Srpski tehnički list

— 198 —

Међутим верујемо да ће Народна Скупштина, ако јој предмет стигне на репавање, водити рачуна о свима потребама, које захтева завођење аутомобилских возова као

што су: грађење нових, поправка и одржа»

вање свих оних путова на којима се буде

вршио саобраћај, па ма у коме округу било. "о М.

алкохол п саодраћајка железкичка служба.

Берба противу уобичајеног трошења алкохолних пића долази све више у средиште јавног интересовања. У свима друштвеним слојевима овнажује ве мишљење да овоме злу треба енергично стати на пут и тиме ублажити опасности по телесне и душевне, моралне и материјалне штете које из њега произлазе.

Нарочито вреди сузбијање алкохола у служби саобраћајној, служби у којој у судбоносном тренутку зависи живот и имовина многих људи од епособности дотичног службеника, да брво и логично размишља а енергично и смишљено дела.

На немачким железницама у последње време учестали су тешки несретни случајеви којима је узрок алкохол.

1) 28. Јула на прузи Рубанк—-Витгендорф заборави чувар да затвори браник и локомотива прегази један омнибус са 11 лица, 8 су тешко рањена, остали лако. Чувар је тога дана присуствовао свечаном гађању, пио, на дужности заспао и тако није браник затворио. Осуђен је на годину дана, затвора.

2) Т. Августа између Спремберга, и Шлајфе су- |

даре се брзи воз 118 са брзим возом 112. (66 локомотиве, оба Фургона и 5 вагона искочише из шина и већим су делом изломљени, погинуло је 16 особа а рањено преко 100. Штета у материјалу износи преко 2 милијона. марака. СОтрашна несрећа проузроковала је непажњом саобраћајног чиновника у Спрембергу, који је после једне пробанчене ноћи дошао у напитом стању на службу и заборавио најосновније и нај јасније прописе службе. Осуђен је врло благо 16 месеци затвора.

8) 30. Септембра на станици Черниц један путнички воз. наиђе на споредан колосек и удари на одбијаче на крају. Машиновођа није послушао сигнал, који му је забрањивао вожњу. Посљедица: локомотива, Фургон и троја путничка кола изврнута, машиновођа и ложач мртви, влаковођа и два путника тешко, а више њих лако рањених, јер је воз пао низ насип. Тога је дана било издавањо плате, и доказано је, да је возно особље било у напијеном стању.

4) 17. Октобра је у Тилвиту пијани машиновођа |

једног теретног воза само на локомотиви са једним Фургоном, у наточ свима сигналима пројурио кров станицу, излетео на погрешан колосек и пуном паром јурећи ударио у једној оштрој крививи на путнички воз који му је долазио у сусрет. Локомотиве и фургони оба воза. јако су оштећени, а пијави машиновођа умро је од тешких повреда, но сем њега су страдали возовођа путничког воза, оба ложача и неколико путника.

Несумњиво је алкохол много чешће прави узрок

несретним случајевима, но што се то у опште у јавности или код жељезничких управа дознаје, срећа је само што су напред описане четир катастрофе релативио још ретке, но кад би се у опште у саобраћајној служби, не само код железница, тачно трагало, дошло би се до поражавајућих Факата у поглелу на прави узрок појединих озбиљних неправилности или несретних случајева. Мали несретни случајеви у којима страда, или само материјал или и по који железнички службеник ванредно св често дешавају узроком алкохола, за то има већ непобитних доказа, и ако су у сваком таквом случају и кривци и цела њина околина изванредно сложни да ствар забашуре. Чак и случајеви где су машиновође за време путовања смењиване, зато што су очевидно пијани, ниву баш тако ретки, били би и чешће утврђени и управама достављени, кад неби сваки шеф станице избегавао да трезвеност машиновође оцени по сопственом нахођењу. То је сасвим природно, кад се узме у обзир, да енергични и савеени шефови могу и страдати, нарочито ако окривљеноме“ пође за руком да докаже како уто време није био пијан, и онда још тужи шефа за увреду или клевету. И такови су случајеви утврђени.

Ни највећи напретци технике, ни највеће механичко савршенство инсталација неће никад моћи да паралишу људске грешке. Све су већи захтеви који се у погледу на сигурност и брзину особља стављају. Тражи се потпуна присебност ума и делања, решеност, пожртвовање у дужности, а све ове добре особине ништа тако лако и тако јако не кочи и паралише као алкохолна пића, а нарочита опасност не лежи у пијанству, које се лако познаје, већ у континуивном дејству мањих или накнадном дејству већих раније узетих коаичина алкохола. Тачна научна истраживања про. Краплина, д-р Фирера и др. дали су чудне резултате о дејству алкохола на мозак, а покушаји Рица, Риуардсона, Скохпала утврдили су да већ мале количине алкохола смањују оштрину чула слуха и вида и отежавају распознавање боја.

Па нису само у служби недаће и несретни случајеви проузроковани алкохолом, он је крив и за многе дисциплинске преступе, он нарушава и економну равнотежу многих службеника и квари им породични живот, а све то опет јако утиче па службу.

Није дакле чудо што се против алкохола евуд повела енергична борба. Најдаље се у томе отишло у Северној Америци. Велика железничка друштва већ пре

· дужег времена тражила су од евојих службеника пот-

пуну уздржљивост од алкохола не симо у служби но

+

а