је вредност овога пропуста 1746,,, динара.

Грађење кланичне зграде у Обреновцу уступљено је у извршење предузимачу Кости Матићу из Богатића. за суму од 19008 динара.

Среска зграда у Власотинцу оправиће се у току овога лета. Предрачунска сума за ову оправку износи 1223. динара.

Нова школа у Зворнику, По пројекту инжењера г. Џ. С. Бојића саградиће се у Зворнику на Дрини нова школа. Предрачунска је вредност ове школе 14816,1 динара, а ускоро ће бити објављена и лицитација за уступање у израду.

Грађење каменога моста преко Јабланице на Шарану од 19 мет. распона уступљ но је у израду предузимачу г. Кости Алексићу из Ваљева за суму од 24386,78 динара.

Оправка старе цркве у Крагујевцу уступљена је у извршење предузамачу г. Таси Павловићу за суму од 13230 динара.

Нове грађевине у Београду. Управа града Београда одобрила је, да п) прегледаним плановима подигну нове зграде у Београду:

1. Андра Миленковић у улици Проте Матеје бр. 1.

2. Сими Петровић у улици Војводе Добрњца.

рт Ђ. Видаковић на углу Таковске и Косовске улице.