Srpski tehnički list

— 239 —

предузимач је дужан да одмах изврши све потребне поправке о свом трошку, при постављању. Меко. Израда горњег слоја шосеа у „Теросалту“ пли „Термакадаму.“

Пре но што се почне радити горњи слоју „теросалту“ треба употребити све мере предостожности које су означене у горњем члану кад је било речи о чишћењу.

Слој „Теросалта“ када буде израђен биђе дебео 7—8 с. м.

Пошто је израда горњег слоја резултат при. мене нарочитог поступка, предузимач ће бити дужан, да се обвеже да ће израдити горњи слој (06логу) под условима што је могуће повољнијим, служећи се са најсавршенијим поступцима.

Мораће јамчити за горњи слој у теросалту бар за време од три године; према томе он ће за то време вршити све оправке које се покажу потребне услед рђаве израде или саме употребе: ако он те оправке не изврши у року од петнаест дана од писменог извешћа, општина има право да те оправке изврши својим средствима или преко другог предузимача о трошку предузимачевом.

У свему што се не тиче примене самог поступка, предузимач биће дужан да се подвргне општим прописима чл. 8.

У начелу горњи слој од теросалта израђиваће се на подлизи од бетона дебелог 18 см. Када инжењер сматра за згодно тај горњи слој моћиће се израдити непосредно на подлози од макадама или на постојећим шосеима са стоструким припремањем облика.

Чл. 10.

Израда горњег слоја у камену. (тесан камен коцке — пералопипеди)

Калдрма од камена израђиваће се по наредби инжињера или на бетонској подлози или на подлози од песка.

Када се калдрма ради на подлози од бетона, онда ће се између подлоге и калерме посути слој песка од 5 см. дебљине,

Кад се калдрма не буде радила на подлози од бетона, онда ће земљиште увек претходно залити и брижљиво набити. Општина задржава право да га цилиндрира гвозденим ваљком о свом трошку.

Пешчана подлога израђиваће се највише од 10 см. сваки слој мораће се залити што обилније, пре но што се постави нови слој или калдрма. То је поливање увек обавезно чак и ако пешчана подлога почива на бетонској подлози.

Сваки слој песка мора се још набити, ако предузимач за то добије наредбу.

Општина задржава право да сама набави у целини или делимице потребан песак за извршење посла, тај песак може бити или из пешчаних мај-

дана или из реке или добивен испирањем материјала од старих калдрмисаних путева. Када општина набавља сама потребан песак, предузимач нема права да чини замерке његовом квалитету, да би се извукао од јемства која се од њега траже.

Песак који ће се употребити за израду бетона или подлоге мора се састојати из чистих пешчаних зрна без икакве примесе земље.

Камење ће моћи лиферовати или предузимач или сама општина, како то ова буде хтела.

У случају да предузинач лиферује камен, моћиће се набавити само из мајдана које одобри општина.

Димензије употребљеног камена биће дужине 90. с. т. ширина 10—-14, с. т. и висина 16. С. т Ширину ће одређивати инжињер према приликама водећи рачуна о паду улице и величини саобраћаја,

Општина задржава право да измени димензије камена према приликама.

У калдрмисање у камену спадају сем израде бетонске подлоге ови радови: припремање, равнање, заливање и набијање профила пешчане подлоге.

Чишћење, доношење и слагање материјала.

Избор и ако је потребно тесање камена за израду редова калдрме.

Поравнање помоћу ручног набојца.

Спајање ивица помоћу мистрије, метле и воде

Одношење на крају сваког дана отпадака и остатака камена од рчда.

Посипање; купљене и одношење песка који је употребљен као покривач.

Ограда, осветлење и чување улаце,

Спајање ивица биће у опште извршено у песку моћи ће се израдити у малтеру или цементу према наредби инжињера. Малтер ће моћи или да се меће мистријом или ће се ивице заливати малтером.

У ова два случаја поравнање помоћу ручног маља извршиће се после заливања ивица док још малтер није почео да се стврдњава. После набијања треба спајање поновити дотле, док год буде и најмањих празнина.

Ако инжињер нађе да ја потребно заливање фуга може наредити предузимачу да изврши ово заливање загрејаним асфалтом или цементом —-малтером. Чл. 11, Израда горњег слоја у камену од старе калдрме. (Ломљен камен).

За мале или ново отворене улице, у којима до сад није било калдрме, општина задј жава право да изради приврнмену калдрму од камена добивеног од садашње калдрме: Предузимач је дужан у том случају, да камење које му да општина да просеје очисти од блата и отеше га у границама које постави инжињер. За ову привремену калдрму употребиће се све мере предосурожности као и за де-