Starmali

„ОТАРМАЛИ" БРОЈ 25. ЗА 1879.

199

У ш т и п ц и, \ Др. 1)орђе Милосављевић полазећи у Карловце на сабор узима на жељезниди и пароброду одмах и Ее1оиг -карту. §. Богослов В. М., који је око поноћи будио по шајкашким селима старе СЕештенике, да их учи за кога да гласају, добија орден жутога кљуна. □ По шајкашком риту пецају неки мантијаши ио муткој води. Кад повуку удицу, нека пазе да не повуку — шаровм. А ,Фонд за учитељску пензију" моли сабор, да га мало ирошиба врбицом, да иорасте. ? Новосадска салашка школа, која не егзистира, моли да се постарају и за њену егзистенцпју. = При копању неком на месту, где је пре буне био двор новосадског владике, нашла су се парчета од протокола „крештајемих". Многе „госпођице" у Новом Саду дале су се у бригу и секира их та ствар, те су дале молбеницу магистрату, да за брани даље копање. О Један орпски читалац тако је усљед неког потреса изгубич меморију, да не може н. пр. да се сети, кад је изишла „Иросвета"; заборавио је кад је последњи пут ношена „литија" у Новом Саду и ие може никако да се опомене, кад је код нас који свештеник држао придику у цркви. Аб.

Српске песме, Што се најрадпје певају. III. Ја сам цура мадена. (ал' већ умем играти „Фрише Фире"). Где ј' станак мој ? (пева Стева јуриста кад иде пијан кући, па не може да погоди свој стан). Еј пусто море, еј пусти вади (ноеите ме што брже — вели касир, кад побегне с касом у Америку) Колико је у недељи дана (увек ћеш ме видети пијана). Очи моје весело гледајте (кад дође екзекут°Р иа купи етвари ил' кад ме боле зуб.) Падајте браћо I (вели штудента НићиФор, кад је пао на ригорозуму). Ударало у тамбуру ђаче (добро, добро, ал' уме л' он и у књигу завирити?). Ја сам млада Српкиња (ал' читам само Француске романе и држим само „Базар"). Ја ћу поћи, а ви ми недајте (пева Андрашија). Аб.

Народне песме, Чули смо ове народне песме, а нисмо их нигде читали штампане, па ево да и „Стармали" допринесе да се то благо не изгуби и забаци: 1. Какви су нам наши адвокати; За бундеве иштанције пишу, А за роткве релацију дају. 2. Ајде, Като, не тугуј, Ајде, Като, не лудуј. Доће месец Фебруари Доће доктор правн. 3. Ката сузе ронила, И дарове бројила. Да ја видим оћу л' моћи За доктора поћи.

Поуздан извор, Осечки лист „Драва" (бр. 74.) доноси ову белешку: „За карловачки конгрес изабран је у Новоме Саду свештеник (ЈтанмИ за духовног иосланика, коадјутор СтанковиИ за заменика а саборски посланик СабољевиИ за светског посланика". Тмољавамо „дравиног" извештача, да своје извештаје од сада "Стармалом" шаље, јер „Драва" јеозбиљан лист, а „Стармали" има намеру г да се свет смеје. Аб.

Во времја оно, Има томе већ преко 50 година. У новосадској саборној порти, било је онда на ономе месту, где је сада бунар и башта, једно здање за девојачку школу, а у истом здању била је и соба за исиоведање. Исповедао је увек халуђер један из двора или из манастира Ковиља. Један стари грађашш новосадски приповеда нам, како се у своје младо доба десио једном пред исповедницом, а ту се препиру снаја и свекрва, која ће пре да уђе да се иеповеда. Снаја вели свекрви: „Идем ја најпре, па ћу пре бити готова, јер ти си стара па имаш много грехова, те док их ти све изређаш дуго ће ми бити чекати". — ,»Није тако," одговори свекрва, ,.ти си млада па ће те калу г ђер дуже испитивати, те ћу ја морати дуго чекати". И тако не знам, вели наш извештач, како су се напослетку погодиле.

„Стармали" излази 10.. 20 и носледњег дана у сваком месецу. Годишња цена 4 ф . погодишња 2 ф . на 3 месеца 1 Фор. За Србију, Црну Гору, Босну и Херцеговину на целу гогину 50 гр., на по године 25 гр. на 3 месеца 13 гр. чар.

Писма и све што се тиче уредништва, нека се шиље на адресу Др. Илије Огњановића у Новом Саду, а коме је наручније Дру Јовану Јовановићу Змају у Београд. Претилату иак и огласе, ваља слати на штампарију А. Пајевића у Нови Сад Цена је огласима 5 новч. од једне врсте.

]ош се могу добити сви бројеви „Стармалог" од почетка до данас.