Srpski tehnički list

— 308 —

НАЦРТ

Правилник о извршењу канализације имања у Београду.

На основу чл. „4. правилника о спајању имања са уличним каналима и о извршењу калализације имања у Београдунгод ...... Суд општински издаје свај

правилник.

1 Административни и конструктивни прописи. Се

Допуштење и план за извршење канализације. Сваки сопствекик имања дужан је писмено тражити од Суда општине београдске допуштење да може вршити каналску инсталацију на своме имању, или да може вршити преправку исте. Штампан формулар пријаве за тражење допуштења, добија сопственик бесплатно у канализационом одсеку.

Уз молбу за тражење допуштења дужан је сопственик поднети суду у два примерка план (пројект) по коме намерава вршити инсталацију. План (пројект) мора бити израђен на трајашној чврстој хартији и бити пресавијен у облику књиге. Хектографисани или хелиографисани планови примеће се само ако су на платну.

Сваки план мора да садржи:

а., Ситуациони план имања или плаца у размери која не сме бити мања од 1:1000; | 6. план основе сваког с рата у колико су потребви за јаснију представу ц=локупне инсталације са огранцима и свима саставним деловима; размера за те планове не сме бити мања од 1::00;

В. подужне пресеке у правцу главни хоризонталних и вертикалних спроводних канала у згради и у дворишту, размера за висине и дужине не сме бити мања од 1.100:

Изузетно за већа имања може се допустити и размера 1:200 за прилоге под 6 и в. |

Из ситуационог плана треба да се јасно види тачан положај имања према улици; положај према суседним плацевима и зградама, а ако такових нема онда према регулационој линији лица суседне побочне улице; тачан положај зграда које су на истом имању регулационе линије; тачан положај главног канала у имању са сливницима у дворишту, чесме, бунари, канали и помијаре које постоје на томе имању.

Планови основе за поједине спратове, као и планови основе подрума или сутерена, морају имати тачан расопред појединих простора у свакој згради која ће се каналом спојити са назначењем чему ће служити поједини простор.

У истим плановима мора се означити место где ће се спојити канал из имања са уличним каналом; означити место где ће бити сливници, умиваоници,

корита испод чесама, писоари, нужници, купатила и

у опште сва места из који ће вода или нечистоћа оди-

лазити у канал. Исто тако, у тим плановима треба нацртати. спроводнике од именованих места са назна. чењем пречника и градива од кога ће се градити; све затва раче за спречавање излаза гасова из канала, све таложнике за

све Т. Д.

чврсте као и за слојањене материје отворе за ревизију, чишћење и проветравање и као и место где улази водоводна цев у имање У уздужним пресецима морају бити назначене висанске коте: површине терена; патоса најнижег спрата (подрума или сутерена); свих места где се ломи (мења) пад или правац спроводника; свих места где се стичу спроводници. Да се назначе падови водника који се виде у тим пресецима, Висинске коте као и падови

свих спро-

оних спроводника који се не виде у уздужним пресецима морају се означити у плановима основе.

Ове висинске коте односиће се на хоризонат који одреди одељење Суда општинског за кавализалију На сваком плану мора бити означен: размер у коме је цртан, назив улице и број имања; оригинални потпис сопственика имања и пројектанта.

У плановима ће се означивати: постројења ко-. ја постаје црном бојом, она која ће се уклонити, от-

вореном жутом бојом, цева од гвожђа, плавом бојом, цеви од олова, затворено жутом бојом; цеви од цинка

сивом бојом; каменасте цеви, мрком бојом. Зелена боја не сме се употребити за означавање постројења, јер ће се зеленом бојом бегежити на плановима измене које се учине при прегледу (ревизији) планова.

Кад се врше мање преправке, онда 'се може сопственик ослободити од подношења планова у напред, означеном обиму.

ИЕ

Преглед и одобрење планова.

Поднешене планове прегледа одсек за канализацију и он издаје писмено допуштење да се инсталација може извршити према одобреним плановима. Један примерак прегледаних и одобрених планова даје се сопственику имања, заједно са допуштењем. Други примерак планова остајг као својина општинска у архиви. одсека за канализацију.

Издато допуштење важи годину дана. Ако се томе року не изврши инсталација,

у мора се доцније тражити ново допуштење.

Синај

Надзор за време грађења.

Сдсек за канализацију има право да врши надзор над извршењем каналске инсталације у имањима (в. чл. 6. правилника).

Стога је сваки сопственик дужан известити одсе« који ће инсталатор (предузимач) вршити инсталацију као и кога ће дана рад отпочети.