Starmali

44

ћ и р а. Па како ће се богати звати сада наша домовина кад уђе наша војска у Босну. Спнра. Поп Кука вели да ће се звати овако: Нип^апа сит РапЉиз ас1пех18 е1 Раг1ез ас1пехае сит РапЉиз оссирапз. ћ п р а. Ао, славу нам нашу, та то баш није кратко! — Али само се бринем хоћеду ли то и прости Бошњаци моћи изговорити. С п и р а. Е па они који су датинске вере они ћеду моћи, — а они други ће морати. ћира. Збиља, а како се каже датински морам. Спира. ОеБео. ћира. Хм, Не верујем баш да ће који Србин од тога бити дебео. ћира. Знаш-ли море како се зове нов министар грчки ? Спира. Сапунтраки. ћира. Еј, мо.ја греческа мудрости! можеш ти сада сапун тракити колико хоћеш, — ал не опра ону љагу са пропуштене згоде.

ћира. А знаш-ли како сада браца Гаја зове с-воју жену ? Спира. Како? ћ и р а. Он је сада зове својом л а ђ о м. С п и р а. А од кад то ? ћира. Одкад се за н,ом вуче шдеп.

ћ и р а. У Америци Живи један човек, који има 118 година. С п н р а. Но то је чудо ! ћ и р а. Али тај још не зна шта је женска глава. Спира. Е онда није чудо!

ћира. Чујем да сада све повеће силе које су у профиту хоће из благодарности да ужегу пред иконом конгреса свећу. Спира. А шта ће Персија, — јер код ње нису свеће у обичају? ћира. ТТа зато је добила Котур.

ћира. Бога ти, Спиро, би л' ти мени знао казати, шта је то главница, о којој се сада толико говори ? Спира. Та зар незнаш, да главница значи капитал. ћира. Е гле молим те! Па што се онда људи туже, да имају у житу много главнице и дешперирају, кад треба да се радују? Спира. До душе главница значи капитал, али и -10 стоји, да што је вигае у житу главнице, тим ће мање бити капитала. Аб. ћира. Море Спиро, што си ти тако забринут, Спира. Та како се нећу бринути, кад читам по новинама како влада „флектифус", пак се бојим, да га и ја не добијем. ћира. Менебогме није ни бригеша. Ја имам мог доброг „флекпуцера", те ако добијем „флектифус", он ће ми ишчистити флеке/ па ко да није ништ 1 ни било. с. П.

ћира. Даклем Полит је изабран у два среза. Спира. Ето видиш он сад има и сувише, — да је у бољо.ј љубави са министром Тисом, могао би му један уступити. ћира. Даклем у Босни још нису жице поп у ц а л е. С п и р а. Него ? ! ћира. Него их је Хаци Лоја покидао. ћ и р а. Јели истина да се у Босни провалио облак над нашом војском. Спира. .Ја то не узимам тако озбиљно. Него држим да се небо хтело мало нашалити, ведећи: кад хоћете окупациде ево вам и воде која је нуждна за тај посао. Из Новог Села, Стармали! Ово је вредно да прибележиш. Ономад оде један Србин из Новог Села у назарене. Кад смо га питали зашто је то урадио, одговорн нам: Читао сам припослано новоселског учитеља Мише Атанацковића. — Пак зар то нрииослано тера људе у назарене? — Тако је, одговори нам ренегат. У томе припосланом назива се назаренска богомоља „шталом". Аја знам, вели, да назарени нашу цркву зову црквом, IГа волем отићи у оно јато, које туђу светињу поштује, него остати у ономе, које туђе богомоље скврњава. То је цела истина. А г. учитељ, бар као учитељ могао би имати више резона. Твој К.