Starmali

247

рику. разепулфер, ћуприју и торонталске друмове. — И тако се ја фала богу са Сеплом дома налазим, али са одераним носом, и чврљугом на глави, а тешко да ћу више у Кекинду за живота ићи, ово ми путовање као дражајша успомена у памети остаде, и држим да је никада из главе избити нећу. Ако би се какови подузимач нашао, који би вољан био ћуприју гдегод градиги, то нека се на мене обрати, да га баш на лицу места галантно о своме трошку одведем, како би и план од јазовачке ћуприје могао узети; а уједно и да пут види, по ком сам ја, као писмен човек ноћу лутао, и плоштару из које сам шљиве вадио заиста ће"и пекмез главан бити, као и моје путовање, јер кад год се сетим мога путовања, тако сам добре воље, да сам често пуно чекмеже ситни и крупни онако бечејски опсовао, да је све грмило, у мојој немој одаји а како и неби, кад сам морао шестонедељни затвор код куће издржати, јер саи нагрђен био, да не могох од стида и срама ни маћи се. Кнез Влајко. и з Т ор о нт а л а.

У Ш Т И П Ц И. Д На нредлог г. Кронића закључила је и пештанска општина да иште сазив сабора. Добро би било да се и заостале опшгине пожуре, јер је ствар већ кронична. §. Грчка комора закључује зајам од 150 мил. драхама. Богме и код нас у Новом Саду сад у ово предзимско доба захтева многа комора — зајам.

13' „Дервиш-паша" се прееелио са својим ђеиералним штабом у Белај. Богме је с тим Улцињем прави бедај!

5 Загребачки потрес земље, ваља да потресе и срца наша, да будемо пострадалој браћи у помоћи.

+ ГроФ Карољи, који је у двобоју у б и о гроФа Зичија, осуђен јенатри месеца затвора. Бре срећа његова, што место убијства није написао какав чланак у новинама, те би могао бити на п е т г о д и н а осуђен!

= Ове благословене године има више бракоразводни парница, него сватова и венчања. Аб.

Брат Мата имао је жену од оне Фоле, за које наш народ каже да су одвећ веште на језику, и да је једна кадра 20 вишкала надговорити. Једном крене се наш брат Матанапут у Д. Уз пут сврати у механу по обичају на коју чашу, једну, две и т. д. те се брат Мата банатски накваси, те заспи. Неки враголан хтеде, да се мало нашали с брат Матом, те ће узети поштански рог, те брат Мати на уво стаде ужасно дувати. — „Не дери се жено" ! . . , викнуће братМата кроз сан, мислећидаје код куће Душан.

Бачванске и банатске песме. (Јога нештампане.) 31. Тешко долу, ди се вода слива (Ко' што код нас на пијаци бива!) 32. Зелен ора, дебо' лад, Дај да пијем док сам млад, Кад остарим престат' нећу, Пијан и умрећу. 33. Месечина—да је помрчина, Да се облак на м е с е ц навуче Р и з а - п а ш у да неко потуче. 34. Да знаш прести, к'о дику довести, Да знаш шити, к'о ситно љубити, Да знаш ткати, к'о што се —-картати! 35. Ала су ме наши оковали, Од како су субвенцију дали ! 36. Зелен орах, лист му жут „Нестер Лојд" је нешто љут; Н1та га љути? — неко пита Бурмут од II о л и т а. Те он јадан тражи мира И од Стражимира! 37. -Љубим „Лојда", љубим и „Журнала" »Лојда" љубим зарад газдашага, А „Журнала* зарад хунцутшага. 38. Овако се кућа тече, „Фрише Фире" свако вече. 39. Прође луче, „шлеп" се за њом вуче, Моја дика, то је анђо исти, Својим „шлепом" калдрму нам чисти: 40. Тиса Зубу тио беседио : Волем Раца коме име Аца, И сплеткаша ком се име Ј а ш а, Вил' у њина пера буњевачка! Скупио Аб.

Како је погодио ! Но комшија! рећи ће Мађар Србину: Хајде да се кладимо, ако погодиш колико банака имам у руци, добићеш сви пет, непогодиш ли, даћеш ми само једну Фор. Е па гилт, има пет! —■ Ог<1б§б(1 тап, на комшија, видим да си бољи математикуш, него наш Тиса. Душан.

ЏШГ Још се могу добити сви бројеви „Стармалог" од почетка до данас.