Starmali

104

„стармали" број 13. за 1879.

а^ Молимо да ее чита и запаити! Ево оних, који узеше и раопачаше књиге, а новце потрошише, па тако нити новаца, нити књига од њих. Ми смо их сваког појединце бар 15 — 20 пута молили, позивали, кумили и преклињали за ово две године дана од кад нам дугују, да врате књиге ако им је преостало коме шта, а остало да подмире новцем макар у размакнутим роковима — али све бадава. Ево тих којима је слатка туђа мука. !• ШР" Аксентије Ј. Аксентијевић, пређе Беч, сада Темишвар . . . . 16 ф . 17 „ 2 Коста Николић, парох у Калазу 35 „ 2 „ 3 ШвјР" М. Вели"ћ, учитељ у Вршцу 6 „ 62 „ 4 С. Д. Циковац, пређе Коморан, сада Руиа 13 „ 88 „ 5 Коста ПОПОВИЋ, трговац у Слатини 71„70„ 6. џг Мита Пејић, учитељ (!) у Госпођинцима 7. д#- Јован Ешкутови^ трговац у БелојЦркви 34 8. В. Војновић, парох у ЈТепоглави 16 „ 9. С. Саломон, књижар, пређе Осек доцније Сомбор 18„40„ 10. Ј. Димовиђ учитељ, уГЕарти 5 „ 11. Ст. СТОЈКОВИ^, писмоноша уДаљу 10„30„ 12. Ј. Савић учитељ уВатину. . . 4, 13. Катарина уд. Н. Ј. Иванђанина, у Чакову 31 „ 22 , 14. П. Ненадовић, трговац уђурђеву 7 „ 07 „ 15. М. Сопић, трговац уЈасеновцу . 8 В —„ 16. Св. В. Милић, чиновник у Ст. Град и ш т у у Србији 6 „ — „ 17. Александар СекулиЈј, колпортер књига уВел. Бечкереку (којије као што дознајемо многе српске издаваче осакатио), дугује нам 127 ф . 10 н.

23 „ -

40

Свега 433 ф . 88 н. Ово је тек четврти део од онога, што имамо код т а к и х растуривача српских књига, па нека нам онда ко изволи замерити што износимо на јавност имена њихова. Не само то него ћемо их још све тужити криминалном суду као оне који проневере поверено им добро, а према јасном определењу у постојећем закону, могу и сами унапред знати шта их за овим чека. Но пре тога крајњега корака још једном их ево јавно позивамо да измире своје двогодиш њ е рачуне од данас за један месец дана најдуже, јер после тога рока пријављујемо их суду криминалног оделења. Данас не износимо на јавност нова имена дужника, што су нам се неки одазвали са обећањем да ће подмирити своје рачуне, но ако не учине, и њих ^емо и на јавност изнети У Н. Саду 10. маја 1879. Штампарија А. Пајевића.

КЊИГЕ ЗА ШКОЛУ И НАРОД.

ПОЧЕТШЦЕ ПРИРОДНИХ НАУЕА до сада изишле ове: 1. Хемија од X. К. Роское, проФесора хемије у Жанчестру. Српски превод од Стевана Б. Поповића, шк. реФерента. Са 36 слика, укоричена 50 новч. 2. Физика одБалФура Стеварта, проФесора Физике у Манчестру. Српски превод одСтевана В. П о п ојв и ћ а, школ. реФерента. Са 48 слика укоричена. 50 новч 3. Физикална географија од А. Г е ј к и ј е, проФесора геологије у Единбургу. Српски цревододЛазе Пачуа, ур. „Страже". Са 20 слпка, укоричена, 50 н. 4. Геологија од А Гејкије, проФ. геологије у Единбургу. Српски превод од Ј1. Пачуа, уредника „Страже". Са 47 слика, укоричена, 50 новч. А за кратко време изићи Ће: 5. Зологија од 0. С м и т а, проФесора зологије у Страсбургу. Српски превод од В л а д а н а А р с е н ијевића, проФесора сриске учитељске школе у Г. Карловцу. Са 45 слика, укоричена. 50 новч. 6. Астрономија од Н. Л о к и е р а, члана кр. друштва у Лондону. Српски превод од дра ђорђа Натошевића глав. школ. реФерента. Са 47 слика, укоричена. 50 новч. 7. Ботаника од X. А. де Бари, проФесора ботанике у Страсбургу. Српски превод од В л а д а н а Арсенијевића, ироФ. срп. учит. школе у Г. Карловцу. Са 45 слика, укоричена, 50 н. Иретплатна цена на свих 7 књига стоји само 3 Фор. за Аустро-угарску, а за СрбиЈу и друге крајеве српске 35 гроша или 6 гроша поједина свеска. Нару^бинс из Аустро-Угарске шиљусена иотписану штампарију, а оне из Србије на књижару В. Валожића у Београду. ШТАМПАРИЈА А. ПАЈЕВИКА, као издавач „Каига за школу и за народ". ^'ТТТТТТТТТТ 1 ♦

&

I 8» г §• » џ

РЕД ПЛОВИДБЕ ПУТНИЧКИХ ПАРОБРОДА. од 4. (16. марта) почињући до дал>е наредбе: Из Новога Сада у Земун понедељником уторником, средом, петком и суботом у пола 5 сахата по подне. Из Новога Сада у Тител, средом и суботом у п^ла 5 сахата по подне. Из Новога Сада у Оршаву понедељником, средом и суботом у пола 5 сахата по подне. Из Новога Сада у Пешту, понедељником, средом, четвртком, петком и суботом у пола 11 сахата пре подне. У Новоме Саду 4. (16.) марта 1879. Отправништво. »ЛФШШЖ

РОМАН ИВАНА ТУРРЕЊЕВА Превод П. ТОДОРОВИћА I. и II. св. Цена обема свескама 1 фор. 40 новч. Наручује се у Штампарији А. Пајевића у Н. Саду.

За урбдништво одговара Т. П ајевиб,

Ш тампарија А. П ајевива у Новом С аду 1879.