Srpski tehnički list

— 119 —

шаље први путар дотичном путару на даљу надлежност. Контролу за тачно бележење ових надница води надзорник пута, који се по могућству лично уверава по томе, колико је времена који радник радио.

Наднице могу бити целе, три четврти, половина, или четвртина према томе, ако је који раденик задоцнио или збот својих послова или осталих узрока посао раније оставио, о чему тачна рачуна води дотични путар.

Величину дневнице овим дружинским раденицима одређује према месним приликама на предлог шефа грађевинског одељка, односно самоуправног инжињера, окружно начелство односно окружни одбор, но ове дневнице не могу бити мање од ! дин. нити веће од 1'50 дин, Потребан алат и материјал овим дружинама даје држава односно округ. Деонични путар одговара за неисправност заведених надница појединим дружинским раденицима. За неисправно вођење ових надница деонични путар биће кажњен први пут одузимањем десетодневне плате, а други пут отпустом из службе.

Члан 10.

У случајевима хитне потребе и одлагања нетрпеће оправке на појединим деоницама пута могу надлежни окружни, односно самоуправни инжињери према писменом рапорту надзорника пута или по своме нахођењу узети у помоћ појединим путарима још и потребан број ванредних раденика ради хитног извршења потребних оправака на дотичној деоници пута. Материјал и алат даје ванредним радницима држава односно округ.

Величина утрошка за сваку поједину хитну 0правку за ове ванредне раднике не сме ни у ком случају прећи суму од једне стотине динара. Заслужене наднице ових раденика бележиће се у свему као и код летећих дружина.

Овукав случај узимања ванредних раденика по свршеном послу доставља се Министру Грађевина на накнадно одобрење са извешћем, колико је раденика узето, колико је дана и на каквом послу и којој деоници пута рађено, шта је и колико урађено и колико и каквог материјала и колико је новаца утрошено.

За чишћење блата и прашине са пута не смеју се употребити ванредни раденици, пошто тај посао спада у дужност путара.

Члан 1.

Исто тако ако је за какву хитну и неодложну оправку извесног дела пута потребно набавити какву мању количину камена, шљунка, песка и оста. лог грађевинског материјала, окружни односно самоуправни инжињери моћи ће то према писменом рапорту надзорника пута или према своме нахођењу учинити, но сума за набавку тако потребног

материјала за сваку поједину потребну хитну оправку пута ни у ком случају не сме прећи суму од две стотине динара Свака набавка материјала у овако хитним случајевима мора се извршити по прописима закона о подизуњу јавних грађевина и Државног Рачуноводства што се одмах по извршеној набавци материјала доставља Министру Грађевина са свима потребним документима на преглед и одобрење исплате, која се врши на окружној благајни из државног кредита односно окружног приреза.

Члан 12.

Заслужене наднице раденика летеће дружине као и ванредних раденика исплаћује окружни односво самоуправни ивжењери то почетком свакога месеца за прошли месец у присуству надзорника путова, пошто на ту цељ изузме потребну суму привремено из окружне благајне.

Члан 13.

Одмах по извршеној исплати раденика летеће дружине и ванредних раденика шаље се Министру Грађевина редован извештај за прошли месец са тачним назначењем, колико је утрошено надница летеће дружине а колико ванредних раденика и на којим деоницама путарским, из кога ће се уједно видети колико је резервног материјала и каквог за исти месец на дотичном путу утрошено.

Члан 14.

Кад потреба захте могу се два или више суседних путара по наредби шефа грађевинског одељ“ ка односно самоуправног инжињера груписати и извесан хитан посао на извесној деоници пута извршити и то само у случају, кад тај посао није у стању да савлада сам дотични путар и када је летећа дружина заузета каквим хитним послом на другој деоници а ванредне раденике није могуће одмах набавити.

Употребљени путари других деоница немају права на какву награду за извршени посао на суседним деоницима.

О употреби и груписању суседних путара надлежни инжењер извештава одмах окружно начелство и окружни одбор, а о томе извештава и Министра Грађевина у своме месечном извештају по чл. 13. ове Уредбе:

Члан 15.

Одржавање појединих како окружних тако и државних путова заједно са стражарама и свима осталим објектима на истима у добром стању заједно са набавком потребног материјала, може се на предлог шефа грађевинског одељка односно самоуправног инжењера као и на предлог окружног начелства и окружног одбора издата приватним предузимачима путем јавне офертне лицитације у извршење а за време од једне до три године дана и