Starmali

„стармали" број 29. за 1880.

229

Ћ.ира. Даклем у Загребу је сабор са два гласа кећине решио, да није задовољан са помађаривањем. А шта веле на то господа у Пешти, С п и р а. Шта веле! ? — Веле. да је то непоњатно. ^ ' В.ира. Заиста је непоњатно! С а м о д в а гласа већине !! !!!

Жира. У брудеровом листу стоји, како „народњаци" сами Фабрицирају дописе, шаљу их у стране новине, па изгледа да се и Французи и Енглези с њима слажу. И вели да је то гадно и подло. Спира. А ко је тај доаисник брудеровог листа? В.ира. То је главом Аца Зуб. С п и р а. А како се потписао ? Јгира. Потписао се: „М". С п и р а. А одакле је допис датирао ? Ћ. и р а. Из Беча. Спира. Но то је мајстерштук од сакраментског сапрдидијераја!

Грађа за латинеки буквар, VII. Не знам ко је био кум, Ал иогрешку стари су Латини Звали: вицијум; — А како је сада? Сад још горе стоји: Данаске се виц и ум У злочинства броји. УШ. Ми кажемо: зло, Латини га зваше: малум; Ал сад да се роде, Па да живе оде Искуство би ново стекли: За зло не би: малум, Већ : великум рекли. IX. Грожђе је: грожђе, Латини га зваше: ува; — Ал ипак су вино пили, Хисторија вели, И нису га никада За уво занели.

Ћ.ира. Даклем министар Хајмер вели да се не нада скорој предаји Улћина, — али да се у толико више нада да ће се Флота кућама својим разићи. Сп ира. Алаје то штета што министар Хајмер није турски министар, зацело би добио орден највеће меџидије, за тако дивне надежде. Ал као нашег министра ја би му досудио, да он плати трошак, што је наше бродове бадава кретао.

X. Јарам зваху: југум; — Тако и сад траје ; Јер на југу још и данас неки Знају јарам шта је. XI. Вечер зваху: вешпер; — По том судит 1 смеш, Да Латинке никад дању Нису иралв веш.

Допуна новога речника_ и с н р а в љ е н е г у л о г и ч н о м с м и с л у. У шур. — (Кад извесна живогињица домили до масна званија и постане господин). Подножје. — (Млади пилићи, пачићи, гушчићи, јагањци и т. д.). Темењача. — (Желепуш). С о ф т а. — (Зрела бресква). С и р ен а. — (Баба, која продаје сир). Одеум. — (Лудило). П ашеног. — (ШтруФпандла). Б а к ш и ш. — (Кад баку ошишају). И д и о м а. — (Шупас). Пркос. — (Кад кос одлети). Пандирало. — (Угарски министар, који, макар да је укинут Феудализам,*жели од Срба десетак — да га пошље у Америку), Лаворика. — (Кад лавови ричуЈ. Д а р д а. — (Невеста). Ледина. — (Дебео лед). Вртоглавица. — (Купус, који је родио у башти). Резанци. — (Резина деца). Облигатан поздрав. — (Кад вода нарасте, па облије гат). Урбан, — (Хрватски бан, кад је срцем и душом Мађар). Парасит. — (Неко препотопно створење. Јер тога данас нема, ко је пара сит). Фатима. — (Човек, који је здраво, здраво висок). Немариш девојка. — (Девојка, која је заборавила да оришије р и ш на своју аљину).

Шта вели пријатељ Анђеликев, „Турски Народ" у последњем броју свом саветује владу да не поставља самосталну хијерархију у Босни, 1ер једини Анђелић, и никоји други Србин на свету, не би кадар био бити штит против Гледстона, кад би овом на ум пало, да у првој конФеренцији предложи „да је Аустро-Угарска кроз четири године задоста просвету у Босни и Херцеговини ширила." Благо Босни, ако друге невоље нема, него само ту бригу, како ће Гледстонову политику сузби ти! Благо Анђелићу, кад је једини у роду !