Starmali

„стармали" број 10. за 1878.

119

„Немојте се ви милостива са мном шпотати" рече куварица увређеиа, „ја ма да нисам високоучена, али толико тек видим, да овај роман није писан, већ је штампан. Питади негда баба Манду из Каменице, која је свога сина Мартина дала у Нови Сад у школу, како се зове тај учитељ код кога јој иде син у школу? — Баба Мандазамисли се па онда рече: „Тај се госнодин зове Шворц". — Ал кад јој приметише, да у Новом Саду нема учитеља Ш в а р ц а, него можда је код Б р а у н а, онда се она трже и рече: „Да, да, Браун се зове, — знам само да је нешто загасито.

Луј Армин, принц од Конти, био је јако гурав. На једном дворском крабуљном балу направио се неко тако исто гуравим и обукао се баш као принц од Конти. II тај седе до правога нринца. Овај га запита: „Ко си ти маско?" — „Ја сам принц од Конти" беше одговор. На то прави принц скиде образину с лица уздахнувши: „Ето, како се човек може љуто да превари, а ја ето има већ више од 20 година од како држим, да сам ја принц од Конти".

Актуар Н. хтео је да добије допуст (урлауб) на 6 недеља, и зато је изискао од доктора сведоџбу. Други дан донесе он ту сведоџбу доктору натраг. Овај га запита: „Шта, зар није добра моја сведоџба ?" — „0, господине, и сувише је добра, — ако је оваку поднесем, у место да добијем допуст, бацићеду ме у пензиЈу. Зато молим вас дајте ми другу сведоџбу, мало гору од ове!" Један попа у Енглеској купио Је свој бир, па тако дође и к једном берберину, Квекеру, који је живио у његовој парохији. „А зашто да ја вама платим бир?" — запита бербер. „Зато, што предикујем у цркви" одговори попа. „Ако је зато, онда вам нисам дужан ни мангуре, јер ја никад не долазим на ваше предике". „Нишга зато. Би сте могли доћи, јер су врата од цркве у нзвесно време отворена била". Квекер- мораде платити. Не прође неколико дана, ал сад берберин тужи попу за неки дуг од 40 шилинга. Попа се врло зачудио, и пред судом запита берберина, зашто је он њему дужан тих 40 шилинга. „За бријање!" „0 бог вас видео човече", викну попа, „та ја нисам никада долазио к вама да ме бријете!" „Пишта зато" одговори бербер, „ви сте могли доћи, јер су врата од моје бербернице у извесно време отворена била." Суд је, наравно, берберина одбио. Ал он је ипак задовољно кући пошао, јер је на јавном месту рекао попи што му је на срцу било.

„Стармали" излази 10. и 25. дана у сваком месецу. Годишња је цепа 4 Фор. За Јуни, Јули, Август и Сеитембар 1 ф . 34 повч. — а до краја ове године 2 ф . 34 новч. За Србију: Годишње 10 динарп, на четири месеца 18 гроша, а до краја ове године 31 грош чаршијски.

„Чувајте своје џепове!" Нод отим насловом донеле су недавно једне енглеске новине вест, да су 200 правни практиканата положили адвокатски испит и добили адвокатске дипломе.

II р о с и ј а к. Уделите ми, уделите ми слепој жени! Полицај. Е гле ти лоле! Иочем си ти слеп, кад видиш на оба ока? — А каква си жена, кад имаш браду до појаса. Просијак. Извините господине. Моја је сестра била просијакиња, а била је баш одиста слепа, — па од како је она умрла, ја сам сада примио њену радњу.

Одговори, Преч. г. А. А. у С. — Она прича о циганима врло би била згодна за „Стармалог", али ју је давно већ донео „Комарац". — Г. К. К. у Б. Прилоге, које спомињете нисмо примили, и молиуо , да нам наново пошљете. — „Белом." 0нај „акростих", што нам за „бубнуотеку" посласте, не би ради донети, и ако му сиособност за ту рубрику не одричемо. — Г. Л. К. у ф. Рукоииси и све што иде на уредништво шаљу се сада на Дра Илију Огњановића у Н Сад, а не више у Каменицу.

НОВА ШКОЛСКА КЊИГА Л1ШШ/Л КАТАВАС1А оодерждфда н г а сегл II, С р I; 0 К II 0 Е П "ћ И 1Е ВОСКрЕСНОЕ, II И II К1 Д р <1 3 II К1 А Н 'ћ С Н К1 дЗуОВНМД, II 'ћ С Л Е ЛЛ К1 А К 0 Е Е С % Г 6 Д 'А , ИЗХ СВ/ЛТК1Х'А Цф1;0КНк1\-А КНИГА Бк1ВШММ% ГЧЕНИКи.П'/. СВОИЛГА, икоже || КС'1;Л\'Л церкбкнаги; »■ћшд ли»витЕлема у-чрЕДилх 1СЗЛШП, ПОПОВИЧЈ ј, Шрбул сн. кр. град-ћ Ново-Оад-ћ. Књига је ова удешена по црквено-школским нрописима за омладину школску, и као таква добила је благослов Његове Светости патријарха српског Прокопија Ивачковића. Књига броји 100 страна 8-не, а цена јој је само 20 н о в ч. Ко на више комада поручи, рачуна му се комад по 15 новч. Припознатим комисионарима нашим дајемо радо и у комисију ову књигу. ШТАМПАРИЈА А. ПАЈЕВИћА У Н. Саду. Писма и све што се тиче уредништва, нека се шиље на адресу Др. II лије Огњановића у Новоме Саду. Иредплату пак и огласе, ваља слати на штамиарију А. Пајевића у Нови Сад. (^еива^г.) Цена је огласима 5 новч. од једпе врсте.

Р®- Још се могу добити сви бројеви „Стармалог" од почетка до данас.