Srpski tehnički list

И ла

с погледом на лакоћу његових линија, рационалном облику њихових праваца,

О применп ланчаних мостова код железниил-

ких пруг:. До сада су учитавом свету само три нама

позната моста ове врсте примењена на железницама.

Најозбиљнији од тих мостова јесте Ропф— Вила ов у Рибађито-у, Севсрна Америка, распон 244 метра, који је у саобраћају од 30. марта 1877. године.

Мост на Ниагари — распон 250 метара -— извршен је по систему обичног моста са параболичним кабловима. У прво време преко моста прелазили су возови, које је вукла локомотива; извршени овом погледу нису наилазили ни али је овај мост укрућен додатком једног ностчакоји је израђен од мешовитог материјала — дрвета и гвожђа. Па како је дрво било изложено сунцу и киши, то је ишчезла сталност на спојевима и је об много угибала Услед тога саобраћај са локомотивом престао је да се дрво неби још више расклиматало,

опити у на какве тешкоће,

стаза

и сада се исти врши само вагонима.

Мост преко дувавског канала у Бечу, распон 83,40 м. служис је знатном железничком саобраћају за време од 23 године. Исти мост израђен је стему Зећтштећ, Мост је порушен 1884. јер је био ·слаб за нове тешке локомотиве, које су тада заведене.

Еласшилтна дефдрмлција. Према изложеном једино што се овој конструкцији може замерити јесте недовољна укрућеност, али с тога смо ми и комбиновали нарочити носач за тај циљ којим се ограничава деформација. тако да ова ни у колико не смета саобраћају воза.

по си-

Пошто је којефицијенат истезања или еластичног

скупљања гвожђа један и исти, било да дејствује у.

једном или другом правцу, никаква разлога нема, да они делови, који су изложени на истезање, буду гипкији од оних који су изложени притиску.

Ако еластична деформација има неких мана, она има великих преимућства. Преимућство је,да под теретом једног воза, дејствује као велики гибањ и тиме ублажује удазце, који настају при њиховим прелазу.

Крути гвоздени делови под уплавом. ударца мењају свој молекуларни склоп. За неколико година дијагонале постају кристалинизне, међутим. жице на кабловима врло еластичног моста код те Сћиафорће преко је Зеотћ и после 37 година, показале су потпуно исправно молекуларно стање.

У природи ништа се не губи. Један ударац који не производе кретања споља, дејствује у молекулима тела које ударац прима. Ударац чекићем разорава блох од камена кременца, па и у оним деловима, који нису непосредно ударени; међутим исти ударац на један блок од каучука не оставља трага; трска лакше сноси олуј него раст.

Нарочито с обзиром на масу, коју образује воз у покрету, један еластичан слој потребан је, па баш је то и један разлог који су прихватили општу употребу шљунчаних застора, као неку врсту душека, испод железничких прагова.

Стаза неког ланчаног моста са носачима умерено еластичним налази се, по нашем (јегтез) нахођењу у далеко бољим приликама односно одржавања и трајашности, како за сам возни материјал, тако и за саму конструкцију, него кад је положена на савршено у: крућене подложне тачке.

Ако се налази у угибању неке махне, због брзине воза, угибање се може вазда по вољи ограничити било применом систем СОтасјагф, било нарочитим носачем га укрућивање

Овим излагањем показано је дакле да се корисно може употребити ланчани мост за железничке пруге као и на обичним путовима,

Н. М.

Набло за упоређења код ланчаних мостова.

Свако кабло или свака гвоздена полуга, која се

не истеже у вертикалном правцу, описује кривину,

тако звану ланчану линију, која се преставља као функција сопствене тежине и истезање по јединици

пресека. Из овога следује, да а«о се два кабла не једнаке

дебљине слободно разапну једно поред другога, па тако њихове кривине леже у истој равни, то ће рећи ако имају исту стрелицу при једнакој тежини по квадратном милиметр;/ .— да ћ. и њихово напрезања на истезање по квадраланом милиметру бити исто.

Оспањајући се на ова начела, дошли смо на мисао да меримо рад каблова код ланчаних мостова помоћу справе „кабла за упоређења“, који је начињен

од истог материјала као и каблови које ваљ' испи-

ати и код којега су жице на један и исти начин плетене.

за љ у У 6 епа > а" ИГеИ и па Ен

То стално кабло поставља се поред кабла за посматрање, тако да се на први поглед види, да ли описују у простору једнаке кривине. Крајеви њихови утврђени су на истим тачкама, тахо да ма какав покрет на тим тачкама не може омвтати посматрања.

На крају сталног кабла Налази се једна справа за истезање помоћу завртња, којим се дотгрује стрелица, и један динамометар којим се мери затегнутост.

"Од тога момента динамометар показује нам све оно што се дешава у посматраном каблу, јер све оно што се појављује у сталном — дејствује и у посматраном каблу.

Динамометар даје нам податкеу килограмима; њиме се сазнаје целокупан рад у каблу а не само, напрезања која потичу од оптерећења.

А. р.