Starmali

„СТЛРМАЛИ" БРОЈ 5 ЗА 1879.

К 0 К И Ц е. „Темишварски Гдасник" обећава сваком свом иретпдатнику да ће добити беспдатно и дист за младеж „Годуб. —- Међер у нашој литератури има и таки голубова, који излећу из врааина гнезда. Зашто је био Р о м а н М и р о н у Бечу, то цео свет зна. А ли зашто је тамо отишао ГерманНемирон, то не знају ни „његови" Ајмашани, а камо ли ко други. Бугарска скупштина, која има да избере бугарскога краља, зато ће се држати у Т р н о в у да се страна господа, која су бацила око на таЈ престо, сете да ће то бити т р н о в а круна, која ће се избранику на главу мет. нути. Па ко није момак, нека седи код куће. У Београду се вентилира питање : шта ћемо сада са црвеним к р с т о м, кад је нрошао рат ? (Госпођа МиловуксГвица вели: најбоље ће бити да се тај крст мете на њене рачуне.) Иста госпођа вели, да су извесни новци, који су у своје време долазили из Русије, били јако смрзнути, па кад су дошли у топлију климу и у топле женске руке, наравно да су се морали мало и истопити.

0 п к л а д а, Кад се браца Влајко вратио из Париза са изложбе кући у Сомбор, приповедао је шта је све тамо видео. Између првих и најглавнијих ствари, рече он, било је једно буре, које је тако велико, да га цео Сомбор ии за годину дана не би могао испити. Сомборци се на то нађу увређени. Зар може бити на свету тако буре, које они не би могли, не за годину, већ за један дан испити. Али браца Влајко остаје при својој речи. Е сад се морадоше опкладити. И за дивно чудо Сомборци изгубише опкладу, кад им је браца Влајко рекао да је то буре било празно. Опкладу смо изгубили, рече Г. Д., али је част спашена, јер Сомборци нити су кад пили, нити ће кад пити — из празна бурета. С. С. Ономадашњи пожар у Каиру. До две буле одалиске, У лудилу љубоморе, Запалише у Каиру Поткраљеве дворе. (Тако веде вести И новине трубе) — Те оријенталке Баш в а т р е н о љубе. т — т — т. Србин и Мађар. Србин. Је ли комшија, ви имате вашег сепаратног бога, који се само за вас брине, а цео остали свет, то му је шморн. Мађар. 'Го се зна да је тако! С р б и н. Па како ти дозиваш вашег бога ?

М а ђ а р иштенем ! С р б и н. А '.(ако вам се он одазива. Мађар. Бога ми, комшије у последње време баш нам се слабо одзива. С р б и н. Е па да ти кажем, зашто вам се тако слабо одзива. Чуј дакле : кад ти њему кажеш „иште нем!" он онда мисли у себи „чује глув!" С р б ин. Је ли комшија, како се зове мађарски правда? Мађар Игазшаг. С р б и н. А како још ? Мађар. Та рекох ти : игазшаг. С р б и н. Та то сам чуо да се зове И тако — али онда мора бити да се још како зове. Мађар. Иди збогом комшија, ти се правиш луда. С р б и н. А како се зове онај човек који је н р а в ? Мађар. Тај се зове игаз. С р б и н. Аха — зато га и газите. Совра.

С и т н и ц е. (из Блументалај 1. При првом кораку. Над колевком, а не онда Кад још само чека рака, Пожелимо из свег срца: „Нека ти је земља лака! " 2. Спор говор. Кад навали мисли јато Нисам лако зборит' мог'о Та свака је грана тешка Кад је на њој рода много. 1879. Ш.

Не знају да се помогну. Познато је да је почетком ове године будапештанска заједничка банка расписала стечај на 14 послужитељски места. А за ти 14 места пријавило се [200 компетената. Ја да сам министар финансије, — вели „Б И" — ја би се у таким приликама друкчије користио. Ја би расписао стечај на 100 места, на сто места пријавило би се најмање 1.000,000 компетената. Сваки би морао купити штемпл од 1 Фр. да га на молбеницу прилепи, Па ето ти чисте хасне један милијон форината —- Места се, наравно, не би попунида.) Ад бадава, кад министри немају вица.

Промућурне мисли. Ја не знам од куда већ траје на свету новац, кад се непрестано краде! Зашто Мађари ипак већма нагињу Хрватима него Србима? То ће бити због икавачког наречја. Јер претеран икавац не ће рећи „Пешта" него „П ишт а", — а тиме се главна варош мађарска још већма мађаризира. Многи људи само зато кадкад рекну истину, јер мисле да им то нико не ће веровати. Шуторог.