Srpski tehnički list

мр =

тим приликдма у којима се препоручује набијен (компримован) асфалт.

Макадам-асфалт о коме извештава г. Поуд Пау, мислимо да ће сг одомаћити само у врло жарким пределима.

Разливен асфалт, и мање углачани ваљцима напијен асфалт, који су у исти мах и мање јакоте ио компримовани асфалт, вели исти референт, моћиће те употребити у свима приликама у којима се препоручује у опште асфалт.

Референт према тома предлаже конгресу да изрази жељу, да се асфалтске калдрме употребе свуда где то допуштају месне при-

лике и каквоћа саобраћаја.

Упични копосеци за трамваје:

Ималисмо прилилике да напоменемо да су колосеци на насипима узрок многим теш: коћама за горњи строј улица као и већина известилаца и референат мисли да треба покушаје продужити и о томе засебне извештаје поднети.

Предлаже конгресу да прими и овај закључак. Завршни закљушци

С обзиром на то, што је макадам—шосе — такав горњи строј, да и тером поправљен није довољан да издржи јак и теретан саобраћај, што се се на њему развија и блато

и прашина и што је неподесан за одржавање, конгрес изражава жељу :

1). Да се макадам искључи из употребе по иоле важним варошким улицама;

2). Да му се употреба сведе на улице у предграђама или да послужи само као привремена калдрма у још довољно не озидадим улицама, као и по шумским стазама, по парковима и сличним местима.

С обзиром на то што је камена калдрма чврста и трајашна; што се лако и јефтино одржава; што не производи прашину и што се добро држи чаки у улицама дуж трамвајских колосека: конгрес изражава жељу:

1). Да се употребљује камена калдрма по улицама где тандркање кола мање смета и где дрвена и асфалска келдрма нису подесне. Калдрму треба извршити од правилног камена који је довољно чврст, али који се не углача и који се равномерно оједа. Да се положи на еластичну а не круту подлогу и да спојнице буду уске (7, см.)

2). Такозвану ситну калдрму треба упо-

требити свуда где год то допуштају месне прилике и каквоћа саобраћаја.

(С обзиром на то, што калдрма од меког дрвета много мање кошта но калдрма од тврдог дрвета, што не разорава у оноликој мери подлогу као трупци од тврдог дрвета; што се добро држи и дуж трамвајских колосека; што је бетумна а при том се не углача, ако се добро чисти; и што може издржати и врло јак саобраћај: конгрес изражава жељу;

1) Да се у већим размерама употребљује у луксузним улицама с јаким саобраћајем и у којима има и трамвајских колосека, као и по улицама где успон не прелази 5;

4) Да се продуже опити у циљу изналажења подесног средства противу надимања дрвета које се надимање примећује и дуж ивичког камења и дуж колосека.

Пошто се какдрма од компримованог, разливеног и глачаног асфалта одликује одличним особинама у погледу на здравственост лакоћу чишћења, удобност вожње и поправке и што су те калдрме бешумне, што не производе прашину, конгрес изражава жељу:

1). Да се употребљује у луксузним улицама где није ни јак ни тежак саобраћа, где нема трамвајских шина и где упсони не прелазе 1% ој.

2). Да се продуже опити с асфалтским плочама.

С обзиром на то што су улични колосеци у насипима најважнији узрок пропадању горњег строја, конгрес одлучује да се питање о изради горњег строја улица дуж трамвајских колосека нарочито проучи и расправи. Саопшто Ј.

— ЖЕЛЕЗНИЦЕ (По немачким изворима) — Продужење Ш. Грађење и експпоатација жепезница.

Железнице граде држава или привашни. Кад их држава гради управља се по основним захтевима који вреде за све јавне послове. Приватнима је пак потребно нарочито државно одобрење, концесија. У повластицама о гонцесији предузимачи не примају на себе само право већ више и дужност, да саграде железницу у одређеном року; иначе губе положену кауцију, губе концесију, трпе штете, или · недовршене железнице предају државе у израду другом на њихов рачун и штету. По времену концеси-