Starmali

198 „ стармали" број 25. за 1879.

Ћира. Шта је, бога ти ново у Београду. Сиира. Не знам нишга ново, ал знам нешто старо, алн врло оригинално. Ћира. Па да чујем и то старо. Сиира. Један нитомац, вративши се из Париза, није научио Француски. Ћира. Па то баш није тако оригинално. Сиира. Али за то време, док није научио Француски, — заборавио је сриски. Ћира. Е, то је већ оригинално. Ћира. Јеси-ли чуо шта вели брудер Јаша. Сиира. А шта вели. Ћира. Вели, да се он није ни „истакњивао" за посланика сентавдрејског. (Ал макар да се није „иетакњивао" ипак оу га зато обрисали). Сиира. Аха. даклем ,истакњивање а је нова српско-мађарска реч ! Ћира. Ја не могу да разумем С. П. у 131. броју Заставе. У првом ступцу говори о „клерикалној или свештеничкој странци,а у другом ступцу вели, да он „у народну странку броји и свештенике, који исноведају њена начела." Сиира. Јест истина, најпре вели да је „клерикалној или свештеничкој странци задатак бранити цркву," — а какав је онда задатак свештеника, које он не броји у свештеничку већ у народну странку? Ћира. Е, брате, то ће да разуме, што но вели пословица сам бог и — Чакра.

Абуказемов календар, Септембар. 1. За једнога поиу у паланачком срезу веле, да је као олуја одлетео са избора, кад је видео да му није испало за руком. 2. С тога исти иопа вади свог унука из мађарске гимназије, те га даје у — турску.

3. У Кикинди је била дакле једна Сабовљевићева и једна ироти(в)на странка при избору носланика. 4. Дакле и неки нопови су издали тајну окружницу; и они дакле не Љубе мир. 5. У Сомбору је укинута телеграФска штација. (Ово се може отуд закључити, што још никако не јављају ко им је посланик). 6. Исто тако прича нам оданде један путник, да је по дућанима вестало хартије и мастила. 7. Поп ЈБубко им нуди мастила и хартије, што му је још преостало од окружнице. 8. Новине јављају да су у Банату изабрали неку фел бабу на карловачки сабор. 9. Даклем и ПаиулиИевом шк. Фонду у Иригу хоће неко да скува иаиулу. 10. Новосађани не умеју ништа да поштују: чим су добили нове прелазе од квадера већ их ево ногама газе. К 0 К И Ц е. „Да немамо клерикалне странке, ваљало би је створити !" — Наравно прво би морали створити Анђелића, јер он је глава те странке.

Еле дечица ко.ја оу потпомогла избор вршачког посланика добила су свако по крајцару. Зар та странка тако мало цени свога посланика. — Ја бих додао дечици још и коју иотуру.

3' Београду је ономад покушао један доктор може ли ее и без електричне машине електрисати. Једна речица .. Вад;рац! " учинила своје. Електричан удар био је довољан, тако да доктор неће налазити за нужно нове опите правити.

(Н. Б.) У Америци десио се случај да је један клијенат утукао свога адвоката. У Европи је обичај да адвокат утуче свога клијента.

Јавна молба, Умољавамо г. В. М. свршеног богослова, да нам јави: за колико се сати може из манастира Довиља у Ст. Бечеј отићи, ал кад се удари и прође кроз она иста села у Шајкашкој (н. пр. кроз Ковиљ, Вилово, Жок, Мошорин, Сентиван, ђурђево, Жабаљ и Госпођинце) кроз која је он у очи избора за народни сабор, кортешујући за арх. Руварца ноћу будећи по неке — прошао. То нам је баш нужно да знамо, а ми ћемо онда израчунати, колико би нама требало; јер ми знамо, да на наши коли не можемо за једно исто време толико обићи, колико је он на манастирски, јер другче се тера, кад други рани. Јавити нам може најбоље преко „Стармалога", а ми ћемо му умети захвалити; јер знамо да је и он то чинио да се „нрепоручи" — народу (?) Више Шајкаша.