Starmali

„ СТАРМАЛИ" БРОЈ 5. ЗА 1881.

37

јјг, В. и р а. Стари Римљани — ЈГатини — како су били пророчанска духа, мора бити да су још онда (кад су жикели) имали ту в и з и ј у, да ће министар Тиса кадгод ударити потрошарину на пиво, и на то, мора бити да су се страшно церили. С п и р а. А по чему ти то судиш ? Ћ. и р а. По томе, што су пиву дали име : ц еревизија. Ћ и р а. Спиро брате, ја сам љубопитљив човек, а ти си досетљив човек. Ја сам тебе више пута изненадио са мојим питањима, а ти си мене изненадио са твојим одговорима. Сад ја тебе питам, нашто вама у Новоме Саду д в е српске штампарије ? С п и р а. То ће бити сигурно нато, да се може „Касија царица" штампати у Фуксовој штампарији. ћира. Доста, доста, сад знам више него што ми је требало. С п и р а. А шта знаш? Ћ. и р а. Сад знам и то, нашто су нам у Новоме Саду две српске књижаре, т. ј. да можемо и ми све потребне књиге куповати у ФукС п и р а. Ћути, — бог те видео ! Нисам хтео да на то изађе. Ћ. и р а. А шта ћу му ја, кад само на то излази.

Ћ и р а. Је-ли, богати, кад падају четрдесет мученика ? Ћ и р а. То ти не знам казати, док не би видио у календару. Него знам, кад падају четрдесетидве мученице. Ћ и р а. Ћути, болан, то знам и ја, — и без календара. Ћ и р а. А је-ли молим те, зашто Недељни лист кад спомене патријарха он вели „свети патријар свети Прокопије"? С п и р а. Е па тима је људима и сама реч „светиња* најзгоднија за шалу и подсмеј. То су ти клерикалца. И з ј а в а. Неки, који ме скроз познају, чуде се и смеју, како сам могао ија потписати своме патријару сведоџбу слабоумља. А као зашто да не! Није ни мени нико дао сведоџбу мудрости. Па то је мило за драго. Ето вам, зашто сам се потписао ија. Рго<1. . . аШоиаг. П и т а љ е, Кад ми с$ подере нова (плаветна) банка, с које стране да пљунем па да је залепим? (Б. Ј.)

Грађа за мађарски буквар. СЕХХ1Х Строгост зову сигор: — Ферцерунг се пла&а Кад се пије кава; Сигурију можеш Добит и — бадава. СЈ..ХХХ. Ми кажемо: (јаво, Мађар вели: мано; Хеј добро би било, Моја слатка рано, Кад би нас се ђаво Већ једаред мано. С1.ХХХ1. Мађар здраво воли коње Не воли их тако нако, Он је ш њима тако нежан, И ждребету каже: чико! СЕХХХП. На радиност ваља Помишљати стално; — Мађар вели за радиност, То је: издет еамо! С1ХХХШ Цео мађарски род Начин зове мод: Остане-ли дуго још Начин тај у моди, Не верујем да ће добрим Плодом да уроди. СБХХХГУ. Кад је когод весо Мађар важе: мулат; II заиста, — најбоља је плата Народних мулата СЉХХХУ. Ми кажемо садашњост Мађар каже: јелен — Жепа реч је, ко је чује, — Мудра реч је, ко је схвати; Јелен може брзо, брзо, Здраво брзо протрчати. СИ XXXVI Намера је: сандик — Сан је дика За песника; Ал ко тражи своја права Онај пита; Где је јаваЧ*) *) Јава је у Азији, међу суданоким инзулама на источно индијском архипелагу. — У прочем не пита се где је већ каква Је ј ава ? Слагач.