Starmali

128

ћира. А шта је бога ти са Тошом Стратимировићем? Та и он је био владин кандидат, па зар га се влада тако брзо одрекла? Спира. (ПТапће му на уво). Знапт владије стало само до тога, да нам докаже, да она није спала на Тошу Стратимировића: има она таких печурака пуну врећу, које нам данас препоручује, а сутра их се сама стиди. ћира. Е па то ћемо ми влади још велику љубав указати, ако таке печурке зарана ногом шорнемо. Боље да их се стиди издалека него изблиза.

ћира. Је ли већ намирена кауција за „Заставу" која је консфикована због судски трошкова Милетићевог процеса? Спира. Бога ми ту ћемо још насести од силпе учтивости. ћ и р а. Каква учтивост ако бога знаш ! С п и р а. Сви признају да је срамота таку маленкост купити по целом пароду. А поједина места једно другом уступају првенство. Новп Сад неће да пзгледа као да се он намеће. Сомборци мисле увредиће Кикинду, ако њој ту пријатну дужност не уступе. Кикинда мисли: шта ће рећи Вршац ако види да се ми пред њега истичемо. Вршац мисли да ће му Рума замерити ако њој не остави ту славицу. Рума није рада да јој замери Митровица; Митровица се боји да ће јој викнути Сентомаш: себн руке девере, то је наша ствар. Септомаш мисли увредиће Бечеј, ако му тако лепу прилику преотме, да се својим родољубљем покаже. Бечеј се устручава од Карловаца и Футога, ови од Ирига и Каменице. ћ и р а. Стани, ако бога знаш, јер од те учтивости хоће грозница да ме ухвати,

ћира. Каквим се оружјем могу служити парла-

менти према влади, која заслужује рукопппателних опомена,? С п и р . Најбоље је оружје б у џ е т. ћ и р а. Хм! корен ми се те речи допада. Само ми је нешто сувише фино одељан. Држим да би кад кад у крупнијој форми боље хаснио.

ћира. Даклем хрватски сабор „добио је нос" што се меша у спољну политику. Спира. Јесте „добио је нос", али ни то није згорег, сад ће бар још боље осећати шта смрди у данској држави.

ћира. Бога ти Спиро, за што доктор ђока кортешује за владиног кандидата у Шајкашкој ? Спира. Хоће да се препоручи Србима СтароБечејцима, да га изаберу за општинског лечника. ћира. Ил се ваљда боји, да му солга Николић не одузме докторску диплому.

ћира. ПТта вреди један владин бирач у батаљону! Спира. Не вреди ни по крајцаре. ћира. Е да, вреде они сваки четир крајцаре, т. ј. бугер. ћира. 0 мај, Спиро, јеси л' чуо да су ђођа и Крестић „неслан сир". С п и р а : Та чуо сам да су се успалили. ћ и р а. Па шта је онда ћира Бабин ? С п и р а. Та п он је неки шмиркас.

ћира. А знаш ли ти које спасо ову земљу од пропасти ? Спира. А ко би јонт и то знао. ћ и р а. Та К о с т а М и х а ј л о в.и ћ жабаљски грк. Спира. Које шта, одкуд то? ћира. Та да он није измислио барут којпм се мишеви и пацови море, онп би до сад целу Шајкашку па после и Угарску прорили. Спира. Е гле молим те; та тај је још паметнији него његов ујак Нера.

Спира. А што сн се ти ћиро тако снуждио? ћира. Не знаш, фрајнд, како ме то секира, што ми је тај каплар ћира имењак. На матури. Катихета. Кажите ви мени господине: што ће сикира на слици св. Јована Крститеља? ђак. Да крчи пут наметпијим нитањима. В. М. Ј.