Starmali

„СТАРМАЛИ" БРОЈ 13. ЗА 1879.

103

У 3 Г р е Д, ЈЈепотице беле, Овако нам веле: (А примедбе моје У загради стоје.) Погурена шити То грудима шкоди. (За клавиром бдити Здраво је у моди.) Од плетења хоће, Да се згрче прсти, (Тастове прелећу, Да се човек крсти.) Собу пкоди чистит' Јер прашина гуши. (А на балу прија Млађанојзи души?) Иоучити децу Има л' горе ишта? (Торокања ваздан, То не шкоди ништа?) За листове српске Не има ни паре. (А има за моду, „Шлепове", „базаре".) Наше српске славе То су скупе части. (А соаре, јаузне, Јефтине су сласти?) И кување ручка То је „штрапац" силан. (Јурење по ваздан Пос'о је умилан.) И за прање рубља Треба тело јако. (А скакат к'о бесно Може луче свако.) Своје дете мити То је гадно здраво. (А кученце прати Уживање ј' право.) Свекрва се тера, Јербо снаси смета. (А пуница може Живети крај зета?)

Ко истину креше Досадан је здраво. (А ко лаже, маже, Онај има право?) Еј, леле, леле, Лепотице беле! Јесте лепе — знате Само да ваљате. Вл. М. Јовановић. Присилно учење страног језика, Кад је чувени министар Бах, целу царевину понемчити хтео, сећам се како је у српском буквару с једне стране српски, а с друге немачки између осталог и ово штампано било: Кратак наук бој се Бога. Кигге Бећге Гигсћ1е СоМЧ ини право небој се никога. Тћие гесћ! ипс1 асћеие Шешап(1еп. Онда је врло велика опасност била, да се наш народ не прелије у Немце; јер деца су тако добро немачки научила, да су мушки, кад су већ као момци прирасли, и тога буквара већ давно нестало, к о л о играјући служили се немачким језиком, подвикивајући : Киг^е ћећге ГигсМе6о11 ујују! а неки су подвикивали: Кигге ћећге кпзћ воИУЈУЈУЈУЈУ! • Иста опасност настаје за бачку и банатску Српчад, јер и они могу мађарски језик тако присвоити, да ће кроз коју годину у колу моћи подвикнути: Ађон бађон ујују! Сремац. Добар изговор, Учили цигана рекрута да пуца у нишан, али он никад није могао да згоди у капију, која је за нишан служила. Зато га је једном капетан страховито псовао, али цига му одговори. — Зашто да баш згодим онамо. Та неће сви непријатељи баш на капију ући, дакле они нек недобију ништа, који поред капије буду улазили ? Саопштио Бели. Најбољи поклон, Једна опака и гадна жена запита мужа свога, шта би највећма волео да му купи на поклон? — Знаш шта ? — одговори муж; — подај ми начиниди лулу сатвојимликом. Радо бих се одвик а о с д п у ш е њ а. Саопштио Бели.

И други кажу, Неки гроф се заљуби у своју собарицу. Једномје пољуби и рече: — Сто му мука ! слађи ти је пољубац од грофичиног. — Ту је примедбу већ и ваш ловац учинио — примети собарица. Саопштио Бели.

„Стармали" излази 10., 20 и последњег дана у сваком месецу. Годишња цена 4 ф . ногодишња 2 ф . на 3 месеца 1 Фор. За Србију, Црну Гору, Босну и Херцеговину на целу годину 50 гр., на по године 25 гр. на 3 месеца 13 гр. чар -

Писма и све што се тиче уредништва, нека се шиље на адресу Др. Илије Огњановића у Новомо Саду, а коме је наручније Дру Јовану Јовановићу Змају у Београд. Иретплату пак иогласе, ваља слати на штампарију А. Пајевића у Нови Сад Цена је огласима 5 новч. од једне врсте.

Још се могу добити сви бројеви „Стармалог" од почетка до данас.