Starmali

Ј „ СТАРМАДИ" ВРОЈ 4. ЗА 1878.

43

Стармали. (Нспиње се да види шта ради полумесец, — и да чује шта говори.) Полумесец. Од како саж ову медицину морао попити, мени је сад много лакше. — Сад да ми је знати само јесам ли оздравио, или сам умро. Аој тужан! Аој тужан шта је то, Дебрецинска нублико ! Зар изгнасте свога сина Исред Дебрецина ! Ихај де! Нагот аћпа те§ е§у Ге1. Помашио Тиса цел Сад се срди на својаке, Сад ће ићи у Словаке! Ихај де! А из А.рве кад се врати Онда ће га сабор звати: „Неј зге^епу Агта 1е§епу!" Ихај де! Отање воде. Рајна. Мути се: даклем не одговара своке немачком имену. Дрина. Не разбацује свој ток; али ипак расте. Тиров канал. Три стопе ниже дна. Дунав. Остаје неутралан. Тиса. Иада. Девет чуда. 1. Чудо. У Пакрацује постојала Српска нрепарандија. 2. Чудо. Тај су грех дотични младенци неко време кроз прсте гледали. 3. Чудо Дотичним младенцима падне једна паметна мисао на памет. 4. Чудо. Српска препарандија у Пакрацу није се уплашила ни од те паметне мисли. него је и даље мирно постојала и свој племенити задатак вршила. 5. Чудо. Роди се једно чудовиште, које није имало ни репа ни ушију, — али је умело доказивати да професорима српске пакрачке препарандије треба дати прави Пакрачки декрет.

6. Ч у д о. То чудо без да је икад ишло у пгколу, чим се родило било је писмено. и звало се тужба. 7. Ч у д о. То је чудовиште имало много уста, и на сва уста викало је како српски професори нрепарандије буде српску свест. 8. Ч у д о. 5" исто време спремали су се хрватски младенци да буде хрватску свест у околини српских намастира. Девето чудо. Оно чудовиште, које се свало тужба против буђења српске свести, није се обратило ни на кога другом, већ главом на српског православног патр и ј а р х а у Карловце, који је чудовиште благо примио и све му по вољи учинио. Отатистична дата. Из рачуна, који ће ових дан г. Тодор о своме кратком али момачком посланичком делању влади положити, увидиће се не само његова чврста воља и корисна намера. неко ће се дознати још и то, ко је све на њега гласао. Ево ти гласова: 930 „глас-вајна!" 865. „глас-бира!" 524 „гдас-ншапса!" 122 порције гласирте калбшницл!" (Овамо се не рачунају: контракти, регрутације, суперарбитрације, обећања, претње и т. д. који су фактори имали само саветујућег г л а с а) . Лала.

У т е х а. Н. М. Вративши се из Иариза са изложбе хвалио нам се како тамо није баш велика скупоћа, — јер, вели, и ако човек доста плати за ручак, ал је бар порција велика. На то му примети неко : Није ти ни бриге, док буде Босна сасвим наша, биће и код нас порција толика да ћемо је моћи на изложбу послати. (Јтс! рго ^ио. Један нов клијенат дође к новом адвокату, коме пре није знао имена. А у току разгово а увек га је титулирао рег: господине Нроде. Адвокат је доникде трпио. ал напоследак запита га: загато он њега зове Иродом ? Та ето тако вам стоји написано споља на врати! Писарница. 1гос1а. — Одговори безазлени клијенат. Лекарски хонорар. Један лекар путужи се неком, ка-ко је прошлу ноћ морао око ггоноћи устајати, да иде једном болеснику, а била је хладна вдажна ноћ. „Па шта сте добили?" запита га нријатељ (мислећи на хонорар). „Кијавицу" одговори лекар. АбБубнуотека. У једним немачким новинама читадисмо овај оглас који потпуно заслужује своје месташцеу нашој „бубнуотеци". II I. „Јасоћ Ваиег аш ПгооЛ етрГхећН; .... зет пеи 0111деГићг^ез ^говзез Еа§ег т &ги§еп Кт(1егп, Кпађеп иис! Неггп К!е!с1ег и т. д.