Srpski tehnički list

пт- ==

с антеном. Иза поменуте тачке замислимо да се креће на светлости осетљива артија. На тој ће се артији као црте и тачке појавити дужине и интензитети ваздушног електричног пражњења.

Да бисмо прешли на практичку примену овога. Не стоји, бар теоријски, никаква препрека на путу да оваква направа даје и знаке морзеове азбуке. Артија ће у покрету бити осветљена (дејством електричних таласа) докле год на антену буду наилазили таласи. На прекидима јављају се линије и тачке које одговарају морзеовим знацима. Пошто при том нема никаквих осетљивих механичких лделова, изгледа да је на овај

цеса не губи време као што то бива при

стем, с обзиром на брзину давања знакова и на рентабилитет постројења, превазићи све досадашњсистеме. Једини је услов при том, да апарат за примање знакова по својој осетљивости не изостане иза досадашњих.

О овоме се може добити пресудан резултат једино ако се учине покушаји у великом обиму и са савршеним помоћним срествима.

Ако би се, као што ови моји примитивни огледи дају наде, постигла не само истоветна, већ и већа осетљивост, онда бисмо у овом добили не само интересантан појав с научног гледишта, већ би-

смо учинили и један важан корак унапред на пољу безжичне телеграфије.

Јозет Рједег

Превео Ј. |.

Киећћон Тесћизеће Вјатег

БЕЛЕШКЕ.

Гравиметрична метода мерења висина са константном осетљивошћу. Мерење висина врши се непосредно или нивелисањем или геометријски или посредно помоћу барометра. Али је тачност мерења барометром прилично непоуздана. Мерење се оснива на одређивању разлике у тежини ваздушног стуба који није свуда једнаке густине. Густина му опада с висином над морем.

Г. Вегсе! показао је да се могу постићи много тачнији резултати ако се место тога употреби гравитација. Ако су р, и рг тежине истога тела, прва на површини земље а друга на висини ћ над морем и ако означимо са БК полупречник земље онда је:

Ра Ра 2ћ

Р, К То ће рећи да је привидна промена у тежини тела од прве до друге станице сразмерна двогубој висинској разлици та два места.

начин обезбеђен саоб-! раћај. Па како се поред тога услед хемијског про- |

дефри- | товању и механичком писању знакова, то ће овај си- |

Осетљивост мерења је сасвим довољна, Ако је ћ==300 метара (Ајфелова кула) онда се налази да је приближно :

Ра —Р» = 1 Рр, 10000

Али је могућно конструјисати динамометре с далеко већом тачношћу.

4

Железница у рејону вечног снега. Железничка пруга од "Сћатоштх-а до Меге де Ојасе предата је саобраћају. То је једина пруга која допире у висину вечитог леда и снега.

Ј.

Чудна особина платине. Врло је интересан један понајновији проналазак, тако звано: „платиновано стакло“. Стаклена плоча обложи се што могуће тањим раствором платине, па се затим усија до црвеног усијања. Услед тога се платина сједини са стаклетом, те се начини нека врста огледала. Стакло је при том задржало своју провидност, па ипак, кад је за стаклетом какво загасито назађе, понаша се као сјајно огледало.

Ј.

Парзон-турбина од 12000 коњских снага. Радионица Ргапсо Тоз, Геопапо конструјисала је пре кратког времена парну турбину од 19 000 коњских снага, која, заједно с још двема истовет-

ним машинама, има да послужи са централу у Буенос— Ајресу. Потрошња паре ове Парзонове тур

бине износи по киловату само 6,3 килограма. Турбина је везана с електричним генератором Вгоуп, Воуеп еј С' и има 750 обрта-у минуту. Турбинско коло састоји се из једне једине челичне облице на којој је притврђено 78 венаца с лопатицама. Ови су венци подељени у три групе:

За пару високог напона, средњег напона и за пару ниског напона. Њихове су просечне брзине 40, 60 и 85 мет. на секунад. Аксијални притисак од паре високог и средњег напона прима обичан клип за изравњавање са Лабиринт - заптивањем ; а аксијални притисак турбине који долази од ниског напона прима Ршараг- ов изравњач. Вентил за регулисање тера моторс уљем под притиском Рпскојзегуоптојог —Регулатор је по систему Нагипроуот. Пара улази кроз одушку с двоструким лежиштем. Одушка је избалансирана. —

4Ј:

Испитни одбор за 1909. годину.

Решењем Министра Грађевина од 5. јан. еве године одређени су за чланове испитног одбора за државне техничке испите у овој години и то: