Starmali

„ОТАРМДЛИ* БРОЈ 23. ЗА 1879.

183

Како се зачудио. Један црнац дошав у наше крајеве и видећи први иут да пада енег, повикао је радосно : „Где ! та овде памук пада!" Вешт у извињавању, Један младић који се огрешио против Франклина, морао га је молити за опроштај „Оставите" рекао му је филозоф „ко се са толико вештине извињује, доказује, да се често извињавао".

Паметан слуга. „Јоване! ако г. Запит^иваловић дође, реци нисам код жуће. Јован се почеше мало из'а увета па упита. „А шта да рекнем, ако не дође ?"

Паметна кћи, „Јел' код куће тата?" „Јесте" шапне Јелчица „али ми је заповедио да кажем — да није." Неизображена кћи. У друштву се изустила двосмислена реч, мати се на то окрене својој ћерци: „А ти и не црвениш!" „Ах! Ја нисам знала, слатка мати да треба црвенити." одговори ћерка.

Комшшменат, „Ако ова суша и врућина још дуго нотраје сва ће марва поскапати" рекао је господар једног великог добра. „Само нека вас Бог сачува" одговори му срдачно сељанка. Орећа без пасоша. Један војник беше на стражи и имао је заповест да иште од свакога пасош који хоће да прође. „Имаш ли пасош ?" питао је једнога. „Немам." „Но онда можеш проћи, јер да си га имао онда би морао би ићи у варош да га прегледе."

Мудро чељаде. Давно је прошло једанајст сати кад је „хаускнехт" Лупао на врати господина солгабирова.

„Стармали" излази 10., 20 и пооледњег дана у оваком меоецу. Годишља цена 4 ф . иогодишња 2 ф . на 3 месеца 1 Фор. За Србију, Црну Гору, Босну и Херцеговину на целу гогину 50 гр., на но године 25 гр. на 3 месеца 13 гр. чар.

„Шта је!" викао је пробуђени госнодин. „Извините — кад саж изнео ваше ципеле, заборавио сам рећи — Лаку ноћ !"

Схватање моћи, Једноме сељаку причаше о великој моћи што је владалац има, а он да би боље схватио запитао: „Има ли он и чопор оваца".

Добро се досетио, „Молим вас понесите ми кабаницу" молио је путник господина који је путовао на каруца. „А како ћеш је натраг добити?" „Е па ја ћу бити у њој".

Превидео, Једном војник \ однело ђуле главу, а капетан који уз њега стајаше повикне упрепашћено: „Еј наопако, да то није моја глава ? ! Г р е Ш Н И К, „ Јеси ли ти грешник ?" ,Јесам, на жалост ја сам велики грешник". „Од кудзнаш?" „Из десет заповести, нисам их испуњавао".

Разуме се у музици, „Како вам се допао јуче мој квартет?" „Веома добро; чини ми се само да су га њих мало певали" одговори добро васпитана госпа.

Припомоћ, Један војник изгубио у боју обе руке, једном приликом хтеде му поклонити његов капетан један талир. „Мислите ли ви господине, да сам ја пар рукавица изгубио?" запита га војник.

Лако је богатима, Један братац се добро напио и случајно бубно у сред брље не могавши се издићи. „Крме једно, што лежиш тако пијан у сред улице?" питао га је г. солгабиров. „Господине! за то што немам батар који би ме одвезо кући.

Пиома и све што се тиче уредништва, нека се шиље на адреоу Др. Илије Огњановића у Новом Саду, а коме је наручније Дру Јовану Јовановићу Змају у Београд. Претнлату пак и огласе, ваља слати на штамиарију А. Пајевића у Нови Сад Цена је огласима 5 новч. 0д једне врсте.

§^- Још се могу добити сви бројеви „Стармалог" од почетка до данас,