Starmali

„стармали* број 28. за 1880.

223

Промућурни савети, Ако си здраво паметан, учини се мало да си луд. Ако си здраво луд, учини се да си мало и паметан. Само тако ћеш добро проћи на овом свету.

Не мој се никад у веча гледати у огледалу, јер онда човек може да се уплаши. То нарочито важи ако си дротар, оџачар, или — егзекутор.

Кад видиш кога ђака у каФани како вешто игра калабријаса, немој да се мргодиш, него се радуј (што му ниси отац). Ако хоћеш да не будеш мамуран, а ти никад немој пити јуче, него увек данас.

Кад пођеш у иорезно звање, да платиш порцију, сврни најпре у механу па добро Фруштукуј, јер кад се вратиш из порезног званија, ко зна хоће-ли ти остати још ко.ја крајцара у џепу. Р. Р.

Из школе. Учитељ, како је почео у 11 сати, тако је читав сат говорио о разним земљама, људима, и обичајима. На последак рече: а то све проузрокује п о днебије. — Па онда се мало трже и запита: „А знате-ли ви, шта значи то поднебије? На то ће устати један мали дебељко: „Господине, ја знам! Ево баш сад под не биј е, а то значи да треба ићи ручати." С.

И у другим варошима може се употребити. Један пештански лист доноси ово ,,Припослано": Геза Б. заљубљен је био већ три године дана у лепу госпођицу Јелену К., а и онајењега љубила. Отац девојчин је био грозан и није ништа хтео да зна за спарење овога љубећега се пара. Ови се договоре, да обоје дођу себи гл^ве, да одузму себи живот. Но немилостиви отац дозна случајно за њихову намеру и осујети тај план врло лукавим начином. Он изјави Гези, да ће му дати своју кћер Јелену под условом, ако му донесе с поуздану сведоџбу, да је у илејској улици близу Гшеинтовог куиатила одстојао ио сахата. Младић оде с погнутом главом и одсудном намером. Није дуго потрајало, а отац доби од њега ово писмо: „Драги господару! Ја сам био спреман, да живот свој жртвујем вашој госпођици кћери, али онако кужан смрад да по сахата у себе увлачим — то ми није могуће и ја се овим свечано одричем руке ваше госпођице ћерке". ђаволски план очин испао је даклем за руком. Отац покаже пун радости писмо својој ћерци, а ова одмах паде у несвест. У Новом Саду би се могло захтевати, да остоји

ко по сахата у рузмаринској (_нечуј вило!) улици или у сока.чиИу близу народног иозоришта и т. д. А и у многој другој вароош, нашла би се по која таква улица. ШИР* Предходно питање некгш сриским књнжарама. Ала, молим вас, зашго се ви не оградите против моралне и матеркјалне штете, коју вам чине неки турски листови прештампавајући ваше огласе, и заваравајући свет, да бајаги има и српск их књижара, које се не гнушају доћи у додир са њима? Молимо за одговор, — да се према томе знамо владати. Стармали.

Илустровано издање. Мита је био јуриста. Све му је којекако ишло, ал највеће му је муке задавало — канонично п р а в о. То му није хтело ићи у главу, и увек се друговима својима тужио, како не може да заиамти, што је читао. ђаволан један, његов колега, ђена, дође му једном весело, те ће рећи: Мито знаш шта је ново. Изишло је илустровано издање каноничног права, овај час видех код књижара Штолпа у излогу. Мита скочи пун радости и оде пр^во Штолпу, да купи канонично право са разјашњујућим и л у страцијама. Слуга сам понизан! ђемо Брђанин.

Изјава. Да не би свет наш помислио, да смо ми какви Осечани, ево и ми свечано изјављујемо, да се потпуно слажемо не само са оним епархијским скупштинама које су изрекле свој бол са горке повреде наше аутономије, него и са оним епархијским скупштинама, које нису имале прилике, да то изреку. Ђ.ира и Спира Још и овај број шаљемо свима дојакошњим нашим претплатницима, који још нису послалж своју претдлату за последњу овогодишњу четврт, молећн их да то што пре учинити пзволе, како би им лист непрекидно и даље слати могли. Идућн број шаљемо само онима, од којнх нам је претплата стигла. Наклада „Стармалог".

Најновије књиге. Домаће животиње ручпа књига за учитеље основнпх школа приредио Мита Нешковрћ учитељ у Сомбору, вздање књижаре Мил. Каракашевића цена 1 динар или 50 нов. За уредништво одговара А. Пајевић. Гдавни сарадник Абуказем.

■ШР" Још се могу добити сви бројеви „Стармалог" од почетка до данас. "Жв