Starmali

78

„СТАРМАЛИ" БРОЈ 10 ЗА 1879.

ћира. А шта ће, бога ти бити, ако Арнаути заиста отму Куршумлију? С п и р а. Шта ће бити!? — Натераће Србе да на другом месту, н. пр. у крагујевачкој ливници куршуме лију. Ето то ће бити. ћира. Јеси-ли чуо да паришке даме имају нарочиту ношњу, нарочиту моду за „покајне дане" велике недеље. Спира. Боље би било да имају „покајне дане" за своју велику моду.

ћ и р а. А шта чујеш из Вршца ? Спира. Чу.јем да ће владика Кенгелац на Спасов дан служити. ћ и р а. Па то није баш тако интересантна новост. С п и р а. Није да! Јер ће му г. Мандукић носити скут. ћ и р а. Е то би већ било вредно измоловати у „Стармалом". ћира. А што се већ не потписује та конвенција новопазарска. Спира, Кажу да Султан не зна писати? ћира. Е па он нек мете крст.

ћ и р а. Шта ти то Спиро рачунаш ? Спира. Рачунам брате, колико је годинаи месеци прошло како се нисмо видели са нашим Милетићем. Па сад кад нам дође, можда га нећемо ни познати. ћира. Е мој Спиро, не бојим се ја тога, хоћемо-ли ми њега познати, него хоће-ли он нас познати. Спира. Та то и јесте ђаво, што нисам смео да кажем. ћира. Јеси ли чуо море шта су сада пронашли, да је прашак од „шваба" најбољи лек против водене болести.

С п и р а. Ето видиш. А код нас у околини Рудолфсгнадна опет држе да је водена болест (т. ј. поплава) најбољи лек против шваба. ћ и р а. Даклем, Спиро, био сам у Београду, гледао сам „Пут око земље", видио сам и слона. С п и р а. Та иди збогом ! Па је-ли велики тај слон? ћира. Како не би био велики кад је напунио целу кућу. Спира. Међер је та животиња већа него и сам ПГекспир. Јер Шекспир не може тако да напуни кућу. ћпра. А је-ли истина да је на београдској позорници пукао казан који ирави пару? С п и р а. Вала истина је. ћ и р а. Па како сад иде комад без п а р е ? Спира. Иде добро, јер публика даје паре.

Циганин у крађи. Једанпут изведе неки циганин коња. Но газда осети некако, па терај у лотеру за њим. Срећа га послти те стигне Циганина и позна свога коња под њим. „Од куда теби тај коњ" ? продере се газда на Цигана. „Стани молим те" поче Циганин „да ти приповедам." „Та шта ћеш ти мени прииоведати ту, него говори од куда теби тај коњ" ? „Та стани, молим те, да ти приповедам. Идем ја знаш, па дођем до једног брега који је био тако стрменит да неси могао проћи од њега. На срећу моју опазим један узан просек, те журећи се кући полетим тамо, кад ал' ту се препречио овај коњ тако, да неси могао проћи; јер ако ћеш од остраг удариће те, а ако ћеш сапред ујешће те рага. Ја нашав се на невољи залетим се да га прескочим, ал' не будем таличан, јер ми нога запне те га узјашем. А кад рага осети мене окрене се па нагне бегати и — хвала ти што си га зауставио; Бог зна куд би ме рага однела" ! Међу тим се Циганин сишао с коња, а газда се насмеја ипак, па узев коња, ошамари једанпут Циганина па оде кући својој. Прибележио Д. П. Б. Штампарске погрешке. — „У том је она снела (смела) и себе и свог мужа"

— „По улици могао си видети многе лумпе (ламие) обешене по зидовима и то јој баш и даваше величанствен изглед" — „На то ће све жабе (бабе) из гласа запевати".... — „Заробљено је и неколико лула (була), јер су и оне пуцале на наше из пушака" .... — „На, синко, удени ми овај колац (конац) у иглу" рећи ће баба своме унуку .... — „Осветљење бијаше лепо, јер нокрај многих свећа горила су још и три шустера (лустера)" .... Прибележио Д. П. Б.