Starmali

„СТАРМАЛИ® БРОЈ 21. ЗА 1880.

175

2. С р е ћ о м. Паш добри господин Јоза приповеда ив свога ђаковања овај догађај. Кад сам ја био у Карловци у школи био сам у стану у једној трошној кући и једном приликом, умал' нисам страдао: Једном се сруши цела таваница од моје собе и стропошта доле; то је било око 12 сахата ноћу, но ја срећомнисаму то доба никад био код куће.

Да л ћемо дочекати. Арбакабадра, из Вел. Бечкерека пише ми ово дана: Један мој друг, који не зна ни бекнути немачки; рече ми једнои уздахнувши: Да л' ћемо ми дочекати, да и у Београду буде „Винер-Велтауштелунг"!? 4. И з ш к о д е. Отац. (долази пијан). Но ђуро шта си научио данас у школи? Си н. Учио сам из минералођије једну велу белутка „изландски шкрилац." Отац. Е то није ништа! С ин. Е да, тај минерал кад се метне на хартију, па се скроз] гледи, види се све двоструко. Отац. Е мој сине, а ја ти и без тога (кад сам п и ј а н) видим све двоструко. Арбакабадра.

Свети и иепогрешиви оче Папо! Приватним путем дошло ми је до знања, да сте ме изабрали за патрона католичких школа. Те школе или су имале досада патрона свога, или нису. Ако су га имале, — молим вас, зашто сте га збацили? — Ако га нису имале, онда мора бити да су те јако застраниле, и не верујем, да ћу и ја моћи одговорити оном очекивању, које у мене полажете. Н е верујем, — не верујем — Ваш Неверни Тома. *)

Права питања а изврнути одговори. Од кога Марка Турци ие зазиру? •вас[ ВЈ^-еид; К д Који б а н не зависи од мађарског министра ? •н«9<и1 Који тичар иде у лов са пером и мастилом? *с1 в 1х и х-и гоц Која Тина не зна за шалу? •ЕНИ1-Б 2

*) Ја зпам зашто је то св. иапа урадио. Он се угледао па г. Анђелића, који је такођер хтео св. Саву да скине са патронства у новосадским школама, а на његово место да мете св. Ану. Сдагач.

Која цура има више стотина кућа? "в (I к ћ-А Који се к о в да савити и најслабијем Мађару? Које Туре ни Срби не мрзе? •асПх-А^ Који кор не воли нико да слугаа? •Док-^ На ког в о л а наличи рушитељ наше аутономије? •вхгоа-в^ 13 Којим т о н о м ваља говорити балканским народима? •ж о н 0 Ј .-0 Е 9 к Ј Коју ицу не може још никако да испразни игуман ? •1 ћи-нв ачз , ј Која урма расте и у Београду ? "висИ-нС^

Одговори Администрације, Г. Стевану Савићу, пароху, Земуну. По Вашем налогу шаљемо лист п молимо да ношљете 2 ф . као полугодишљу претилату. Кљижари Валожићу, Београд. Г. Милану А. СтеФановићу трг. На Уб послали смо пре 10 дана све бројеве од почетка ове године, а слаћемо до краја децембра. За уредништво одговара А. Пајевић. Гдавни еарадник Абуказем.

ПРБИ СРПСКИ ЕАЛЕНДАР ЗА 1881. ■—* ~ САД ЈЕ БАШ ИЗНШАО ИЗ ШТАМПЕ ™ ЦАРИЋ. МАЛИ КАЛЕНДАР СА СЛИКАМД за 1881.

Са пасловном сликом цар Душан силни и још неколико слика Садржај је овог календара веома занимљив и поучан. Осим обичног, и то врло марљиво израђеног календарског садржаја, долазе у њему ове забавне и поучне ствари. „Страданије Ћ. и р е Бркића," „Ако си рад да се обогатиш," „Узречице деда Сретине," „Ако си рад да имаш увек новаца у џену," „Красно ли се почело, а гле како ли се свршило" (са 6 слика), На сувом путу," слика из српскога живота, „Белешке из сточарства," „Вашари". Цена је „Дарићу" само 20 новч. а ко поручи за готов новац на више, добиће комад ио 12 новч. Дајемо и у комисију овај календар са уобичајеним рабатом. Наруџбине ваља упућивати ШТАМПАРШИ А. ПАЈ1ВИЋА У Н. САД.

МЈГ 1ош се могу добити сви бројеви „Стармалог" од почетка до данас.