Starmali

182

„стармали" врој 23. за 1879.

Ћира. Јеси-ли чуо да Султан с^д учи руски говорити ? Сиира. Па иде-ли му како од руке. Ћира. Она прва лекција преклане била му је мучна. А сад иде као масно.

умта Ч стаа

Ћира. Кажи ти мени зашто пештанске новине неће да признају да је теребешки гроФ иао, — та то се и другима деси на клизавом путу, — ал се и призна да је иао. Стира. Иа да ти кажем кад не знаш. Мађарске новине поступају са гр. Андрашијем као са дететом ; — кад дете иадне, онда људи неће да га још већма растуже него му веле : кочило дете. — Па дете онда и само верује да није иало, него да је скочило.

Ћира. Ако је то заиста само дрквено-школски сабор, —- онда треба да буде што више свештеника и учитеља на њему. Сшира. Шта више, В.иро брате, онда други који нису свештеници ни учитељи, и немају тамо никаква посла. Т > је логика, ако оћемо да будемо доследни. Ћира. Јели, Спиро, кад кум оде, одлазили онда и иЈжкумак ? Сиира. Да богме. Ћмра. А кад Тиса оде, оћели отићи онда и ггрмтисак ? Сиира. То баш није тако извесно, — али би бар требало да буде тако.

Абуказемов календар, Август. 11. Један политичар предлаже, да се андрашијево место, које на овој ирућини отоји уиражњено, бар кишном водом напуни да се не расуши. 12. Други држе да би упражњени кабинет ваљало очистити од стеница. 13. Као што „Грађанин" јавља Др. Милосављевић, онај од пре 10 година, дошао је у Вршац и видевши садашњег дра. Милосављевића горко се заплакао. 14. Загребачка „Странка рада " жтампа сада цео свој досадањи рад у 10 дебелих свезака. 15. У тим књигама неће бити образа (аортрета), него ће дело бити онако без образа. 16. Мартин Лутер доказује у једној својој књизи, да он није родом из Загреба. 17. Добићемо пре и онај велики бирцуз код „тројства", него— салашку школу! 18. Неки нападоше у „Бачка Ботну" на поп Илију Округића — усљед тога пише он нове . : грабанцијагие". 19. Новосадске девојке разбирају, да ли ће пред тим „великим бирцузом", што ће се код тројства зидати, играти недељом грпско коло".? 20. Одговара нам се, да ту неће бити српског „1{ола", него мађарског „Таршашкера".

М(1

ра да Је

Ћира. Тај нови мипистер Пражак страшно страшан. Сиира. А почему ти то судиш? Ћира. Та ето, брате, чим он дође за министра, уставоверна странка таки побеже у Линц.

Шта је конзвекенција? Конзвекенција је, кад у најновијем „Српском архиву" београдског друштва, свуда конзективно стоји ,.ехсг1и8 ТеЉаНз", уместо ех11;и8.

Аб

И з ј а в а. И ми смо зато да господо учитељи, сви колико их год има, буду изабрани за посланике на народни сабор. А ми ћемо међу тим учити граматику колико држимо да је нужно намима самима. Пецан Ракић.

Ћира. Како ће будући заменик Андрашијев, др. Хајнер терати политику, кад не зна мађарски. Сиира. Не брини се, Ииро. Ја држим да је он баш зато и позват што не зна мађарски.

| Обрад Чигрић. | ЈеФта Коцкало. | Голуб Дангубић. | Совроније Трчкало. | Гаја Лоптић варјатор. | Младен Безкњигић. | Остоја Магарашевић.

1)аци, којима

не пуца срце

за школом.

Несносно. Један војник издисајући рекао је: „Ово несносно умирање још ће ме под земљу да стрпа".