Srpski tehnički list

,

•г _ Каблови, који носе стазу, израђени су од челичних жица, дакле састоје се из великог броја елемената, те се зато не могу изненада прекинути као што може да се деси код гвоздених полуга.

Ако се прекине једна од91 или 127 жица, које са' чињавају кабло недостајаће само 191 или '/ 27 део од укупног пресека. Па как» се рачуна да максималан рад не сме достићи 14 апсолутног отпора ни половину границе еластичности, то је кидање једнога елемента безначајно. 5

Па како се за један главни носач узимају више каблова то, кад би се и једно кабло оштетило, па и ако је од већег значаја, то не би било опасно, јер су преостали каблови довољни да у раду одмене оно, које је оштећено.

Још се није десило да су се каблови код ланчаних м остова, подизали под теретом максималног напрезањаза који су срачунати. Међутим има ваздан примера,

ја су се гомиле тињене и коване полуге.

Контрола н'шрезања. један од главних услова који је подобан да се ујемчи поузданост једне грађевине лежи у томе, да показују у свако доба очигледно утицај коме су изложени главни делови, при прелазу терета.

Код ланчаног моста кабло је најглавнији део по своме саставу, његова је гипкост такова, да под упливом сопствене тежине и истезања, оно у сваком поједином делу своме има правилну кривину.

Кад се терет не мења, тада се мења ланца једино под упливом истезања.

Довољно је, дакле, да се посматра промена стре-

стрелица

лице, па да се види промена у напрезању, а може се,

сматрати за поуздано, да ће два кабла, исте фабрикације и пресека исте величине показати исту кривину, ако се изложе једнаком истезању.

Према томе, кад два кабла имају ослоначке тачке (ров 4' атпаттасе) у истој хоризонталној равни, извесно је да ће код њих и напрезање бити подједнако, ако симетричне тачке ланчане линије, који они описују, леже у истој хоризонталној равни.

Каблови се постављају једно поред другога и тако:

1. поуздано се зна да јеукупно напрезање тачно расподељено међу њима; ђ

9. положајем кабла који служи за упоређење стиче се сазнање о величини напрезања.

И тако може се ценити у свако доба степен безбедности, који пружа грађевина, јер, с једне стране, знаће се колики је целокупан рад, који се захтева од каблова а, с друге стране, видеће се да је тај рад збиља равномерно подељен на све елементе.

У стању у коме се данас налази наука о мостовима, мора се признати, да ни један други систем не даје исто овакво јемстео. |

Трајашност. Нема спора да је било случајева код рђаво смишљених или рђаво изведених конструкција, да су каблови брзо зарбали, те су се због тога кидали или захтевали нагле оправке, што је дало повода да се верује у ефемерну њихову трајашност.

Међутим то је заблуда, јер не постоји раз-

= 188

лог којим би се доказало, да се метал прерађен у жицу мање добро може очувати него кад је исти прерађен у полуге разних пресека

Ово предубећење у толико је чудноватније што је ланчани мост најстарији од сзих система гвоздених мостова. :

Трајашност је, и за један и за други систем просто питање одржавања и премазивања.

А да одржавање буде успешно неспходно је, да се избегну прикривене и неприступачне тачке, јер несретни случајеви, који су се десили, потицали су једино од рђбавог одржавања.

Непобитно је свакако да постоје многи ланчани мостови са својим првобитним кабловима, многи од ових мостова стари су — 60 до 75 година и моћи ће још дуго да послуже.

Неможе се рећи, да обични гвоздени мостови, имају изгледа на дужу трајашност; и код њих је наступила несрећа или нагло пропадање услед рбавог одржавања или погрешно смишљеног пројекта, па се зато ипак самом систему не замера.

Ни у једном систему мостова не сматра се да је вечита трајашност метала. Нарочитим мерама пак трудили смо се да, тако рећи, до вечности продужимо трајашност ланчаног моста, тиме што је сложеност његова такова, да се ма који његов део може скинути, понова уместити и другим заменити, а да при томе не наступе никакви тешки или опасни послови па чак и тако, да се услед тога саобраћај не прекила па. ипак да се целина ниуколико не поремети.

На тај начин трајашност овога склопа постаје скоро неограничена, а за цело већа него код сваког

другог непокретног система. ;

У иностранству осећа се већ у велико маркирана. надмоћност, грађени по начелу ланчаних мостова, прошлости

коју имају мостови и тако су у скорој

подизани по истоме начелу. Тако је рађен мост Сотет—Власе у Лондону, са два полупараболна носача а средина се отвара за пролаз бродова. Три

моста између Меуу- Уогк-а и Вгоокјуп-а који имају око 500 метара дужине. Пра мост у Будимпешти на Зеу р]аћи- у, којега средњи део има 290 метара распона.

Наводимо само ова три примера једино зато, што се ови мостови налазе у варошима ванредно јако насељеним, где је саобраћај променљив и тако интензиван, да их у томе погледу ни која друга грађевина не претиче.

Може се дакле претпоставити, да оно, довољно за Лондон и Њу-јорк, да ће бити довољно и за обичне железничке колосеке, тим пре, што се по овом систему заводе новине, којима се знатно

подиже његова ваљаност.

што је

И ако се о естетици и елеганцији код моста, који лежи тамо негде мора обратити из-

Елеганција. слабо сме говориги у пољу, ипак сем тој страни весна пажња. ;

Свестрано се тако рећи. признаје, да је ланчани мост најприближнији оној естетици, која се замишља