Srpski tehnički list

ПЕР (са

Радови на овим пропустима и мостовима отпочети су по типовима, које је израдио г. М. Јоксимовић инжењер; сви објекти, имају се израдити од растове грађе.

Предрачунска сума, а у овом случају и погођена сума, пошто је предузимач овај посао узео по предрачуну, без попуста, износи 22 813,61 динара.

Предузимач је г. Ниша,

8., Израда 43 комада мостова и протуста од 0,80, 9,4,6 и 8 тег, распона на окружном путу: Сврљиг (Дервен) — Бујимир има се израдити по типовима, које је израдио г. М. Јоксимовић, окр. инжењер. За овај посао држате су две лицитације, и усљед немања довољно лицитаната, нису се могле ни обавити; трећа И лИваНИје обав.ће се у најкраћем времену.

Предрачунска сума износи: 15379,12 дин.

ГТрокопавање новог речног корита просевцање окуке, реке Моравице у Алексинцу, —довршује се ових дана по пројекту и под надзором инжењера г. М. Јоксимовића.

" Предрачунска сума за овај посај износи: 15000 38 а погођена 13594,34 динара. Овај посао имао је се по решењу господина Министра Грађевина, израдити народном снагом целог среза алексиначког; али пошто је цео срез пристао, да кулук замени новцом, то је посао уступљен предузимачу.

Предузимачи су р. Благоје Трифунац и г. Јован Недељковић из Алексинца,

Цветко Лозанић из

П. пУТОВИ А. Грађење и оправке путова.

1., Окр. пут Седло Рашинац — Со ко-Бања Топоница. Овај стратегијски пут, који има да веже Зајечар, преко Бољевца и Соко-Бање, са Моравском долином код Топонице — где се саставља са држав. нутем Ниш—Алек-

синац, потпуно је израђен и нлсут (о · привременим прелазима) од границе окр. нишког, — Седла Рашинца — до Соко-Бање.

Дужина овог дела изноби око 18 ем.

Од Соко-Бање пут иде преко Озрена на Језеро, махом преко стене, а одатло преко Врела, Палиграца и Миљковаца, силази у долину Топоничке реке. Део овога пута, где није било стене, а то је од Врела до Миљковаца, у дужини од 10 км. израђен је потпуно. __На осталом делу пута, Каја износи 27 км., рађено је у партијама, где се год могло,

због стене, радити кулуком, а на просецању стена, отпочето је од саме Соко-Бање и израђено је око 1500 т. у чистој стени. Ово је рађено помоћу плаћених минера и кулучара, због тешкоће тог комбинованог рада, морало се одустати од даљег рада. На предлог грађев. одељка, а по одобрењу Госп. Министра Грађевина, цела траса у стени онимњена је, и даљи рад, по пристанку окр. одбора, даће се свакојако предузимачу.

Трасовање, просецање и снимање извршио је енжењер г. Драг Г. Трпковић.

, Џросецање новог среског пута од црквв Св. Петке до цркве Рајевског у Адровцу, извршено је пролетос под надзором г,. М. Јоксимовића окр. енжењера; пут је у исто време пошљунчат и везан привременим објектима.

3., Оправке и корекција окр. пута: Кутина — Гаџин Хан — Личје — Равна Дубрава, отпочете су ове јесене под надзором г. М. Јоксимовића окр, енжењера, и исте ће се довршити у пролеће. Овај тзв. Заплањски пут, који иде испод Суве Планине, има се на више места поправити, ублажавањем успона — падова, проширивањем тесних места у стени, и поправком серпентина. Извесне партије овог пута су ове јесени поправљене, а остало што се услед рђавог времена није могло довршити, израдиће се у пролеће.

Цео пут у границама овог округа износи око 50 км.

Б. Трасовање путова. У току прошле године трасовани су ови путеви:

1., пут Читлук— Зубетинац ка Бучју, који ће везивати окр. пут Књажевац — ОокоБања, са путем за Бољевац - Зајечар Књажевац, преко Бучја Дужина ове трасе износи 10 Ем.

2., пут Житковац, Кулина, па Клисуром Туријске реке преко Породина, више Вукање, де се везује са окр. путем Крушевац — Прокупље. Дужина ове трасе износи 13 км.

8., пут Црква Рајевског — Кулина, којим ће се окр. пут Мрамор — Ђунис везивати с путем Крушевац — Прокупље. Дужина ове трасе износи 10 ем.

Трасовање ових путева извршио је г. Драг. Г. Трпковић енжењер. Трасе су пре-

гледане им одобрене и путеви ће се израдити

као срески.

ДУ.