Srpsko kolo

Год. VIII.

СРПСКО коло

Стр. 3.

може бити свакакав. Неотесан не смије бити нико, ко хоће ца се зове правим човјеком. А ратар нарочито мора пазити на се у овој ствари. Баш зато што готово сви људи, који су изашли из опанака, држе ратара човјека за груба и неотесана, треба он да покаже њима и сваком, да и ратар може и умије бити човјек углађен, човјек који зна шта је ред у друштву. Они што презиру и газе ратара обично се изговарају на то, да људи груби боље и не заслужују и да се с њима не може другачије. И такима треба ратар да одузме сваку излику и изговор. Јер догод они имаду ма и с чим да се изговарају, дотле ће им људи слабије упућени и повјеровати. Ратар мора тако радити, да узмогне с правом рећи: Знам бити и вриједан, и разборит, и честит; оћу и да читам и учим; умијем поштовати и закон и ред у друштву, умијем се владати углађено и пристојно као ма ко други. Па кад све то могу и хоћу, онда ми и припада све што и другом сваком човјеку, равноправност у свему; онда тражим, да се са мном поступа једнако као са свима осталима. А неда ли ми се то све драге воље, ја ћу то умјети и отети. Тада ћемо и сви ми, који смо пријатељи ратару као и себи самима, који себе с ратарима сматрамо за једно те исто, моћи с још већим правом да тражимо оно што ратара спада. Јер тада наши противници неће моћи да извијају и изговарају се, како се то све ратару не може дати због његова незнања, његове суровости и незнамо чега све. Ми ћемо им тада довикнути: Ни у чем нисте бољи од нашег ратара. И гори сте од њега, јер ви сте имали прилике и да научите и да од других видите све. Морали би дакле бити много пута бољи од њега, који није имао прилике за то, а нисте бољи. Да је он био на вашем мјесту, он би још бољи постао. Знајте браћо! Ништа нама, пријатељима вашима, већма не запара срцем, него онда, кад нам ма ко од оних што не маре за вас, може рећи ма шта нелијепо о вама. А они једва чекају на то. И насмију се тада подругљиво и рекну нам: Ето вам ваше браће ратара! Зашто сам ово написао? Баш зато, што су неки ратарски момци дали прилике једном човеку ту скоро да ме боцне као иглом у срце. Шетали смо кроз једно мјесто у Сријему. Ишао сам у свој стан. На 200 корака од стана сустигнемо четири ратарска момка и двије дјевојке. Ишли смо полако иза њих. Ови момци тако су псовали у обичном разговору — нису се свађали — и срамотски говорили, да је то

било страхота слушати. А дјевојке су ишле непрестано у њихову друштву. Ја сам бројао. 37 иута су опсовали или изговорили срамотну какву ријеч, док смо прешли оних 200 корака до мог стана. Ја сам ушао у свој стан, а они су отишли даље, псујући и говорећи бестидне ријечи. Кад сам се растајао с оним господином, он се насмијао и рекао ми подсмјешљиво: Јесте ли чули, како се забавља ваш народ? Вјерујте ми: Волио бих био, да ме је ко ћушнуо, него што ми се то десило. Најтеже ти је кад видиш, да онај кога волиш сам даје у руке противнику оружје против себе. Не дајте оружја својим противницима против себе, покажите им да умијете бити углађени као и они, ма да живите у тешким приликама и ма да нисте учили ни видјели у свијету колико они. Биће тада лакше и вашим пријатељима заступати ваше ратарске интересе. А.

(Наотавак).

Но се дервиш Богом преклињаше: „Ти соколе, Страхинићу бане, „Тврђа ми је вјера од камена, „Да ћеш саде сабљу повадити, „Да ћеш пола војске погубити, „Невјере ти учинити нећу, „Ни твојега љеба погазити: „И ако сам био у тамници, „Доста си ме вином напојио, „Бијелијем љебом наранио, „А често се сунца огријао, „Пуштио си мене вересијом; „Не издадох ни додадох тебе, „Не свјеровах, али немах откуд; „Од мене се немој побојати. „А што питаш и разбиреш, бане, „За Турчина силна Влах-Алију, „Он је бијел чадор разапео „На Голечу високој планини; „Тек ти хоћу, бане, проговорит': „Јаши ђога, бјежи из Косова, „Ел ћеш, бане, погинути лудо: „У себе се поуздати немој, „Ни у руку, ни у бритку сабљу, „Ни у твоје копље отровано, „Турчину ћеш на планину доћи, „Хоћеш доћи, ал' ћеш грдно проћи: „Код оружја и код коња твога „Жива ће те у руке фатити, „Хоће твоје саломити руке, „Живу ће ти очи извадити."

Савјетујте своје рођаке и пријатеље да купују и читају овај лист.