Starmali

УРНјУЈЕ ЗМАЈ-ЈОВАН Ј0ВАН0ВИ6. ГЛАБНИ САРАДНИК абуказем.

ГОДИНА ДРУГА У НОВОМЕ С А Д У 20. Јануара 187У.

ЗЛАЈЕ ШТАМПАРИЈА А. ПАЈЕВШ.

ИЗЛАЗАК И ЦЕНУ ВИДИ НА ЗАВРШЕТКУ ЛИСТА.

Б И И досад је било људи, Особито на висини Еојима се туђе мњење Као неки злочин чини. Т акав човек, — чудне тежње За конопцем жељно тежи, За конопцем, који вели: „Само вежи, само стежи!" Таки људи радо гасе Свећу, лучу, жижак, лампу, Гоне перо и артију И мастило, па и ттампу. Кресат' пера, брисат' слова, Гњечит' штампу знам да знате! А гле сада (Бизмаркада,) Сад за гушу већ хватате ! У Бердину сабор грца, За грло га Бизмарк гњечи, Узалуд се он копрца — Господип се боји речи. Није гаала, испод грла Кад те стисне кобац љути! Ид' говори он што хоће, Т о говори, — иди ћ у т и.

м а р к а д е, Мало му је глувим бити, Ко и досад што је бив'о, „Зашт' сви други нису неми," Ето то је њему криво. Бог човеку говор даде, Чега нема створ остали; Узалуду бог му даде Кад му Бизмарк не халали. И тако ће, не знам док.те, Ал за неко ипак време, У Немачкој, у Берлину Г о в о р н и ц и да з а н е м е.

Збогом речи, збогом ставке, Перноди, збогом слово ! Збогом, збогом сви речници, Бизмарк вас је конфпсково. Жалосно је што вам прпчам, Ал не могу суза литп, Јер из ове трагедије Комедија може бити: Ако ове Бизмаркаде Прилепчиво позареде, Т е с е прокте мајмунима НаБизмарка да с' угдеде.