Starmali

„СТАРМАЛИ" БРОЈ 28. ЗА 1880.

219

Б у к в и ц е, ђђак. — На многии универзитетимасе зове,,ђак" онај, који радо игра у кавани карте и билијара; неки приповедају, да се даје кадгод видети и на предавању. ђерам. — По манастирима су већином подземни извори (за пиће), те с тога тамо мрзе на ђерам, нити им треба. ђубре. — Има га дозта и на књижевним ливадама. ђеп. — Код Новосађана значи то исто, што код других људи значи џеп. ђаво. — Код нас Ср5а ,,ђаво" значи ,,шаљивчина". До душе лепа шала, пећи у паклу живе људе! Благородан занат! иначе мора бити да је ђаво велики лумп, јер пословица каже, да ђ а в о никад не спава. ђерђев. — Код пенџера никад не ваља девојка да седи са ђерђевом, јер знате како је оно ! ,,тети" пасирало, кад је гледала кадета, те ,,тргла ђерђев па разбила пенџер!" Туђом штетом ваља да се користимо. Аб. Грађа за мађарски буквар, БХХУ. Пуно је : теле ; Пуно је, да како, Али не баш свако. 1ХХУ1. Зло се зове : рос ; Наше цвеће бога проси, Да га само така Роса не ороси. БХХУИ.

Вели то је рај; — То би строго забранио Да сам полицај.

То је зато. Свугде човек нађе школу. Кад сам био у Стамболу, Млогом чему не бих ук; Питао сам неког чичу У шареном каФтанчићу: Зашт' се зове ,,еунук"? То је зато, старац рече, Кад већ моје име неће У унуку живет* ком, Прозваше ме тако свуде, Нека барем унук буде У имену мом. Лека.

Грађа за латински буквар. I. У старих Латина Во је био : бос ; — У времена нова Наћи ћеш волова У лепим чизмама И у калочнама. II. Молбеницу Латини су Петицијом звали ; — Петица је ваљда била плата Старих адвоката. (Сад је — тако рећи, И сам Форшус већи).

Мађар каже да је теј Кад му дадеш млека; — А од краве можда мисли Да је апотека. БХХ1Х. Мађар кад што има Онда каже : ван ! Чујете-л' Хрвати, То је добро знати. 1ХХХ. Мржшу зове : ђилелем, Љубае зове : еерелем ; Давно мислим, које би се могло Олакше поднети, Јер и једно и друго Са лем ањем прети. 1јХХХ1. Џигерицу црну Мађар зове : мај; А кад види много зоља,

III. Њива ј' била : руе ; — Русија је сада море, Не да, да је други оре. IV. Латин није вико, Он је само клам'о ; — А кога је окламао, Тај је викао. V. Рацим : аго ! рацим : аго ! Тако и сад Бошњак каже, Ал му не помаже. VI. Иреа земља : тера прима : — Ово дубљег смисла има, Земља тера са свог лица, А у крило своје ирима.

*