Srpski tehnički list

јући ово на уму и уверивши' се, да би се материјал за насипање могао доносгти само са једног километра даљине испод овога места из једне ливаде (јер су најмања околна брда стеновита, а ближе земље за насип нема) решила се, да јако неправилан ток Тимока дуж станице регулише, дајући му за ток праву линију од 400 м, увидевши још, да би са свим неразложно било оставити половину великог спруда испред осигурања обале у инондацијоном терену Тимока, те мудати могућност, да око тога спруда обилази великим луком и на доњем крају станице удара матицом под правим углом на осигурање насипа. Кратко и јасно, секција је извршила вна овоме месту корекцију Тимока, коју господин професор помање на првој страни у другој алинеји свога написа с том разликом, што је конкавна страна осигурана трпанцем и калдрмом нагиба 1:1 по техничким прописима, а овде је коргекција извршена у правој линији, те чак није дата могућност Тимоку да директно напада осигурање и што је овде калдрма изведена по нагибу !: 1, пошто се делом осигурава насип.

Постаје Шарбановац и Сумраковац имају врло мало и станица Боговина доста издигнут плато над равним тереном. Оне су насуте из ровова поред станицо из узрока, што је јефтиније узимати земљу за насип у близини станице из ровова (који се могу одваднити) пошто њих по уговору предузимач копа и вуче земљу у насип за 68 пара од м“ рова, а за транспорт из веће даљине морала би му се платити много већа цена по нарочитој погодби. Станично особље за своју башту може наћи увек довољно земљишта с које било стране станице, а код вредног особља не остају ни материјелни ровови незасађени. Прсширење ових трију станица ствар је далеке будућности,

тамо

Од подножја. насипа до ивице рова остављена је по пропису наше железен. дирекције 1. М. широка берма за материјалсне ровове од 1, м. дуб. са нагибима 1:1. Ако је на неким местима сага ужа берма, то је дошло услед неправилно израђеног и проштреног насипа, -- иначе ће предузимач имати да преда свуда насипе са бермом од |, М.

Господин професор био је добар да још за време свога бављења овде изнесе разлоге, за што треба избегавати отворене мостове и пропусте у прелазним кривинама. Одмах после његовог одласка изменио сам два така случаја у својој деоници, а моје колеге Ће то исто учинити у својим деоницама, ако таког случаја где буде било.

Отвори мостова и пропуста одређивани су према величини слива из ђенералштабне карте и према постојећим друмским мостовима с обзиром на велике воде, које се знају само по називању мештана.

Толико о тим напоменама. Знајући, пак, да је господин професор недавно дошао са богате кавкаске железничке праксе, ја му са колегијом од срца захваљујем, што и ову згоду, приликом пролажења овим делом пруге Параћин— Зајечар, који се ради, није пропустио а да нама и осталима, који се интересују, не саопшти своје искуством стечено и сад за време граћења железница тако драгоцено мишљење. Поред тога специјално још захваљујемо господину професору за леп комплимент, који нам је овом приликом у свом чланку направио. Ми млађи (ако не баш календарски, а оно по грађењу железница) можемо бити са овим са свим задовољни.

Зајечар, Јула 1906. О. Кузмановић.

Технични радови у Ваљеву.

Кад се већ морамо задовољити опесима појединих техничких радова у нашем органу без скица, слика и цифара, што нам засада не допуштају материјалне прилике, или боље неприлике, то онда допустите, да Вам и ја јавим одавде штогод о садашњим техничким грађењима.

Велика. зграда за гимназију. Ова ће зграда кроз неколико недеља бити са свим готова. Само се још унутрашњост дограђује и тротоари и ограда довршују. С тога би потпуно довољно било, кад би сад у овом нашем листу изашла њена фотографија или бар фасада и натпис испод ње. казао: доста“,

И онда би многи извесно „За Ваљево и после педесет година са свим што сам ија помислио кад сам стао пред њу.

Пројектанти су наши архитекти из Београда, г. г. Ђорђевић и Живановић а извршилаџ г., шеф ваљев. грађевинског одељка. г. Денић.

Калдрмисање варошких улица. Готово у свима тлавнијим улицама, у којима већ нису израђени, раде се широки и од доста доброг материјала тротоари Уз то иде претресање калдрме и нивелисање улица.

Али само претресање калерме није бог зна какво. Рбаво ребђање каменчића разне величине и разног квалитета на рбавој подлози и засипање песком и шљунком, то вам је калдрмисање по нашим паланкама, па и у Ваљеву. Општина ове послове ради у режији.

Утврђивање Колубариних обала, или као што га овде зову грађеље кеја. Од пре неколико недеља почео је рад на овом утврђењу. Мало ниже моста дрвеног, који је у сред вароши, почиње ово осигурање, и то десном обалом скоро одмах испод моста а левом око 100 м. ниже. Тако ће се десне обале утврдити око 400 м, а леве око 300 м. Утврђење је калдрма у суво од 0,40 м., под на ибом 1; 1, са кожицом трпанц= дебљине 1 м. а дужине у доњем делу око 2.50 м. а горе око 1.20 м. По средини ножице побија се, претходно трпанцу, ред коља (скоро један до другога), 2 м. дужине и 15 см. дебљине. Коље се побија равно са трпанцем, дакле побијање је 1 м. а око оног другог метра слаже се трпанаџ. Израда је доста солидна. Непосредни предузимач је г. Андра Брушија.

Ну на овом утврђењу не свиде ми се неке ствари: