Starmali

14

ћ и р а. Спиро, брате, ти од неког доба не чнташ друге немачке новине, већ само „Пресу". Зашто је то?„ С п и р а. Има, ћпро, и то свога узрока. Ако већ морам читати лажи, — а ја их волим читати „пресне" него куване.

ћира. Јеси ли читао параграфе о управи Босне и Херцеговине? С п и р а. Јесам. ћира. Па који ти се параграф најбоље допада. С п и р а. Онај шести, који вели да ће те норме остати у крепости донде, док се не промене.

ћ и р а. Има људи, којима није доста што сеју неслогу међу грешним људима, — већ би хтели да заваде и саме свеце. С п п р а. Не разумем те. ћира. Та ено Ивица Маршов покушао је на загребачком сабору да завади Светог Саву са Светим Димитријем

ћ ир а. Ха ха ха! Спира. Ти си ваљда читао дневник загребачког сабора кад се тако горко смејеш. ћира. Погодио си. Спира. Па шта ти је најсмешннје? ћпра. Најсмешније ми је то, што је Абдул Керим ударао на нас па се и окануо, а Мишкатовић би хтео да нас још и сад бије са Абду.т Керимом. Н а Т П И С. Баш је лепа врајла Ана, Поретко се така рађа, Па јој опет нашли мана ! Једни веле: „да је млађа!" Други веле; „сувише је Лнститутски билдована!" Бур . е . . .

К 0 К И Ц е, Многе су вллдо забринуте, од како су чуле да сеЈ Русији појавила к) га. — Ваљда су се сетиле пословнце: куд ће куга него у свој род.

Бивши министар Пленер пао је.и скрхао руку. То је заиста малер, кад бивши миннстри падају.

Хемичар Едисон је пронашао слова која могу и слепци читати. — Боже мој! а Филиповић је хтео у Боснп да заведе слова, која не умеју ни окати читати!

Управа текелијнога завода јавља путем новина, да ће се и ове године у текелијануму прославити Свети Сава. (: То је лепо! — Ал је још лепше било оно време, кад се то није јављало, — већ по себи разумевало:).

Мађарске новине причају, како се у Угарској појавЉују многи курјаци. (Молимо понизно, имате ли ви што повије да нам јавите? а то ми већ давно знамо :).

Од како су новине донеле глас, да у млеку има дифтеритиса, неки Бачвани зарекли се да неће више читати новине, — бојећи се да им ко на тај начин и впно не огади.

Малој Катинци рекао је отац да је неће водити ове године на беседу, јер је она још б. .. вица. „Е па добро, а вп ме водите на бал!" — доскочи му досетљива швигарнца. Др. ђ. Илијић у Бечеју сад се још већма уверио, да је католпчка вера јединоспасајема (при избору општпнског физика).

И 3 Ш К 0 Л е. Катихета: „Но, Перице, како се звало оно брдо на коме је нојева лаћа застала?" Перица : (ћути). Катихета: „Но да ти помогнем, звало се — а — а — а Перица: „знам, звало се — авала!" • Д.

Лисица и буве, Причају, да лисица, да би се избавила од бува узме у зубе комадић дрвета на ком има маховине, па онда са стражњим трупом полагано спушта се у воду, а буве све бегају на више где је суво, и тако полагано спушта се па у воду а буве све утеку на оно дрво; тако лисица пусти дрво и искочи из воде.