Srpski tehnički list

— 240 —

финитивну калдрму. Ипак већ у напред се подразумева, да ће се та привремана калдрма израђивати на подлози од песка, јер подлога од бетона треба да се изради тек кад се буде правила дефинитивна калдрма, док лежиште буде учвршћено. И 2 Израда горњег слоја у базалтоиду.

Пошто се израда горњег слоја у базалтоиду као и у теросалту састоји у примени нарочитог поступка, који је фабричка тајна, то ће општина београдска тражити јемство за њу од предузимача у његовим условима.

Предузимачи који буду лицитирали за израду калдрме у базалтоиду, биће дужпи да за, њу јамче за време од 4 године да се неће покварити употребом више него што нормално и да ће бити добро израђена; све што буде потребно биће дужни да за то време оправе о своме трошку.

У начелу бетонска подлога за базалтоидну калдрму биће дебела 15см. а сам горњи слој базалтоида биће 5 см., кад буде израђен. Међутим општина задржава право да смањи или повећа ове димедзије. Материјал који се употреби за израду базалтоида мора бити најбоље врсте, а употребљени начин рада за постављање мора бити најсавршенији. Инжењери имају право да захтевају најновију и најсавршенију методу рада.

Цемент, који има да се употреби за израду, мора носити марку одобрену општином, лиферован у пломаираним џаковима и мора у сваком погледу одговарати условима.

Улица ће се предати саобраћају тек пошто се горњи строј потпуно стврдне. Док год се улица не преда саобраћају, мора бити заграђена, чувана и заштићена од пролаза кола и пешака, о трошку предузимача. Ижењер може наредити на радилишту пробе, које нађе за потребно по условима, изложеним у чл. 8.

Чи, 18. Израда горњег строја у бетону.

У улицама са врло малим нагибом или саобраћајем, моћи ће се задовољити простим горњим слојем од цементног бетона.

Пре израде бетона удесиће се облик подлоге према предвиђеном профилу, залиће се и набити. Општина ће је моћи преваљати о свом трошку ако сматра за корисно. За тим ће се бетон разастрти у слоју од 10 см. највише и потпуно ће се набити.

Састав бетона биће у следећој сразмери; 1 део цемента; 3 дела песка и6б делова туцаног шљунка.

Песак ће бити од кварца очишћен од свих земљаних примеса.

Шљунак се мора састојати од најчвршћег камена наших крајева, гранита, транхита или базалта.

Цемент мора носити марку усвојену од општине, лиферован у пломбираним џаковима и одговарати у сваком погледу условима.

За предавање улице саобраћају важиће све одредбе чл. 12.

При изради бетона придржаваће се свих одредаба чл. 6. ~ Израда горњег слоја тшрошоара у теросалту.

Израда горњег слоја у теросалту вршиће се по истим начелима и под истим условима као и израда улице, предвођене, у чл. 9.

Слој теросалта кад буде израђен биће најмање 2. см. дебљине.

Горњи слој ће се радити према наредби инжењера или на пешчаној или бетонираној подлози Пред капијама кроз које пролазе кола, подлога ће се увек израдити у бетону и биће најмање 5. см. дебљине.

За предавање тротоара саобраћају предузимач ће бити дужан да се држи прописа предвиђених у чл. 8 и 9.

Чл 5. Израда тротоара у аефалту. Ливени асфалт за тротоаре састојаће се из ма

стика, природниг бетумена и чистог и сувог зрна-

стог песка у следећим размерима:

Мастик битуминозан 100 кгр. Битумен природни Уши Песак највише 609

Свега 169 кгр.

Битуминозни мастик, састојаће се из смесе истуцане природне асфалтске стене (као што је означено у чл. 8.) и природног битумена из Зеленице (Албаније) или из других рудника, који дају приближан производ а које би накнадно усвојила општина.

Прах ће се истопити и кувати за време од најмање 6 часова, са одговарајућом количином очишћеног природног битумена док год не постане мастик, који ће кад се охлади престављати хомогену масу, лако сластичну и која се неће умекшавати на температури од 40%. Овај мастик излиће се у калупе који ће носити фабричну марку. У овом мастику не сме бити, битумена ни мање од 156/, ни више од 18%/ целокупне тежине мастика. Природни битумен употребиће се тек пошто се стапањем очисти и то ће се цеђење (десапјаНоп) извршити у Београду на радилишту предузимачевом.

Потребна средства (ропдап) за ново чишће ње биће природан и чист битумен из Зеленице или другог рудника који усвоји општина а одбациће се густа смола (бга! де са) и слични производи,

Смеса ових битумена грејаће се око 8 часова. јако ће се мешати за време првих часова. На против за,време последњих 2 часа пустиће се да се