Srpski tehnički list

— 28 =

Технички радови у округу нишном у 1906. години.

Из округа нишког добили смо неколико података о техничким радовима у прошлој 1906. години. Ти се подаци односе само иа мостове и путове а о зградама и општинским радовима нема никаквих података. И ако ти подаци не дају потпуну и верну слику техничкога рада у округу нишком, ми их ипак саопштавамо нашим читаоцима, јер се и из тих непотпуних података види, да је у

" округу према Финансијским срествима доста.

рађено.

|. мостови

1. Туријски мост. Преко Туријске раке, на окр. путу Мрамор — Прћиловица, отпочето је прошле године грађење једног великог каменог моста. Мост је са изгубљеним (потопљеним) ослонцима, распона у раменима 20,» ш, а код дна стубова %1,и са стрелицом свода 1. За свод м за све видне површине овог моста предвиђен је Џепски Трахит, а за унутрашњост стубова, крила _шт.д. алексиначки пешчар. За темеље стубова пројектоване су бетонске плоче дебљине 1.50 1.

Како ископани темељи на пројектованој дубини нису били довољно јаки — пошто је мост у непосредној близини утока Турије у Мораву, те је нанос јак — то је парема накнадном предлогу, темељ ископан дубље још за 30 см. колико су предвиђене талдпе за оплату допуштале, а сем тога у обе темељне рупе побивени су шипови којима, је темељ згуснут и појачан.

При Фундирању морала је се употребити локомобила са центрифугалном црпком, пошто је дно темеља за 50 см. испод нивоа подземне — Моравске — воде. |

Преко израђених бетонских плоча озидани су стубови до ослонаца (рамена), и т аме је рад у прошлој (906. години завршен:

Пројекат за овај мост израдио је инжењер г. Драг. Г. Трпковић, а мост ради г. Благоје Трифунац предузимач, за суму од 43400,— дин.

2., Осигурање туријског моста и навози“

Према одобреноме предрачуну накнадних радова, на Туријскоме мосту, дат је, путем лицитације, и овај рад предузимачу г. Благоју Трифунцу за суму од 15754,84 дин. Пројектом је предвиђена корекција и осигурање речних обала, ниже моста до утока у Мораву — на дужину 1!51,00 ., и више моста на дужину 1149,00 1.

Пројекат ве израдио инжењер г. Драг. Г. Трпковић.

8. Трнавски мост. На државном путу Ниш — Алексинац, преко Трнавске реке, израђен је камени мост распона 6,00т. Предузимач г. Наун Ћермило из Ниша, израдио је овај објекат за 8603,05 динара, без пре-

носа материјала — (камен из матејевачких мајдана), — пошто је ово извршио округ кулуком. Навозе и шосирање извршио је предузимач г. Цветко Лозановић за суму од 2000 дин, и мост је предат саобраћају.

Пројекат је израдио г. Драг. Г. Трпковић инж.

4. Осигурање моравског моста код Алексинца. Више овога моста, где је Морава почела односити обалу, изврошиће се по пројекту инжењера г. Драг. Г. Трпковића, осигурање и то помоћу коља поплета и леса. предрачунска сума за овај ради зноси 1901,80 динара.

5., Оправке мостова на окр. путу Сврљиг — Пандирало. Према одобреном пројекту, извршиће се на. овом путу оправке пет дрвених мостова. Лицитација је расписана за 6-11-1907.г а предрачунска сума износи 4686,15 дин.

Пројекат је израдио инжењер Г. Трпковић.

Камени. мост од 12,00 тег. распона првко Тоцоничке реке, на државном путу: Ниш — Алексинац.

Овај мост саграђен је од Матејевачког кречњака и Џепског трахита; од Матејевачког камена је израђен свод, а спољна облога од Џепског трахита ; унутрашња зидања, изведена су од ломљеног камена обе врсте.

Код овога моста израђени су и навози с обе страив.

Предрачунска сума за израду овог моста с мавозима била је 19980,93 динара, а погођена, сума је 17558,31 динара,

Мост је изведен у свему но плану, јер није било скоро никаквих одступања, изузев, што су со темељи местимице морали појачавати шиповима,

Овој мост израђен је по пројекту и под надзором г. М. Јоксимовића инжењера.

Предузимачи су г. Јовап Недељковић и г. Благоје ТриФунац из Алексинца.

7., Израда 64 комада пропуста и мостова од 0,80 те!., 2 тег, 4 тег. и 8 те!. распона на окружном путу: Кутина—Гаџин Хан— Личје —Равна Дубрава.

г. Драг.