Starmali

42 „стармали"

..<!> А Р Б Л 4 или Мушко „Фрише фире" ЖлЛОСНА НГРА У ЈЕДНОМ (ал' врло РђАВОН) ЧИНУ. Преставља се сваео вече у дворанн каФане „код зеленог (ке)ца.* Особе. Рога, удовац (главни ј у н а к!) Гавра, његов син. Рокса 1 његове кћери. Перса Ј Ержа, слушкиња. Збива се у рогиновој соби. Намештај стародревни, што му је жена донела. На столу дуван, цигаре, луле истиве, бланкети за вексле, неплаћени рачуни, неколико пакала карата, екзекуциони табаци, уговори о продатој кући и салашу и т. д. I. II 0 Ј А В А. Рога (еам). Рога. Кад сам умео растећи, умећу опег и стећи. Кућу и салаш, што ми је баба оставио, сретно сам продао, али кад сам их на „фарблу" умео изгубити, умећу их на „фарблу опет и добити. Новаца, као прометног капитала, заостало је од иродате земље, дугове нећу још плаћати, док се не регресирам. Данас је опет картанија у кафани код „зеленог кеца"; биће ћара и шићара. Опет ћемо ударати „шлагера" као ономад, кад смо оно непрекидно играли 36 сати. Бифтек је онде ванредан, а шампањер, као да је из Париза! Моја покојна је волела играти „фрише фире", ал то су писличарења, то су ситнарије. Добијеш ил изгубиш 3 — 4 форинта! Чудна ми посла! Та то је слепачки. Ал' на „фарблу" могу добити 7800 фор. Шест сати је прошло — идем на посао, „људи" ме чекају! Ала ће то господствено да се вечера после сретног добитка: бифтек, ростбеф, рајнлакс мит сос а ла тартар, фрикандо и ескалоп, фромаж де бри! Па аусбрук, па шампањер! Ајде, Рого, немој оклевати. Слава те зове! (Оде). II. НОЈАВА. Рокса. Перса, Ержа. II е р с а (девојчица од 8 година). Секо, ја сам гладна оћемо л скоро вечерати ? Р о кс а. (виче) Ержа! Ержа (долази). Шта вам је сад онет ? Р о с к а. Има ли штагод за вечеру ? Ержа. Но, па остало је од прекјуче погрејаног купуса и од синоћ шаргарене. П е р с а. Ја ћу, опет јести само леба, као и у подне, јер неволем ни купуса ни шаргареие. Рокса (Кроз плач). Отац онет није оставио ни крајцаре у кући; све носи у ту проклету кафану, и док он онде пије најскупоценијег вина и бира најфинија јела, ми овде гладујемо ! III. ПОЈАВА. Гаира, н нређашњи. Гавра. Роксо, дај' ми једну десетицу! Рокса. Немам ни десет крајцара у џепу. Г а в р а. Шта немаш ! Мора бити ! вечерас сам наручио тамбураше у биртији „код блуднога сина" ; хоћу да частим мађарске глумице Иознао сам се с њима у Ша-

6. за 1879

рошпатаку. кад сам био ђак. Због њих су ме и протерали из гимназије. Ал' марим ја; од то доба боље и живим, него док сам лупао главу с латинским и грчким језиком, алгебром и физиком! Рокса. Ти частиш глумице, а ја и Перса немамо ни једне целе сукње; ти бацаш тамбурашима десетице, а ми немамо ни леба у кући! (Плаче). Гавра (звиждуће једну мађарску арију, што је чикоши на чарди свирају). Е кад немаш, идем код чивутина, па ћу дати материно прстење у залогу, њој и онако не треба, она је умрБла. (Оде). IV. ПОЈАВА. (Овде би сад требало, да се разложи, како су они, који су на кривом путу к себи дошли и поправили се ; пошто пак то још није случај, то се наставак ове жалосне игре мора оставити на. боља времена). Аб.

Бести из народа, Данас нмамо леиих вести са стране, од којих не проиуштамо неке и нашим читаоцима ради иовољнога звања и равнања да саонштимо. Из Д а р у в а р а имамо спншран извештај о њиховим ндиџама. Зна се, да у илиџе иду болесни људи да се лече, а и мало дете зна, да је у шшџама најважнији фактор здрав и чист в а з д у х. У Дарувару је пак по улицама тако блато, да чисто у свакој брљи видиш гњездо и легдо куге и колере. Што се наш дописник тужи, да куће прокисавају, то је са свим добро, јер страни гости, који су и онако онде на великом трошку, имају бесплатан „туш"; што су собе влажне, и што гости лако могу добити из прве руке костобољу и шкрофле, томе је лако помоћи, јер је близу Липик, који је припознат прот, в споменутпх болести. Забаве и весеља има и сувпше, јер у оближњим рештаурацијама пије се, свира и пева по целу ноћ, те болесници ако и немају мирна сна, али имају лепе племените забаве и бесплатно могу по целу ноћ у кревету да се преврћу слушајући хуку и буку, односно славујске гласе поред шампањера. У шеталишту је истина блато до колена, али тим боље по госпе и госпођице кад се шећу, јер је мекано и неће добити жуљева. Простора за станове има довољио, јер је од властединске штале направљено доста соба, а преко пута је властелинска бачварница, те рано у јутру бачвари набијају обруче, те гости не морају куповати будилника (М^ескег-ТЈћг), јер лупање бачвара пробудидо би и оне животиње, што седам месеца спавају, те се гости пробуде (ако су т. ј. спавали) и немогу пропустити сахата за купање. Даље нам прича дописник наш о ценама и о подвозу, или то није било ни мало нужно, јер ми смо били у Бечу и Паризу о светским изложбама, па знамо какве су цене и подвози у тако великим варошима. Ове су околности у стању да примамљују госте у те илнџе и ако је то све тако - што ми не знамо, јер нисмо тамо били — онда желимо добар апетит ! 0 другима вестима из народа други пут. ' Аб.