Srpski tehnički list

—- 280 —

у

9,15 м. у терен, састављен од ситног песка. Сваки шип оптерећен је са 37 тони притиска али је срачунат за _ оптерећење од 75 тони. Размера бетона била је 1: 3: 5 Најпре је побивано челично језгро — арматура и то до дубине 7,5 м. испирањем песка испод шипака помоћу воде под притиском а остатак до пројектоване бине помоћу маља тешког 2,90 тон. при чему је корисно дејствовала и (сама тежина челичног језгра, која је износила 3,20 тони. Према каквоћи терена.могло је се за 8 сати рада побити 8—16 оваких шипова. При томе је осим руковаоца рада употребљено просечно 20 радника, од којих су седморица радили на

маљу и апарату за испирање песка, осморица на справ-

љању и сипању бетона, троица су спремали огртач од

лима за сам шип а двојица били помоћни радници при

разним пословима. -— Доцније, у згодној прилици ми

ћемо читаоце нашег листа упознати детаљније са овим

интересантним системом бетонских шипова. Бећуу. Валг.

5.

Интернационалеа Ко ференџија за меру нтежину, Отпочеће:

свој рад !5-ог октобра (по новом) тек. год. у Паризу. Већина европских влада оредила је већ своје делегате. Код нас како изгледа још ништа није решавано по овом питању и ако је Орбија 1879 год. приступила метарској конвенцији.

ДОБ.

еготои,

Личне вести.

Решењем Г. Министра Грађевина од 27. јула ове год. одређени су на службу:

за инжињера при грађев. одељку начелства окр. Крушевачког г. Стеван Д. Губеревад инжињер.

за инжињра при грађев. одељку начелства окр. пожаревачког т. Влада. Р. Вишек инжињер при грађ. одељку начелства чачанског.

за инжињера при грађен, одељку начелства. окр ужичког г. Филип Трифуновић инжињер;

за инжињера при грађен. одељку начелства окр. чачанског Г. Светозар Тесдосијевић инжињер.

Мост преко Расине 131.,, М. распона на путу Крушевац бталаћ оправиће се ове год. по пројекту окр. п. ижињера г, Млад. Ђуровића.

Предрачунска сума је

12547, 34. дин

Дрвени мост преко Мораве код Џепа, од 57. М. раслона на држ, путу Врања — Лесковац, који је овогодишњом поплавом оштећен, оправиће се ове год. по пројекту в. инжењера г. Св. Јовановића.

Предрачунска је сума 7180. 50. дин. што се плаче из мостаринсксг фонда,

Полустални мост од 11. — и. распона на Коњској рецн на путу Смедерево — Коларе — Ковачевац, оправиће се ове год. по пројекту окр. инжењера г. Милије А. Нинића.

Предрачунска је сума 3136,53 дин. На путу Ниш — Мрамор сагрдиће се ове ГОД. по пројекту окр п. инжињера Г. Д. Милићевића, два дрвена.

моста од по 8. м. отвара, један пропуст од 2.м. и. један од 0. 80. м. отвара.

Предрачунска је сума 9093, 44. динара.

Благајникова пошта.

Г. Живко Д. Радовић инжењер, повереник за окр. чачански, послао нам је покупљену претплату за лист ито:;

по 30.— дин.

за [1 полгође 1906. и целу 1907. год. од Електричног Друштва Овчар и Каблар. по 20.— дин. за целу 1907 год. од г. Мите П. Радовановића пред. из Краљева. за [1 полгође 1906 и 1 — 1907. год од г. Васка Гавровића пред. из Чачка, по 10. — дин. за 11 полгође 1907 год. од г. Мих. Чебинца, Драг. Сибиновића, Проке Златковића, Лазара Милојевића, Павла Брушије, пред. из Чачка и Спасоја Новковића пред. из Краљева. | по 10.— дин. за [1 полгође 1906. год. од окружног одбора окр. чачанског.

Г. Ђока Јевтовић инжењер, повереник за округ ужички предао нам је покупљену претплату за лист и то, 20 дин. за целу 1907. год.

од г. Џавла Брушије предузим. из Косерића. 10 дин. за | полгође 1907. год од г Илије Јовановића предуз. из Пожеге. Г. Мата Станисављевић инспектор послао нам је претплату за лист за 1907. год. == 10 дин Примили смо претплату за Лист, и то по 10 динара

за ![ полгође 1907. г.

од Г. Дим. Милошевића инжењ. из г. Милановца.

за [ полгође 1907. Од. г,. Ј. Кишевског инжењ. из Радујевца. Од Г.Г 1. Бане апотекара. Стефановића предузимача и Косте Глигоријевића предуз. из Неготина. Од Г. Г. Атан. Васиљевића, п. инжињера. Т. Марјановића в. инжињера, Техничког факултета, Мицка Мо-

мировића предузим,и Проке Ристића предузимача из Београда. ·

„Власник за Удружење Срп. Инжењера и Архитекта Нестор Манојловић, начелник Минист., Финансија у пензији. Одговорни уредник: Драгољуб Мирковић инжењер, управник београдског водовода, Авалска ул. бр. 18. Штампарија К. Грегорића и Друга — Београд. Узун-Миркова 4.