Starmali

„ СТАРМАЛИ" БРОЈ 20. ЗА 1880.

159

ми рекли: „Иди од нас сатано прокљати во огањ вјечни." Пу)иповедавши ми тако приша у ходнику своје страданије и очинапареније, ал' упути нам се један од братије са риђом брадом, а таковоју и власију, да би човек жигицу само близу браде донео, одма би се упалила, тако је дикараст изгледао, као да је испод каца мућкове вадио; да мислећи да су се оставша братија раскајала, што пришу непонудише чашицом винца, те шиљу овога приши у потеру; јест ал ти отац Акакије прође мимо нас као поред турска гробља, но шта смо му онда помислили а и кроз зубе изустили, можете се поштовани читаоци себи представити. Тако озлојеђени пођемо колма, да бежимо из св. обитељи док нам се гњев није излио, јер би може бити горе прошли, него зец на Сланкамену. Дошавши колма, упрегнемо коње и кад беше све за пут готово; ал подиже мој приша једну поприличну каменину на кола; ја га упитам: шта ћеш наопако са тим каменом? ваљада хоћеш да имаш ма какови адиђар из св. обитељи ради успомене. Он ћуташе и када седосмо већ на кола и коњи кренуше, ал' ти лати мој приша каменину, па ду шњоме о земљу, говорећи му: »Кад ти камену, прелетио ову шуму и планине онда моја нога корачила у Раваницу — и моја придодам ја и тако се ми осветисмо св. обитељи односно у њој налазећим се оцама. То вече приспесмо у Нови Сад и ту саставши се са нашим познаницима, питаше нас где путујемо или смо били гдегод ? — Јест били смо на једном месту и то први пут, а ако се камен неуздигне и последњи пут. Ово познаницима беше читава загонетка те им морадосмо открити, да смо у Раваници на слави били и укратко им обележимо путовање наше и раванички дочек, и уједно обећамо им да ће опширније у „Стармалом" читати. — Ту преноћивши, подранимо и тај дан с мраком сретно отигнемо дома. Ово изнашајући на јавност, нека служи сваком за савет, који се реши да у Раваницу иде, нека боље остане дома или ако баш неможе срцу одолети (као ја и мој приша) то нека се неузда у дочек раваничке братије, него нека понесе собом подоста пара, и нека понесе шта ће јести и на што ће сести. У селу веселу после Видовадна написао незгодно дочекани Амфидохије Незнановић, што неће више у Раваницу.

Л у Д И Л 0, — Познато је да је султан Мурат полудио и место њега дошао на престо садањи султан Хамид. — Пре кратко време запита султан Хамид лекара муратовог: како је Мурат, шта ради?" — „Непрестано је у лудилу," одговори лекар. „А. говори ли кад год, да би желио бити цар турски?" на ново упита Султан. „До тог степена лудила још није дошао," одговори лекар.

Преварио се у рачуну, Причају да је један старац просио по Паризу говорећи: „уделите ономе који се преварио у рачуну!" — Кад су га упитали: шта то значи, и како се преварио у рачуну? — Он им одговори: „кад ми је било педесет година, имао сам двадесет хиљада дуката, и прорачунао сам да немогу живити више од седамдесет година; за то решим се, да ништа више нерадим, него сваке године по једну хиљаду дуката да трошим. Сад ми је о амдесет пета година, а петнаеста како просим."

Т у р С К И С у Д. — У Мостару један млади бег потегне каменом да удари једног хрипгћанина, но овај сагне главу, и камен пролети и разбије прозор берберину Турчину, који одмах оде кадији и тужи да му се плати прозор. Кадија зовне ону обојицу, и рекне хришћанину: „казуј рајо како је било, дајем ти реч да ћу ти веровати." — „ево кадијо како је било, — рекне хрипгканин; — овај бег баци се каменом на мене да мене удари, и да ни сам мрднуо главом, ударио би ме по сред главе; но ја мрднем главом а камен пролети и удари у прозор." — „почем признајеш сам — рече кадија — да не би ирозор био разбијен, да ниси мрднуо главом то извади новце те плати ту штету." Ш™' Због сеобе власнма и сарадника овога листа, овај се број за неколико дана закаснио, али одјако &е све и&и опет уредније и боље. Наклада „Стармалог".

Најновије књиге. (11од овим касловом навестићемо сваку књигу, која се уредништву тога ради ггрипошље.) УеИка Згрзка 1 Нгуа ^зка Ре.чшагЈса пашепјепа паго<1и паает којх ЈаШпсот сгка, ТЈ којој јта 400 резата. 1гс1апје вгрвке кпјмаге Игасе М. РороУ1са. ХЈ Моуоте 8а(1и 1880 §0(1. Сепа 40 поус.

Одговори Администрације. Г. Милану И. Бранковићу Ниш. Претплата на 3 месеца стоји 1 ф . 25 н. за Србију, и Ви сте послали само 1 ф. Изволите дакле заостали кусур књижари Валожићу у Београд послати. Г. Милату М. Београду. Примили смо 2 ф тиме је подмирена претплата до краја Септембра о. г. Г. Н. Карадићу, Беогр-д. Примили смо 2 ф . за ЈулиДецембар о. г. за које извалите Валожићу још 1 динар положпти, п онда је за Вас до краја о. г. плаћено. Г. Осман Нури бег, Дариград. Примили смо 4 ф . и послали смо Вам све бројеве од почетка о. г. Пзволите иослати још 1 ф . па да Вам се лист непрекидно до краја о. г. шаље.

За уредништво одговара А. Пајевић. Главни еарадник Абуказем.

Још се могу добити сви бројеви „Стармалог" од почетка до данас. "38®