Srpski tehnički list

— 342 —

На Бергенској железници односи у падању снега друкчији су, што снег због ниске температуре пада сув и шупљикав, при том је увек и буром праћен. Због тога се јављају веома јаке снежне вејавице, те се снег образује у виду снежних хумки и сметова. Ови добијају знатну чврстину и она јеу толико већау колико је снег сувљи.

При извођењу железнице пазило се и нарочито на то, где је то терен дозвољавао, да се труп железнички довољно издигне изнад околног терена, чиме је се постигло, то да је сам ветар пругу од снега чистио. На овај се начин чисти пруга од снега око 50 км. (од Тацоемапд-а до ЏзјеозНа), где је терен сразмерно раван и отворен.

Заштитне покриваепе грађевине су примењен у укупној ду жини око 20 км. а подељене на прузи 100 км. дужине (преко границе рашђења четинара). Ако овоме додамо, све тунеле на овој прузи онда је њих саграђено, 35%, високог планини. прелаза а остала је пруга заштићена са укупно 45 км, снежних штитова.

Осим тога су 3 ротирајућа плуга за чишћење снега набављена, која су према американским моделима конструисани. Ови коштају по 80.000 кр. од комада и имају јачину од 1000 НР. Машинска конструкција служи за терање великог точка са лопатама, који изврши 140 обрња у минуту. Ротирајући се плугови не могу дакле кретати сами на колосеку, већ се морају сцецијалним локомотивама напред потискивати; оне возе обично са брзаном од 13 км. на сат. Према приликама употребљује се једна или две локомотиве.

Сви ови начини примењени на Бергенској жележници, показали су се као потпуно довољни у борби противу снега, што је доказ прошла зима за време које је саобраћај потпуно правилан на прузи одржан.

Завршујући овај опис ове збиља јединствено интересантне високе планинске железнице Христијанија – Берген по ваљано прикупљеним подацима и књизи већ поменутог норв. инж. Неђег-а а и по својим личним посматрањима и утисцима, надам се да ће и овако изложени опис у општим потезима дати довољно материјала техничарима за штудију и упознавање грађења једне од најтежих високих свет. железница, а сваком интелигентном читаоцу општу слику о њој и уверење о могућности извршења и извођења и најтежих грађевинских дела. С тога можемо сваком препоручити, ко буде имао прилике и могућности да види и ужива у ванредно лепој романтичној природи Скандинавског полуострва, дау исто време види и величанствену културну тековину норвешког народа, — његову железницу, — Христијанија Берген.

УГОВОР између сопетвеника и архитекте.

Ст

Поред хонорара утврђеног се накнадити

а Трошкови за свакојаке прилоге, као: катастарски изводи, ситуациони и нивелациони план, снимања испитивања земљишта и т. д.

6.) Трошкови око умножавања планова због добијања оферата. Исто тако трошквви око штампања објаве и формулара за оферте.

в.) Трошкови 'око потребне израде модела, експертизе, стручног мишљења срачунавања рентабилитета и испитивања материјалг.

г) Трошкови специјалног надзора, на грађевини, као и трошкови бироа овога надзора, и осигурање. Плата надзорнику издаваће се и кад је исти болешћу, војном вежбом или осуством спречен да врши службу за време које би значају грађевине одговарало. Ако је надзорник постављен одархитекте да води надзор на неколико грађевина, онда ће се његови трошкови расподелити сразмерно утрошеном времену Ако надзорник буде пре времена отпуштен онда ће се радова, које је он имао да изврши особено накнадити архитекти.

чл 1 нарочито ће

д) У погребном случају хонорари инжењера којима би била поверена особена статика срачунавања, конструкције, машинска постројења и т. д.

ђ,) За путовање учињено због грађевине платиће се поред издатака у готовом за пут још за сваки цео или започети дан; за архитекту 20 дин. а његовим чиновницима половину.

е.) Сваки виши рад ван обавеза у чл. 3.

Горњи спо едни трошкови срачунаће се по правилу сопственику свакога месеца.

Чл 8.

Особено руковођење грађењем врши лице које архитекта одреди по предходном споразуму са сопствеником о плати. Сопственик има право да не прими руковаоца који му се не допадне. Ово не треба да буде у невреме а мора се накнадити мо-

| гућа штета.

Руковођа грађењем (надзорник) има да се стара: за специјалан надзор и вођење радова на месту грађења, за испитивање мате ријала који се употребљује, за рапорте мерење срачуњавање са потребним ревизионим цртежима и за друге послове које му архитекта одреди а односе се'на грађевину.

Руковођа је службеник; архитекте. Сопственисс моли, да достави архитекти ако примети код руковаоца макакве грешке у дужности.