Starmali

160

„СТАРМАЛИ" БРОЈ 20. ЗА 1880.

ПОЗИВ НА ПРЕТПЛАТУ. Већ је дат у штампу и у велико се ради ВЕЈШ СРИ СЕШАР С НАРОЦ ЦЦОКАШ по најновијим и бољим ауторима за наш свст удешено унуотво, како да ое пишу: пиома, тужбе, уговори, процене } тапије, тестаменти, пуномо^цја, облигације, и оотале разне иоправе на крају додате таблице, најпростије изра^ене и за свакога лако разумљиве, о претвараау старих мера у нове и новизг у старе, и таблице о прорачунававу интереса. издање КЊИЖАРЕ ВЕЛИМИРА ВАЛОЖИћА. Пре шест година потписана књижара издала је: „Најновији Српски Секретар", који је брзо распродат те по томе књижара ласка себи да је, ако не потпуно а оно приближно, намирила потребу, која се у нашој публици опажа за таком књигом. Па како се у последње време појавила јака тражња, ми смо се постарали да приредимо и дамо у штампу овај: „Велики српски секретар с народним адвокатом" Да би књига што боље израђена била, дали смо први део: „Велики српски секретар, где долазе разна писма ; човеку како вичну овом послу тако и добром зналцу нашега језика, те га је уредио по најбољим и најновијим ауторима а удесивши га за наше прилике. Други део : „Народни адвокат" радио нам је човек стручан, добар зналац правних наука, На послетку и таблице о претварању нових мера у старе и старих у нове израдио је такође стручан човек. И тако смемо рећи, да Велики српчзкисекретар с народним адвокатом неће наћи у нашој публици замерке ни што се тиче чистог и лепог језика ни што се тиче правне важности оних разних докумената. Кад се само узме на ум, да човек често може наићи на сметње или што му тужба није добро написана, или што му уговор, тестаменат, облигација, танија итд. није према законским прописима састављена, па се врло често и оштетити, а нарочито онај који у своме месту нема адвоката ни другога вештог човека да га за савет упита, онда заиста неће нико осноравати важност овој књизи, која може свакоме, ко само уме читати и писатиЈ помоћи саветом и упутити га како у којој прилици ваља поступити и радпти. Велики српски секретар с народним адвокатом биће добро дошао и трговцу и занатлији и сељаку и шпекуланту и чиновнику и свештенику и учитељу — једном речи свакоме, који год има потребу да води ма какву преписку. И ми се за то надамо, да ће ова књига наћи што већег одзива код наше публике. Књига ће изнети 20 печатаних табака на великој осмини. Цена јој је т р и динара или 1 ф . 50 нов. а вр. Молимо г. учитеље, свештенике, општинске писаре и сваког пријатеља, да се заузму око скупљања претнлате. Рок скупљања претплате траје до 31 августа, ове год. а дотле ће и књига бити готова, за то молимо господу скупљаче да нам до тог дана пошљу скупљену претплату. Имена претплатника и скунљача штампаће се, само за то молимо да нам пошљу разговетно исписана. На осам књига дајемо јсдну за труд. Наруџбине без новаца не важе. Књиге ће се разаслати поштом о трошку књижаре. Београд 9. Јула 1880 год. КЊИЖАРА ВЕЛ. ВАЛОЖИЋА

РЕД ШОВИДБЕ ПУТНИЧКИХ ПАРОБРОДА. Од 21. Априла (3 маја) 1880. до даље наредбе. Нови Сад-Земун: еваки дан изузимајући фторние у Ча 5 сати но нодне. Нови Сад -Тител : средом и недељом у ЧЉ сати по подне. Нови Сад-Оршава-Галац: и Рушчук-Косполи: понедељником, четвртком, и суботом х / 2 5 сати п. подне. Нови Сад-Пешта: свави дан изузимајући петав 4,11 сати пре подне. Нови Сад, 20. Априда (2. маја) 1880. У П Р А В А.

0ГЛАСИ.

КАСЕ

по наЈновиЈОЈ американскоЈ системи, сигурне од ватре и похаре, из Фабрике ФЕЛИКСА БЛАЖИЧЕКА У БЕЧУ, у солидарности и каквоћи израде не уступају ни једној до сада познатој Фабрици, а у цени знатно јеФтиније. Наручбине прима и одправља госп. ђорђе Миличевић, трговац у Бечу, Баиепћо^, код кога се могу мустре видити и цене сазнати.

Ш тампарија А. ПАЈЕвићА у Н овоме С аду 1880.