Starmali

48 „стармали" број 6. за 1879.

Изишла је из штамие и продаје се I. Свеока „СТРАЖЕ" ЗА 1879. ГОД., лист за науку, књижевноет и друштвени жпвот. Садржај : Одломци из дневника једног добровољца. Успомепе из српско-турског рата 1876. год. Шта знамо о жнвоту. Од X. 0, — Морајубити непрнјатељи. (Преписка два друга) с руског превео Ј. Жујевић. — Историја једног злочина, по казиваљу једног сведока, од В. Хига, превод с Француског. —Ревиз о р, шаљива игра у 5 чинова, написао Никола Гогољ, превод с рускога. — Д о п и с и : Бести из Бу га; ске. Религиозно сектаторство у Русији, у свези с историјом Русије. СудЦ. СтуартаМила о социјализму. — Књижевни п р е г л е д: а) срцско-хрватскз књижевност, б) страна књижевност. — Научна кроника (Дарвиново дело о плођењу биљака). — Г у б и т ц и (И, М. Коларац, А. Јакић, М. Месић, Љ. Каравелов). С м е с и ц е. Библиографија. „С т р а ж а" изилази сваког месеца у књнзи од најмање 10 штампаних табака. Цена на четврт године 2 Фор. 50 н. за Аустро-Угарску, а за Србију и остале земље 5 и по динара (франака); поједине свеске 1 ф . а. вр. Претплата се шиље : Л «1|пјг|ј.нј1 'ј |сјјј „81га/с", Хсп.чаТ/ (Цидагп). РЕД НЛОВИДБК путничких пароброда. од 23. фебр. (7. марта) почињуЋи до даље наредбе: Из Новога Сада у Земун уторником и петком у пола 5 сахата по подне. Из Новога Сада у Тител, Земун и Оршаву оредом и суботом у п г, ла 5 сахата по подне. Из Новога Сада у Пешту, понедељником, средом петком и суботом у пола 11 сахата пре подне. У Новоме Саду 16. (28.) Фебр. 1879. Отправништво.

КЊИЖЕВНИ ОГЛАС. „БАЧ8АНСКЕ НЕСНЕ" СКУПИО СТЕВАН Б0ШК0В1Ћ." Ове занимљиве народне несмице излазе за осам дан а из штампе. Књига ће изнети 10 штампаних табака на углачаној хартији и новим писменима штампана. Цена је само 50 новч. Ко узме за готов новац више од 10 комада добија 20 а комисионари 15%, рабата. Како је скунљач ових песама већином на путу, то је умолно г. Луку Јоцића, издавача „Јавора 1 ' у Новом Саду, да претплату прима и да књиге одавде из Новог Сада, где се књига и шта> па, разашиље. С тога се умољавају пошт. г. г. скупљачи и претплатници, д I све наруџбине шиљу једино на ЛУНУ ЈОЦИЋА ИЗДАВАЧА ,,Ј А В 0 Р А а У НОВОМ СДДУ,

РОМАН НВАНА ТУРГЕЊЕВА П ребод П. ТОДОРОВић.А I. и II. св. Цена обема свескама 1 фор. 40 новч. Наручује се у Штампарији А. Пајевића у Н. Саду.

II 0 3 И В Н А ПРЕТПЈ1АТУ Н А К Њ II Г У ЖИВОТИ ВРСНИХ СРБА МЛАђЕГА НАРАШТАЈА. од 1853. до 1879. од различитих писаца, скупио и приредио, местимице допунио и прерадио Драгутин Посниковић. са нредговором од Јовдна Вошковића, библиограФа и чувара народног музеја у Београду.

Ни у српској ни у осталим словенским књижевностима нема животописних речншса врсних људн, осим узгред код Чеха у „Научноме словнику" а код Хрвата и Срба од чести у „Рјечнику умјетника јужно-словенских", а осећа се велика потреба таких речника, као за читање тако и за потраживање (КасћзсШа^ећисћ.) Нашав подстрек и одобрење у старијих књижевника наших. с којима сам о томе говорио, прегох да покупим најпре описе живота врсних Срба млађега нараштаја, за иоследњих 25 година (1853—1879.), који леже растркани по књигама, новинама и другим часописима, —■ да приредим, или замолим, да ми који познат књижевник по неки живот из нова напише: једно за то, што је на тако огромном послу лакше радити парче по парче, то јест најпре књигу о млађем израштају, па онда о старијем, хронологијским редом, а затим обе саставити и допунити у прави животописни речник, по азбучноме реду; а друго из побуда које ћу ниже навести, и које ће још и јасније изаћи у предговору. По горе наведеној основи и распореду, ова ће књига донечи преко 150 биографија млађих врсних Срба т. ј. оних, који су живели само до своје 40-те године. Према потреби и користи оваког и овог дела, надам се да ће се имућнији пријатељи наше књижевности као и наши родољуби, на).очито свештеници, проФесори и учитељи настојати да се ова књига тто више у народ раснростре; а највише се уздам у сриску омладину. којој је баш и намењено ово дело, да ће се својски заузети око скунљања претплате. Претплату прима осим мене, свака српска књижарница. У Србији: Велимир Валожић и Андрија Пурић у Београду и сви окружни и срески књижари ; у Аустро-Угарској: Браћа Јовановић у Панчеву, Браћа М. Поповић, у Новоме Саду, Миливоје Каракашевић у Сомбору, Спира Петровић у Котору и Милош Грабовачки у Земуну. Претплата се полаже ! а пред, а рок иретллати траје до 15. априла ове године. Скуиљачима рабатујем 10 на сто у нОвцу или у књигама. Цело дело изнеће преко 25 штампаних табака велике 8-ине, и биће готово, без погледа на број претплатника, до 1. маја ове године, а тада ће со одмах и разаслати. Цена је: брошираном издаау, у сасвим укусном Формату и на сатинираној хартији 3 динара или 1 фор. 50 н. а. вр. а фином издању, у елегантном лајпцишком повезу, а на најугледнијој дебелој хартнји в дип. или 3 фор. У Београду на Сретење 1879. ДрагуТИН ПОСНИКОВИЈ).

За уредништво одговара А. Пајевив.

Штампарија А. пајевића у Новом Саду 1879.