Srpski tehnički list

БРОЈ. 11

У Београду недеља 15. Марта 1909. год.

ГОД. ХХ

СРПСНИ

ЧЛИ ЛИСТ

ОРГАН УДРУЖЕЊА СРПСКИХ ИНЖЕЊЕРА И АРХИТЕКТА

САДРЖАЈ : Наше прилике при надзору над грађењем нових железница.

—(81)— Опити зарад расветљавања нерешених

питања при конструкцији мостова, кровова и у опште грађевина од гвожђа. од Ј. —(84)— О критичким приликама. од инжењера Јарослава Весели —-(85)— Књижевност од Ј. —(87)— Магнетска железничка кочница. од

ВОМ. [', —(87)— Са панамског С ческог Ј. —(88)— Гести—(88)—

Наше прилике при надзору над грапењем нових железница,

Уредништво Техничког Листа добило је следећи напис, који оно сматра за дужност да изнесе пред своје читаоце 2

Поштовани Господине Уредниче,

Да ли ћете наћи могућности да у уваженом Техничком ЈЈисту дате места за штампање мојих примедаба односно неких страна грађења железница у Србији.

Ја ћу се задржати само на неким ситнијим стварима, на таквим, од којих зависи успех рада и изговорићу се пред својим сатрудницима при грађењу о њиховим ненормалним односима како према послу тако и међу собом, какве сам ја приметио овде при грађењу железница.

Познато је да на челу сваке секције, на које се дели линија која се гради, стоји шеф секције кога назначује Управа из старијих опитнијих инжењера.

Ну кад Управа поверава неком одговорно место шефа секције за грађење, то, изгледа да њему треба да су дата и права која одговарају томе звучном имену т.ј. права да самостално решава сва питања у секцији, да даје заповести и упутства тако како он налази за нужно и како га учи његов опит да одбацује рђаво, одобрава добро ит.д. а да се обраћа Управи за савете само у случајевима кад решење дотичног питања излази из граница његове опитности или његовог пуномоћија. Једном речи он треба да буде стварни домаћин на својој секцији.

канала. од М.

Ј. В. —(87)— Дејттво збијеног ваздуха на људско тело

Ну, као и код сваког другог домаћина тако и код шефа секције његово дело може стајати на достојној висини само онда кад он својим усрдним и правдивим поступањем у послу, својим усиљеним трудом и строго родитељским поступањем према млађим сатрудницима примора и научи последње да се и они односе с уважењем к њему и с љубављу к заједничком послу.

Добар домаћин треба да јеи добар психолог, који налазећи се у постојаном додиру са својим сатрудницима, треба да позна и њихове карактере и да никад не вређа њихово самољубље.

Писац ових редака имао је бар прилику да се у своме животу сретне при грађењу железница с таким шефовима, који су били и самостални и решљиви и трудољубиви, а својим добрим и родитељски строгим понгшањем изазивали су код својих млађих сатрудника вољу за усиљен рад и посао је напредовао довољно успешно.

На жалост овде при грађењу железница ја видим да и права шефа и одношај његов и његових сатрудника к послу и једног према другом нису ни приближно задовољавајући.

Да ли је томе узрок сама Управа, која не даје могућности шефу да буде самосталан, или је томе крив сам шеф, који не жели, из каквих виших разлога да се користи датим му правима. ја то не знам и не могу објашњававати но износим само тај факт, да човек који са стране уђе у секцију и присмотри рад шефа. невољно пита себе: ради чега се назначује шеф секције» Може се, ваљда, претпоставити да то не бива само ради тоге