Starmali

„етАРМАли" БРОЈ 2. ЗА 1879.

СТАРМАЛИ

јавља својим пријатељима и непријатељима, да ее одлучио и даље живети. Живот му је у толико си?урнији, што у Верлинском уговору нема о љему ни спомена. Гаранција његовог опстанка лежи већ у томе, што није везан ни за гр. Андрашија ни за Тису. Програм му је: Како знамо, тако дамо; Док смо живи да се отимамо. УРЕДНИШТВО. А ми с наше стране јављамо, да ће „Старлали" одсадаизлазити три пута у месецу, свакихд есет дана на деломтабаку дојакошњег формата, а доносиће у сваком другом броју редовно по једну велику слику. Одзове ли се публика боље, доносиће у сваком броју илустрацију. „Стармали" ће и даље уређивати и на њему стално као и до сада радити 3 м а ј-Ј о в а н Ј о в а н о в и ћ, уз сарадњу А б у к а з е м а; дакле неће бити никакве иромене у редакцији. Уз знатно иовећане трошкове за иоштарину и експедицију, неповишујемо цене листу, него остављамо досадању цену, надајући се, да ће наша поштована читалачка публика накнадити ове увећане издатке наше тиме, што ћесе многобројно са свију страна одазвати претплатом на „Стармалог" Цена је „Стармалом" дојакошња: за Аустро-Угарску за Србију, Др. Гору Босну и Херц. на целу годину — 4 ф. на целу годину — 50 гр. „ пола „ — — 2 ф. „ пола „ — 25 „ „ четврт „ — — 1 ф. : четврт „ — 13 „ За Србију претплату ваља слати књижари В. Валожића у Београд, а из свију осталих земаља ШТАМПАРИЈИ ПАЈЕВИћА У Н. Сад.

Изишла је из штампе III. СВЕСКА СТРАЖЕ књиге зв науку. књижевност и друштвени живот. Ова је Ењига већа за читава три табака од осталих и иуна је разнолике садржине. Овом се књигом навршује једна четврт за оне иретнлатнике „Отраже", који су се са 2 фор. 50 н. нретнлатили, те сс овим учтиво иознвају, да претплату што пре обнове. Овим отварамо претплату на „Стражу" за 1879, г. и позивамо све пријатеље народне нросвете и напретка, да потпомогну ово подузеће претплаћиваљем себе сама и набављањем претплатника. „Стража" изилази месечно у свескамаод најмање 10 табака и стаје за Аустро-Угарску на четврт (3 свеске) 2 фор. 50 новч., за стране земље урачунава се већа поштарина. Поједине свеске се продају по 1 фор. а могу се добити ван администрације „Страже" код свију књижара и познатих пријатеља српске књиге. Претплата се шиље А(1тЈт^гаС1Ј1 „В^гаге" Већ изашле свеске „Страже" могу се још добити. АДМИНИСТРАЦИЈА „СТРАЖЕ."

вешта српском, пемачком и мађарском слогу, могу добити места у штампарији А.

Пајевића у Н. Саду.

Животописи славних војсковођа. I. П0РИЈЕЕЛ0 ЗИМОНИћ А ПОР0ДИЦЕ и ПОП-БОГДАН ЗИМОНИћ, војвода Г атачки. Сабрао 1ово Накићенонпћ, секретар опћине Е. Новске. ;јдк"ч л верним ликом попа- Б огдана. Цена је књизи само 20 н. Ко на више комада иоручи добија књ. за15 новч. Наручбине ваља слати штампарији А. Пајевића у Н. Сад. НОВА. ШЕСОЛСЕА КЊИГА ЛГЛЛП/Л КАТАВАС1А оодержлцјла к7. сев-к церкокиос II 'I; II I 6 ВОСКрЕСНОЕ, Н ИНК1Д р & з н м /Л п '1; с и к! д ^ у о в н К1А, п '1; в л е л\ К1 ,л в0вес7, годх, 51.ГЛ СВ/ЛТК1\Х ЦерКОБ81к!\Х КННГЛ г . к1ншк1л \7. у *ченики»лх% скоилх?,, » коже и ис1.л\7. церковнлги н'1аГ1А лкгвителелла у-чрсдила ГСЗЛННТј ПОПОКИЧ1,, Шро\-7, во ск. кр. грл,\'1; Ново-Олд-ћ. Књига је ова удешена по црвево -школским прописима за омладину школску, и као таква добила је благо слов Његове Светлости патријарха српског Прокопија Ивачковића. Књига броји 100 страна 8-не, а дена јој је само 20 новч. Ко на више комада поручи, рачуна му се комад по 15. новч. Припознатим комисионарима иашим дајемо радо и у комисију ову књигу. ШТАМПАРИЈА А. ПАЈЕБИћА у Н. Саду.

За уредништво одговара А. Пајевии.

Штампарија А. П а ЈЕвићА у Новом С аду 1879.