Starmali

204

Ћира. Зашто је доктор 1)ока Миросављевић хтео да буде изабран у два среза ? Сттра. Па ваљда је човек хтео да га видимо у два егземилара. Ћира. Није зато. Он је хтео да свет мисли да има два 1)оке Милосављевића, — па да рекне : ваљда је од те, двојгоце један онај стари Ј Ћира. Шта мислиш хоћели овај нар. сабор дуго трајати. Стшра. Ја бих реко да ће по дуже трајати. Ћира. А по чему ти то судиш ? Саира. Судим ио томе што је господин комесар понео собом и Сира. Ћира. Е, ово је оригинално ! Спира. А шта је то ? Ћира. У "Чешкој, у округу Милевском изабрат је за посланика неки господин који се зове Смрт. Сиира. Но за тога се бар не морају бојати. да ће га ко подкупити, да ће променути боју, — или да -ће им постати неверан. Ћира. За цело време свога бавлења у Бечу Бизмарк није посетио ниједно позориште. Зашто је то? Сттира. То је зато што Бисмар не воли така позоришта у којима други играју главне улоге.

К 0 К Е Ц е, Ако уђе у моду да се поједини члакци наших белетрист. листова посвећују „бачком владици" то може још врло занимљиво постати: Н. пр. „ Стој ко иде! и (посвећено владици бачком) „Наживио се!~ (посвећено владици бачком) „ ПТаликаЈ" / (посвећено владици бачком) т Ћраљ гавранова! и (цосвећено владици бачком.) и тако даље.

На карловачком небу појавила се ове ноћи једна нова звепда. Зове се Сиријон. (У оскудици наших озбиљних астронома, препоручујемо је нашем „Жаљивом Астроному)*.

Један неверни Тома рече ово: Добро је што нам се „Летопис'' сада четир пута на годину обећава. Јер ако узморамо на љега мало чекати, бар ће нам се нестриење разделити на четир тала, па ће нам лакпхе пасти.

Иноверци пресуђују колико који од нас има „црквене свести. и Мађарско министарство искључује наше најбоље људе да не могу бити општинари ни одборници. Дакле право има „Недељни лист", који једнако вели да ту автономију не треба проширивати, него је ваља сузити, (Сузили смо ми доста, ал нам сузе не помогоше)» У Француској се уводи порез, и то велики, којк морају држави плаћати старији људи, који се нису никад женили. Ха! Тако и треба. — нека и нежењени знају шта је то пис !

„Недељни лист" диже хајку против ,, иррљаЈјача," — Сиромак Аца Зуб. зацело се није надао да ће га брудер Јаша тако гонити!

"Читао сам да у неком месту подижу Мађари » Циганску школу. у којој ће Цигани, без икаи:вог уплива моћи свирати и играти онако, како они сами за добро на^у. — Како је то красно! Чисто човек добије густ да по:тане Циганином.

Из ђурђева, „Ко тебе лебом, ти њега каменом" (Бележник). Здр.

Званично. Свргнути бележници чурушки и госпођиначки као што чујемо би ће репоновани — сутра. Здр. А. У којој читаоиици може човек све листовв иа једам иут читатиЛ Б. Какво је то питање? Зар има е таких људи, да могу свз читаоничке листове у један мах читати? А. Па зар је то какво чудо ? А како где- читаоница (на срамоту) само један лист држи, па кад човек и тај један лист чита. онда јој, све листове чита. Б. Тако ти дакле мислиш ? Е, онда и ја знам једну таку читаоницу, н. пр. ч . . . шка. Здр.