Srpski tehnički list

— 27 —

без успеха, при све том што византиски стил и сувише обилује оваквим мотивима!

И позадина новчанице показује у орнаментима тенденцију за оргиналношћу, која, води у стилске грешке. Оквирни орнаменат код свих својих заврзлама не показује преплет: једна шара преко друге! Чак се ни оквирни штап не провлачи! „Бибице«“ глупо иду од ћошкова ка унутрашњости без везе са орнаментом. У опште ова је шара позајмљена са неких византиских врата, где су орнаменти рађени у гвожђу, те овде не стоје добро. „Бибице« на капијама стоје усправно у »„Фризовима“, а не као на овом орнаменту.

Фонд на коме је напис, ишаран је двоглРвиМ орловима врло рђаво стилизованим,

при свем том што дивне орлове показује сваки плашт на старим живописима. Овај је орлић тршавога врата и ластиних крила, реп и круна неестетични су.

Орнаменат око осмоугаоника, такође је у тежњи прекрајања, изгубио природност и лепоту.

Сама техничка израда много је грубља од израде новчанице од 10 динара. Израда, премда боља — потсеђа на слике за алманах Ашетов.

Похвалио је што је покушана израда у срп. византиском стилу, штета је само што је са врло. мало успеха и без духовите

композиције. П. 9. п.

Распис Министра Трађебика

Господин Министар Грађевина упутло је 18. јануара 1907. год. под Бр. #13. свима грађевинским одељцима распио, који ми саопштавамо нашим читаоцима због његове важности.

Тај распис гласи:

Један предузимач жалио ми се, да је цртач извеснога грађевинског одељка тражио, да му плати за копирање техничких и погодбених докумената за извршење извеснога посла, који је истоме предузимачу уступљен јавном лицитацијом у извршење.

Тим поводом расмотрио сам дотични предмет и проучио ово питање, па сам нашао, да су држава, односно округ, срез или општина и предузимач две уговорне стране, чим се предузимачу уступи какав посао у извршење У томе случају сваки уговорач прима на себе извесне уговорне обавезе и дужности а задржава право на уговорну накнаду, према томе, сваки од уговорача мора тачно знати своје обавезе и дужности: да би пх могао тачно испунити и да би могао од друге стране т ажити испунење обавеза и дужности.

Каја се предузимач прими извршења какве јавне грађевине, он прима на себе обавезе и дужности да по плану, предра: чуну и условима изради дотичну јавну грађевину, а да би ту обавезу и дужност могао тачно и савесно испунити мора му друга уговарајућа страна дати погодбене планове и остала погодбена документа, која су

условљена, дужност је дакле државе, округа, среза или оџштине која подиже дотичну грађевину, да предузимачу да верне преписе и копије свију техничких и погодбених докумената, по којима се грађевина има извршити. ЏМрема овоме наређујем свима, па и томе грађевинском одељку да одмах чим добије моје одобрење за држање лицитације за подизање нових или оправке постојећих грађевина спреми копије одобрених. планова и преписе погодбених докумената, који до дана лицитације морају бити готови и од шефа грађевинског одељка срављени и оверени а која ће се документа у будуће, при саопштењу одобрене лицитације предузимачу, по званичној дужности бесплатно на потпис предавати.

Ова ће се одредба бесплатног давања. потребних копија планова и преписа погодбених докумената предузимачима уносити свакад у будуће у погодбене услове.

Забрањујем, да се оригинална техничка и погодбена документа дају предузимачима. на употребу, ма и за најкраће време.

Наређујем, да се ово решење саопшти свему особљу Министарства Грађевина и Грађевинских одељака, који ће потврдити пријем ове наредбе -

Министар Грађевина Ј. П. Јовановић